Mommy ada tips x nak Suh ank lalu makan.

Mommy yang tahu,boleh save yer. Ank sy umur 1taon 2 bulan. Bila nk suap nasi, sentuh je nasi kt mulut dio terus buang. Kalau bg buah dio suka sngt.. dgn nasi dan makanan lain dio marah. Dah try beli vitamin appeton dgn seven Sean. Tapi xjadi🥺

6 Các câu trả lời

Cara saya, anak guna beras sumo memang selera makan and buat moist2 sikit kalau biji2 macam org tua makan dia luah balik juga.. so mummy kena buat experiment sket ank suka teksture macam mana.. and sy sllu buat trus nasi masukkan bayam merah ayam memang bnyak makan.. atau nasi ayam ada trus ayam dalam tu kira nasi tu sendiri dah ada rasa bukan nasi putih je.. nanti lama2 dia dh suka nasi tu boleh dah buat nasi putih pastu sayur pastu lauk.. umur pun sama 1tahun 2bulan.. setakat ni 3kali sehari makan nasi okay je.. and snek time dia mmg suka sngat buah.. kiwi strawberry oren plum grapes banana tu smua fav

cm ank sy juga kurg nk mkn nasi . tgok juga keadaan kdg nak kdg xnk. sy ada baca , kita kena berus Gigi dia & bersihkan dlm mlut dia time mandi or LPs mkn , try variasi kn mknan eg: hari ni nasi esok Mee , pasta , potato finger or murtabak telur nasi ke , LPs tu maybe Gatal gusi nk tumbuh Gigi kena try bg teether or aiskrim buah yogurt homemade utk snacking , or try mkn sekali dgn dia , nti dia nak mkn juga , 1 lagi kalau boleh elak screen time masa makan... tu yg pernah sy try la. kdg sy selang seli dgn buah juga. nti leka dia mkn juga nasi tu . hehe

Check gigi, berkemungkinan tumbuh gigi lagi. Oral stimulation buat tak setiap hari? Cth, gosok gigi, bersihkan lelangit, kawasan mulut. Ada buka tv @ gadget, semasa makan? Kalau ya, elakkan. Nasi bukan satu satunya sumber karbo, mungkin puan boleh cuba buat finger food, bagi dia pegang sendiri untuk makan spt cucur, pancake, potato finger.

11mo trước

ok baik nt lepas niy sy try cuba mcm puan bg tau

Memang ada fasa anak tak nak makan yg dia suka makan sebelum ni. So, ubah dulu menu makanan ganti sumber karbohidrat/ protein / serat lain. Nasi boleh ganti dgn mi/ pasta/ mihun / keledek /kentang/ubi/ makanan bertepung. Asalkan lengkap nutriennya.

anak saya pun umur sama ngan awak xnak mkn juga...jadi saya bagi pasta baby yg ada carok cartoon² tu & nasi beras wangi anak suka sngtt...skrg alhamdulillah berat anak pun naik

11mo trước

kena rajin berus lidah anak sis...Mgkin anak nak tumbuh gigi..bagi mkn yg sejuk²...Klau cam saya anak xnak mkn ..saya bagi masuk peti ais dulu baru bagi anak mkn

anak sis makan apa selain buah dlm sehari? berapa kali minum susu?