HB Low dri awal pregnancy sampai bersalin.

Hi mommy, ada tk mommy kat sni yg hb low from beginning till bsalin walaupun dh mkn mcm² utk naikkn hb and dah tukar mcm² ubat? Sy risau sgt² dah mkn/minum everything for HB..tpi still low jgk.

35 Các câu trả lời

makan hari2 ubat yg klinik kasi, sy degil tk makan lepas tu masa 37w hb low sgt2 terpaksa akur kena masuk ubat benofer (iron utk naikkn hb) pasang wayar kt tangan 3-4 kali kena sampailh beranak alhamdulillah kudrat badan lancar semuanya,, zat besi dlm bdn penting utk tumbesaran anak n kudrat ibu time proses bersalin, sy masa hb 7.2 bdn lesu mudah pitam, kadang kena dengar juga nurse bebel2 haha

kalau saya pon jenis hb low, mcm2 dh tkar ubat dri Dr - dri folic acid, zincofer, iberet dan last skali alhamdulillah maltofer plg ssuai..Dr pesan elak maka n telur,susu, kacang2,kafein lps makan supplement iron tu sbb bnde2 ni inhibitor pnyerapan iron. Boleh nak ambil tp kne sebaiknya jarak 6 jam. Saya ambil bnde2 ni tghari sbb mkn maltofer pg n malam

Alhamdulillah buat msa ni saya punya hb ok. 29 week. hb 14.5 . dr pon kata xdak msalah. siap mntak shre apa sb hb tggi.. 😅 cuma saya ni bukan la makan ubat kk bg pon. syur pon xmkn sngt.. kadang3 je 😂 mybe rzki tuhan bagi 🥰 tapi sy mmg xmnum yg berkafien. sb nye bukan xsuka bukan jaga sngt. cuma bila telan trus muntah .

kadang ada jenis org buat la apa pun tetap hb xnaik..mcam saya pakar pesan klaw nk mkan ubat elak mnum air berkafien(teh,kopi,coklat)..saya suka mnum air coklat susu..klaw mnum air coklat byak mesty hb trun..saya try buat smnggu xmnum air2 tu semua..alhamdulillah hb cantik..tapi ubat jgan tggal la..

saya pun hb low sebab ada HbE trait. cuba macam² jugak masa awal pregnancy tak naik², kadang² makin turun. lepas tu saya try amalkan calla milk & air mineral bubble o2 hari². Alhamdulillah ada perubahan bacaan hb naik. mommy boleh try mana tahu sesuai dgn mommy.

Kena tgk punca hb tak naik, ada mknn/minuman yg kacau hb naik tak. Cafein ke . Ambik dgn susu ke. Saya dari 10 turun 9.2. Pastu hari hari minum jua delima amway tu. Sehari kdg 3/4 kali. Buat minum sejuk sejuk sedap. Alhamdulillah naik 10.8.

4t trước

sy mmng dri dlu² lagi tk amik cafein even milo...semua dh ikut as nurse advice O&G pun pelik knp tk naik..now diorg amik darah hantar lab nk check 🙄

sama la saya pon.. kurang zat besi dalam darah.. tp mmg masa anak dara pon hb low.. nk derma darah mmg x lepas.. sy ambik maltofer. bole beli kat farmasi... naik la sikit 🤣

4t trước

klu pregnant 6month blh amik ke sis?

sy pun sama setiap kali pregnant hb low. dari awal sampai la nak dekat bersalin. dah mkn macam2, tukar2 ubat still sama hb dlm 9-10 gitu. ni pregnant yg ke4, sama juga hb low 😌

3t trước

yang tu xsure sis 😅 sbb sy selain hb low ada penyakit lain juga, bp tinggi. mmg semua anak2 bersalin awal dari due. 🥲 skrg ni tengah amalkan vco dari d'aura, harap2 la boleh bantu hb naik & bacaan bp normal.

saya x ambik obat sebab saya makan rasa kat tekak macam berbau darah saya makan banyak buah cam buah naga kurma buah delima sayur bayam ulam hijau macam cipir daun pucuk manis 😋

sama.. tapi dah tri-3 bru stabil... sy minum sunquick tiap Kali makan nasi.. makan lauk yg ada ikan bilis byak2.. buat lempeng cicah sambal ikan bilis ke.. cuba try.