TAKUT KALAU BAYI MENIARAP KETIKA TIDUR

Hi mommies..saya mempunyai kerisauan terhadap anak saya..seorang baby girl berusia 4 bulan..sekarang dia dah pandai meniarap . saya risau kalau masa malam, saya dan baby dah tidur. Kalau baby tiba tiba meniarap macam mana ye.. incase kalau saya tak sedar.. risau sangat.. saya dah letak bantal dekat bahagian kaki kiri kanan dia #firstmom #seriusnanya

14 Các câu trả lời

Cuba sis tengok waktu siang kalau dia tidur meniarap, dia pandai tak ubah posisi kepala dia supaya tidur tak tertutup hidung. biasa nya baby dia tawu utk alihkan sendiri kedudukan kepala dia supaya mengiring utk tidur bila dia meniarap. nanti bila sis tersedar, sis boleh angkat dia balik betulkam cara tidur dia semula

Nk x nk kena juga setiap jam bgn untuk check baby. Takut apa2 terjadi je. Bgn check baby lpastu tido semula. Sy pun buat mcm tu. Badan dah imun mmg akan bgn check baby walaupun skarang anak dah 2 tahun lebih. Kadang x sedar anak dah penghujung katil, angkat die semula bw ke tengah katil.

jgn ltk bantal. kalau kite sedar kita alih kn dia. kalau x sedar, nnti die pandai adjust kepala sendiri bagi nak bernafas, sbb tu jgn ltk bantal kiri kanan, ltk 1side je kiri or kanan. kalau dh kiri kanan ada bantal nanti susah die nak adjust kepala dia

sis..anak saya yang masa umur dia baru 3bulan pn dia pandai tidur meniarap sdh..saya selalu ubah posisi dia tdr tapi tiba2 dia tidur meniarap sdh balik..mungkin dia lagi selesa tidur meniarap...jadi kalau saya,saya kosongkan apa2 d sisi dia...

jgn letak bantal atau selimut. itu lagi bahaya kalau kita tak sedar. takut bantal tertekup muka baby. kalau baby tido meniarap dia pandai cari position utk dia selesa dn bernafas. kalau awak jaga then baru ubah☺️

anak saya pn sama sejak umur 5 bulan tidur meniarap..kalau sya alihkan smua bantal ke tepi spya bby blh btiarap n bpusing tme tdur jdi xla risau klu bby xdpt bnfas..lgi risau ltak bntal kliling dya..

anak saya bedung tau tpi dia boleh tdr meniarap boyy ..dia selsa mcm tu sampai skrng dia tdr tknak bedung tahu2 tdr sdri menirap

saya tidur rapatkan badan dengan baby supaya dia tak boleh meniarap lagi sebelah saya letak bantal yg besar.

Kalau dia dh pandai gerakkan badannya sendiri xde masalah. Tapi Kalau tersedar tuu try laa check2 ok tak

sbb tu baby bawah 2 tahun hanya perlu sediakan tilam sendiri tanpa bantal yg byk..