share pengalaman

Mommy2x... Share bha pengalaman kamu masa pregnant 6 minggu..apa yang kamu rasa... Alahan apa yg kamu kena?

58 Các câu trả lời

Morning sickness dkt sbulan 😅 berat turun mendadak..klau nk mkan jerr muntah, slera mkan pn hilang,, dkat sebulan jgk mkan pisang rebus yg msak 😆 dn mkan mee mama yg sup tuh.. Itu jk yg ble msuk d tekak.. geli tngo kucing wlaupn kucing tu bersih dn cntik😅 trus nk muntah😖 ntahh knpa mcm tu.. Dn xble hidu bau meggi sedap or nmpk org mkn rsa nk muntah 🤢..sy yg xde gerd ne ttiba plak ada gerd..doc ckp pmbwaan bby tpi alhamdulillah skg kndungan dh 8bln smua tu dh hilang gerd pn xde..skg ne nafsu nk mkn mkanan manis, tp tkut plak coz mknan mnis ne tnggi gula😖

Alahan teruk selepas makan jer muntah. Tak tahan wangian perfume. Bau masakan. Kena batuk dan demam teruk. Tak suka makan ayam ikan telur benci sangat. Makan nasi dan sayur atau nasi dan kuah jer smpai la kandungan 6 bulan. Suka benda manis. Aiskrim dan coklet. Dan suka sangat dgn buah buahan. Tiberrr jadi fruit lover. Smua buah nak makan. Dan suka minum jus2 buah. Happy sangat. Sampai la skrg 8 bulan suka sangat buah.

6w saya alami spotting. N g kecemasan doc pantau smpai 7w tgk ada kantung, janin n heartbeat. Xde selera makan. Selalu gastrik. Muka breakout abes. Berat turun. Selalu krem macam senggugut. So sye bnyk bedrest je. Kalo sis de pape pertanyaan lg meh la join grup kami. In Shaa Allah saya n rakan2 grup laen akn jwb juga ☺️ https://chat.whatsapp.com/DIXNgnmLwX06uDmHFsFeQR

4y trước

Hai sis.. boleh join ker☺️

Mabuk yang sgt teruk sepanjang hari bermula mgu ke4 - nk masuk 9 mgu dah ni . Sakit kepala macam nak demam stiap hari ! Mual jgn crita sepanjang masa semua makanan x betul 😭 . Lagi paling trok X BOLE TGK IKAN sebab skrg saya ada masalah dgn tgk SEMUA JENIS MUKA IKAN 😂😂😂.. PELIK TAPI BENAR ..jadi cnfm x mkn ikan padahal sy ni penggemar ikan

4y trước

Sma lh sis..tp sy plak xble tngo kucing wlaupn kucing tu bersih dn cantik.. Rsa nak muntah 😂 dh lah kt rmh kmi ne bnyk kucing.. Trpksa hntr kucing p rmh jiran 🤣 bg jiran jga...

Sy tak dpt makan hmpir semua mknn yg ada ayam, daging, ikan tu smua serius tak dpt masuk.. Nasi dan mi pun tak dpt, mkn sikit jer.. Tpksa bykkn makan buah, sayur, jus, French fries & mashed potato.. Yg peliknya, sy dpt makan sushi pulak, tpi nak kena kawal takut bahaya utk baby.. Dah 16 mggu ke atas baru ok dh takda alahan apa2, selera pun dh ok

Sbaik sja tau mngandung... Brmula lar alahan x tahan tgok mkanan lgi2 mkanan yg brasaskn minyak... Mo rebus2 sja... Trcium sja msakan yg brgoreng mula lar rsa x selesa😂 until now 14 weeks da... Masi lgi sometime muntah pas sja mkn... Law mlm x bole nak sumbat nasi mesti muntah... Trpaksa telan nestum sja ama roti...

6 minggu tu suami alahan teruk sampai lembik (I pernah check upt, tapi negetive) so ingat hubby gastric .. Rupanya pembawakan. Time tu X tau lagi, after few day tu baru pegi klinik & scan, baru tau pregnant then semua alahan beralih kepada Saya. Tapi X teruk.. Morning sickness biasa & alahan bau.

5y trước

Baru diorang tau macam mana mommy2 rasa time pregnant 😅😂

I bertukar menjadi introvert.Weekend nak stay kat rumah taknak jumpa sesiapa, rasa annoying tengok ramai orang. Rasa nk stay kat rumah with husband & my dayghter 3y sahaja. Taknak tengok orang lain rase. Hihi Pelikkan.Suami siap ckp, jimat mgandung kali ne sbb i xkuat berjalan and shopping. Hihi

Biasa la bngun pg morning sikness..mnth xlrt,mkn xlalu..bla mkn nk mntah blk..xleh bau bnda mcm tumis..grng..adoii..menyeksakan..mlut rase pait2..lalu mnum air jha mase tu..bla dh bln ke bln insyallah akn kurang alahan tu..saya skrng dh 8bln..kdng2 mai jgak rase alah tu..

sya mula2 sakit teruk smpi x dpt bangun , baring tidur saja ..muntah2 sakit kepala selalu rasa .. pedih luhati mcm gestrik pdhl x gestrik selera makan pn hilang makan nasi sma air saja dpt .. lepas 4 bln ke atas bru hilang semua .. alhamdulillah skrg bru 7 bulan kandungan ..