Berat ibu tak naik banyak

Hi mommy, skrg sy 8 bulan. Sepanjang pregnant berat sy naik 2.5 kg. Normal ke ? Tp alhamdulillah bila check up doktor scan kata baby sihat, berat baby alhamdulillah okay. Sy ada baca beberapa article mengenai ini, tapi sy nak tanya dan tahu pengalaman mommy yang sama seperti sy untuk berkongsi. Tq 💖 #firstbaby

11 Các câu trả lời

Saya naik 3kg++ buka buku pink 62kg, turun 3kg dek alahan hingga kena buat thyroid blood test . Result -ve. Bila dah ada selera makan berat naik 400-500g je setiap bulan. Nak bersalin turun sikit. Lgpun saya GDM on diet controlled kemudian on medication. Rekod poor weight je lah, mild anemia n gdm on med. Yg lain OK. Syukur. Best apa jadi ibu hamil slim? Dah 7 bulan, baru perut membesar tak boleh sorok dah. Lepas bersalin, saya ke berat asal 59kg, lepas tu turun giler 55-53-52kg langsung saya tak nak timbang lg sbb tak suka tengok angka menurun sbb saya trauma terlalu kurus masa zaman belajar dek body shaming. Saya tanya kat FB Bahagian Pemakanan KKM, mcmana pemakanan bg ibu menyusu? Mereka ada bg saya poster. Makan macam biasa sarapan, snek pagi, lunch, snek petang cuma tambah snek malam je. Teruskan diet suku2 separuh. (masa hamil, sy jarang ambil snek malam sbb GDM on diet) Sy tanya doktor masa cek 6 minggu postnatal, doktor kata sebab menyusu badan tu yg cepat kurus, rahim cepat kecut, doktor nasihatkan saya join kelab ibu menyusu dan kat situ ada diet dan kalori2 yg betul untuk kita ambil.

2y trước

ii

Xpa sis...as long as doc ckp baby sihat, kita ok pun dh bersyukur. Sy mmg jenis xnaik berat bdn pun sblm kawin. So mengandung ni btl² baik sbb berat bayi je + (air ketuban) n so on. Lps bersalin bdn mcm anak dara blk. Hehe

mcm sye pula berat mmg tk naik²....dri buka buku pink berat 65.6kg smpi skrg berat sme je 65kg...padahal sye mkn kerap sgt...mcm² sye mkn utk naik kn berat bdan....bila timbang je berat mcm tu jg....😅

naik 2.5kg je . bestnyaaa pas bersalin senang kurussss . hahahaa saya naik sampai 20kg awakkk 🤣🤣🤣lepas tu nak kempis balik payah lerrr.

Macam nurse sy,dia kata ada setengah org memang macam ni.. Janji perkembangan baby okay.. Berat tu diorg boleh pertimbang lagi

ok la kot sikit je naik sy naik dekat 7kg dalam masa 2 bulan 🥴 sampai kena check BP 2 minggu sebab naik berat melampau 😂

inshaAllah okay lah itu sis. waktu saya mengandung dulu. berat turun 5 kg naik 3 kg baby keluar 3.14kg 🤣

naik 2 5kg je ? sikitnye ..saya naik sampai dekat 15kg hahaha adoii mcm belon

Saya kena rujuk pkar pemakanan terusss kes naik x sama mcm graf..adehh

2y trước

sama lah sy pun 😂

sya 23 week tak g jumpa doctor lgi