diabetis via kencing manis (gdm semasa hamil)

hi mommies..nak tnya pdapat atau pngalaman pada yg prnah atau tahu cara pemakanan harian utk stabil kn smula bacaan gula dlm darah..ape yg mommies makan stiap hari slepas trkena gdm ni..sy jadi blur nak mkn ape bila sme benda x boleh..rasa down tkena pnyakit ni..rasa xnk mkn.tp kalau x mkn langsung takut pengsan or effect kt baby pula.. #23weeks 1day

2 Các câu trả lời

saya GDM. Hehehe.. sy pun down jugak masa mula2 kene nim x pepasal ade kencing manis rungut dlm hati. tp ada kebaikkan jugak. Bila dah ada GDM ni, kita akan control n diet. alhamdulillah sampai habis pantang pun sy makan mcm masa GDM. Berat badan semakin susut. hehehe.. okay, cara saya makan + atas nasihat pakar jugak: 1. makan guna mangkuk kecik utk size nasi. bukan medium size. kalau ikut saranan cuma sebesar penumbuk / 2 senduk nasi. mmg xknyang la kan. derhaka skit xpa. 2. elak makan lauk berkuah spt masak lemak, masak kicap, msak merah / sos. 2 3 sudu ja kuah. 3. buah kene bahagi 2 sbb buah tinggi gula. x kisah buah apa pun. jgn sesekali makan pisang or kurma pada hari nak check bsp. sumpah sy nyesal sbb tiba2 naik 7 lbeh bacaan bsp. hahaha. seram kene soal dgn Dr. 4. sarapan dgn susu + oats stiap hari. 5. makan kekacang sbg kudapan, jgn makan kacang parang ye. 6. banyak2 minum air kosong. 7. kurangkan gula dalam masakan n minuman. 8. no more instant food, kuih muih manis. Kawal makan ni kdg2 boleh buat nafsu memberontak. incase ibu ade mengidam ke, nak derhaka diet sehari 2, (ala2 cheat day lah) dibenarkan. ni Dr sy yg kata la. hehe. sbb dia pn faham selera kita mngandung ni mcm mn. Apa2pun, kene sederhana dalam semua jenis pemakanan.. kene bijak seimbangkan diet harian waktu cheat day tu. kalau rasa dh byk makan n mnum benda manis, kurgkan pengambilan karbo pulak. chaiyok ibu😊

5y trước

ur welcome.. sorry panjang lebar pulak. hehehe

blum jmp pakar pemakanan ke? nanti pakar pemakanan bagitahu apa yg boleh dan xboleh..

5y trước

haa mungkin ada date nurse bg nt utk pakar pemakanan.. yg penting kurangkn gula dan karbohidrat.. lebihkn mkn lauk daripada mkn nasi.