Flathead baby

Hi mommy macam mana nak elak baby flathead ye? Sepatutnya kita guna bantal ke tak masa baby tidur dalam baby cot tu? Time dia bangun boleh tummy time kan ##firstmom ##bantujawab

11 Các câu trả lời

Baby newborn x perlu bantal pun sis. Kalau sy, sy lipat kain napkin je bagi selesa tido, sbb anak sy suka alih kepala kiri kanan sendiri. Tummy time tu depend pd bby sis. Kalau awl2 ni, biasanya sy buat tummy time sekejap je, nj bantu dia kuatkan otot leher. Kalau bbh sis masih awl sgt baru berapa minggu, sis boleh pegang ngiring di lengan kita.

tempat tidur baby paling selamat hanya atas firm flat surface. anak sy flat dia belah kanan sikit je tp 4 5 m dah totally hilang dah. flat sbb dia prefer kepala ke kanan, lepas nyusu mengiring kiri pun dia ke kanan, menyusu kanan lagi dia stay kanan je lepas nyusu. tummy time dr umur 1st week. tak pakai bantal & anak tidur sorang kat bilik dia.

Situasi yang normal sebab baby banyak baring daripada duduk. Gradually bentuk kepala baby will be back in shape by 18 months. Why 18 months? Sebab baby dah boleh buat pelbagai gerakan. Baring, duduk, jalan, berdiri, berlari, etc bukannya terbaring saja. Apa yang penting ukur lilit kepala baby dalam normal chart.

3t trước

ada pernah terbaca baby yang kerap reflux prefer kiri sebab position tu paling selesa kat dia. kalau baby ada selalu muntah juga tu mungkin lah ada masalah reflux.

sy pakaikan bantal anti flat head. dan sy selalu mengiringkan ank sy kiri kanan. kepala bulat elok je. sbb ank sy jenis muntah susu memancut. kena mengiringkan waktu tdo. adik sy ank dia kepala memanjang. bila makin besar, kepala buat elok je.. benda ni akan hilang sndri bila bby makin besar. trust me.

Anak sy prem.. 2 bulan duduk nicu mmg mse dpt flat head blah kiri teruk.. ad jgk try bantal flat tp ad lubang kt tgah.. bntal tu x tggi nipis je.. tp sbnrnye x perlu pn.. sbb baby nnt lps dh 12mnth keats akan oke blek kepalanye.. mcm anak sy lmbt skit

Anak saya tak guna bantal pun & flat head time NB. Tp saya tetap tak guna bantal even ada org hadiahkan yg anti flat head one sebab risaukan risks lain. By 4m kepala dia dah kembali normal sampai now dia dah besar

3t trước

True. Anak saya dulu baru 2 minggu dah reti pusing kepala sendiri. Time kita tidurkan kepala pusing kiri. Sejam kemudian kepala pusing kanan dah. Terkejut tgk

Tak perlu bantal. Flat head ni sebab banyak berbaring. baby belum duduk. Nanti dah duduk, OK dah. Bentuk kepala boleh berubah hingga umur 2 tahun

anak2 sye dr nb smpai 1y+ xguna bantal. dah nak masuk 2y baru bg bantal. boleh tummy time dgn baby. buat kejap2 pun ok dah awal2 ni.

4t trước

betul, mmg xdigalakkan guna bantal bwah setahun ..

oh betul juga bab dagu sentuh dada tu kan. yang SIDS tu tahu alhamdulillah.

Saya tak bagi anak tidur bantal sampai setahun lebih 🥰