ANAK SELESMA + BATUK

Hello moms.. anak saya baru 3bulan lebih, baruw ni dia demam, 27hb/09. Sya bagi minum ubat demam yg nurse bagi. Besok 28hb/09, anak sya xdemam suda. Tapi mula selesma + batuk2. Sya perasan masa anak demam Tu, sya tdurkan anak dekat ruang tamu, sebb Sana sja Ada aircond. Adakah sebab anak terkena aircond atau macam mana yg mnyebab Kan anak sakit?. Apakah perlu sya off aircond, Dan gunakan kipas seperti biasa saja?#firstbaby #firstmom #ingintahu #bantusharing

6 Các câu trả lời

Berapa suhu aircond? Macam rumah saya memang on aircond walaupun anak demam. Saya set suhu 23-25. Tapi okay, tak melarat. Saya tak pasti untuk anak awak penyebab aircond atau bukan. Boleh try and error. Guna kipas sahaja. Selain daripada aircond kalau ada sesiapa yang tak sihat, tolong jauhkan individu terbabit daripada anak ya. Buat masa sekarang ni gunakan nasal aspirator dengan nasal spray/nasal drop untuk cairkan lendiran/kahak baby. Sesudah itu, buat tepukan percussion. Boleh cuba juga mandikan anak dengan air rendaman lemon. Kalau awak rasa makin melarat, bawa ke klinik ya.

12mo trước

Sama-sama. Semoga baby cepat sembuh🌹

buat masa sekarang bagi anak pakai kipas saja dulu. rumah panas tak ? kalau panas boleh aircond tp jgn sejuk sgt.. sama macam anak saya lepas demam jadi selsema+batuk. masa denam tu pun bg anak duduk dalam bilik aircond sbb dokter yg suruh supaya bdn ank tk pns sgt. demam dah hilang selsema + batuk plk.. sy pergi ambil ubat je kat klinik. lps 2 hari lega la lepas mkn ubat

12mo trước

sama2 ..

demam tu biasa la, pastikan hidung dia selesa.guna sterimar dan sedut hingus.tp baby 3 bulan dh blh makan ubat ye?setahu sy xde ubat demam untuk baby bawah setahun.

12mo trước

okay sis🥰. nurse sya Ada bgi ubat utk emergency pnya, guna bila perlu sja.

anak sy jenis xleh kena aircond.. nnt dia dedar/demam.. kat rumah ktorg psg aircond 29 30, serupa mcm xpkai 😂 just dpt angin sejuk pn ok la

12mo trước

betul tu.. bile dkt rumah org kte susah nk control.. mase dkt rumah mertua psg smp 16 lps tu dduk lepak bwh aircond tu.. mlm nye trus demam 🤒lps ni kne dok jauh sikit n rase angin aircond tu kne direct x kt baby

Make sure aircond bersih dan diservice .. suhu aircond 23-25

12mo trước

Most welcome . Semoga kita ibu2 dapat melakukan yg terbaik untuk anak 💜

Jerebu kot sbb skrg kan jerebu makin teruk

12mo trước

tak pasti sis. sbb sni okay saja.🤭