Penat ye ank 7 bulan aktif merangkak sana sini, mmnjat,, asyik jatuh mknye risau

Hi mommy saya bru ank sorg tp dh mcm tkrupa orang ye hahaua,, nk handle ank boy 7bulan lbih ank sy cpat merangkak ni pun nk memanjat,, balikk je rumah mak,sy sorg kena handle die, sbb mk sy penat keje ,sy fhm npe mk saya tknk handle ank sy, suami sy duk jauh ,, kitorv pjjj sbb im still stdy, tp penat nk handle ank aktif ni, hrini 3 kali die jatuh trgolek mmnjat , sy risau die jatuhh kepala die trhantuk, hrini pun sy tksihat sngt, sakit kepala,msak mngemas smua sy handle, ayah sy pulk asyik kluar je sbb gaduh dgn mk sy, sy stress sdih kdg ii sy emosi nk marah ank sy sbb die aktif sngt,, mcm mne sy nk control emosi sbb sy kena jaga ank sy sorgg,, kdg msak bwak die lnguh satu bdan#SeriusTanya #Sharing_dong_Bund

8 Các câu trả lời

umur dia benjol tu tak pelik pun.. mmg kerja dia dah melasak sedangkan badan tak imbang tak leh gerak elok lg.. anak sy belum merangkak 7m tu pun sama memanjat sana sini, asyik tergolek je, asyik jatuh katil je. kita la siapkan persekitaran yg selamat lapik la lantai dgn apa2 yg lembut. btw ayah asyik keluar mak awak tk handle anak takde masalah apa pun, tu anak awak bkn anak dorang. takleh jaga sendiri upah la pengasuh utk anak tu, yg tu kalau dia tk jaga anak awak yes salah besar dia buat.. anak aktif tu tanda sihat, jgn la marah dia larang dia. mcm sy ckp td, sediakan tempat selamat utk dia melasak.

buat apa yang mampu je sis. kalau larat masak, masak. kalau dah penat masak, esok pagi baru kemas. apa isu antara mak dengan ayah tak perlu diserabutkan, biarkan diorang handle sendiri. ayah asyik keluar, biarkan. mak tak nak handle anak awak, takpe memang anak awak bukan anak mak. macam sis lain suggest, beli playpen supaya dia boleh main tempat selamat sementara awak buat benda lain. alas benda lembut supaya kalau dia jatuh pun tak terhantuk teruk. benjol sesikit tu normal. belajar danger signs kalau anak terhantuk etc. kalau stress, minta izin suami nak keluar me time dengan anak, jumpa kawan ke jalan taman ke etc.

sama mcm ank sulung sy dlu. 6 bulan dh laju gerak walaupun meniarap. dh pandai panjat turun naik tangga sendiri. stress uui nk terkejar sana sini. nk mandi pun kena tggu dia tido dlu. cpt2 pegi mandi. pernah je tergolek jatuh kt tangga. benjol dahi. tapi jenis tak serik. letak pagar kt tangga pun dia bleh bangun nak panjat. kesudahannya sy letak je skali dia kat dapur time masak or makan. bgi dia periuk dgn senduk. main la sampai puas. sbb kalau larang lagi dia nk buat. skrg dh 4 thn lebih xbrape nk melasak dh. lgi suka dgn buku and melukis. tggu turn si adik plak lahir nanti cmne. 😂

sama laa sis anak sy boy 1 thun.. ya allah dia punya lasak . mengah ye . sy tgh pregnant adik dia bru 5w . dia pula ada je akalnyaa . da mcm nk keok sy hahahaaha . tak pndai jln lg tpiiiii lasak memanjat laa . tarik wayar laa . mmg kerja sy mrh mrh je hahahaha . sy smlm tercakap dia myusahkan . lepastu sy truss nk ngiss sy mintak maaf kat dia . sbb tercakap mcmtu . pdhal mmg fasa dorang tgh aktif kan . kita je sbnrnya knee byk sabar .

Faham. Saya pun alami perkara yg sama. Setiap fasa tumbesaran anak ada cabarannya. Even dia dah kahwin pun ada cabarannya. Memang kena bersedia mental fizikal bila menjadi ibu ni. Boleh follow medsos parenting macam Baby Language, Taufiq Razif, Wan Nur Syakira dll. Mudahan Allah kurniakan kesabaran kepada kita. Saya usaha amalkan doa, Ya Allah, kurniakan ku kesabaran.. Memang menguji kesabaran kita. Itu lah seorang ibu. 💕

paham.. anak sye pun mcm tu.. so ape yg sye buat, sye kurgkn buat kje yg bley buat sye penat.. wktu umur mcm nie, anak sye akan 3x nap siang.. so sye akn msk ble anak tgh tdo.. lauk pn simple2 je.. bab kemas umah tu sye settle mlm.. sye x buat keje sgt ble anak da bgn sbb nk pntau dye main.. bab jatuh pun slalu jgak.. penah peg klinik pn.. doa je la yg baik2..

6h trước

sama la.. lagi2 kalau penat ni jd senang marah kn.. anak sy dh nap 1x je😅 kite mengemas dia pun wajib tolong, nk masak wajib jgk dia tolong.. semua la dia nk buat jgk kecuali guna blender dgn vacuum je🤣

mybe sis blh beli playpen. so that xdek la die jln merata masa sis buat kerja2 rumah

14h trước

Ya, playpen ni, kelebihannya, mainan tak bersepah. Anak saya seperation anxiety, letak dlm playpen pun, nak saya dekat dengannya. Hadap je lah😅 apa yg kita nak buat, memang selalu bertangguh atau tak terubat. Anggaplah ia sebagai quality bonding time dgn anak. 🥰

Ank sy skrg umur 2thn girl sama aktif dari baby smpai skrg..mmg penat