Anak 1 tahun 3 bulan taknak makan

Mommiess... Saya perlukan bantuan 😭 saya dah hampir give up, fed up, emosi dah. Tak tahu nak buat apa dah nak bagi anak makan. Seronok tengok anak orang lain makan berselera. Anak sendiri 2-3 suap je. Lagi lagi bila dia batuk, selesema lagi dia taknak makan langsung. Ye saya faham mulut tekk dia mungkin tak selesa tapiii... Haihhh. Saya buntu sangat sangat. #firsttimemom #SeriusTanya #bantusharing

2 Các câu trả lời

Hi sis,saya pun sedang mengalaminya sekarang,anak setahun 5 bulan,makan dua tiga suap saja lepas tu tolak 😭 masak itu ini ditolak,,,rasa sedih sebab tengok badan anak semakin susut tapi anak jenis kuat main 😭 Akhirnya ke farmasi cari suplemen utk tambah selera makan anak,,,diorang suggest minum Mamarine Omega,yg warna kotak biru, Dia utk tambah selera makan,bagus utk perkembangan sel otak,untuk imun,,, Alhamdulillah baru minum 2 kali ada perubahan,,,masa suap anak,dia tiba2 macam tercari2 nak lagi 😭 dan tak sangka nasinya habis,,,rasa terharu sgt sebab biasa dia sesuap dua je huhu Mungkin sis boleh cuba supplemen ni sebagai ikhtiar,,,,walaupun mgkin nanti hasilnya tak sama 🙏🏻 semoga Allah mudahkan dan semoga anak sis bertambah seleranya aamiinn

Kena hadapi dgn tenang. Ada fasa anak kurang selera makan. Terus offer anak makan dgn kasih sayang. Kadang 3 ke 4 hari dia tak nak makanan yg kita selalu sediakan. Lepas tu dia nak balik. Sediakan makanan lain. Try n error. Makan bersama dgn anak. Ubah tempat makan. Kat luar rumah ke, kat sudut/ ruang rumah yg lain. Boleh Ikuti FB GROUP HAPPY BABY FOOD MALAYSIA. Banyak info bermanfaat