Bengkung

Hi mommies.. just wanna ask your opinion which type of 'bengkung' is the best. Either 'bengkung berzip' or 'bengkung moden 3 in 1' ?

67 Các câu trả lời

Sy prefer yg moden. Sebab lebih senang nak pasang & even time nak ke toilet. Sy sekarang tengah berpantang & dah masuk hari ke 26. Sy guna yg moden & tradisional. Percayalah, pilih yg paling selesa especially 1st week kita berpantang. Dgn sakit lepas bersalin xhabis & xcukup tido jg anak mmg perlukan kesabaran yg tinggi. For me, 1st week pakai bengkung moden nanti senang nak adjust kalau terpasang ketat. Trust me, even benda kecik kena jga utk elakkan kita stress. Jiwa lepas bersalin ni fragile sgt.

2y trước

ape ye jenama bengkung moden tu

Saya follow up petua2 org dlu2...cth bonda rozita ibrahim,katanye lagi bagus pakai bengkung bertali sbb die ketat and padat and die panjang smpai peha or atas lutut...bgus untuk cepatkn pengecutan rahim and langkah kite nanti pon tak besar...for me saya beli y moden punya...bertali dan ada zip untuk senang buang air...saya tak try lg...tp saya rse ok kot bgi org y btul2 nak jaga badan time pantang...yewla perempuan badan nak pakai lama..tp ikut la taste masing2

Sy ni pulak jenis rimas sis.. Pki bengkung moden yg zap on mse lpas bersalin selesa sgt.. Ade jgk bengkung traditional tali gitu.. Pki sekejap sy bkk.. Xslesa.. Ank kerap bngn nyusu, tmpt jahitan jd sakit.. Sy pki yg bengkung zap tu selesa nk bergerak Skit.. Da lpas bsalin pun sy pki plak korset sajat.. Alhamdulillah.. Dpt body shape smula

Saya pun masih tercari2 bengkung yg selesa . Bgai saya keutamaan mencari pilih jenis kain cotton . Jangan pilih stretching or yg xserap peluh. Sebab first pregnant saya alami gatal2 disebabkan pakai bengkung. so sy dah serik. So yg kedua ni saya akan pilih jenis kain yg xtebal dan mudah serap peluh.

Would prefer zip sebab memudahkab urusan ke tandas 😁 alhamdulillah saya pakai tak koyak zip nya. Buka dan tutup zip perlahan2. Masa pakai bengkung tu, just be mindful untuk tak tarik dan ikat kuat sangat kat bahagian punggung untuk elak zip rosak.

mula mula bersalin saya pakai bengkung zip zap tu sebab bila pakai bengkung tali kain die agak keras. so bila nak duduk effect pada jahitan tu terasa sakit. saya pakai bengkung tali daa nak habis pantang gitu around 35days sebab jahitan pon daa getting better 😊😊

Saya beli yg ni ja. Rm14 trmsuk pos. Beli pakai sekali sbb mkcik bebel. Pakai bgkung ni dikata takut rahim turun. Tp doc dh bg ubat kcutkan rahim. Jd inshaAllah rahim akan ok. Dan ad takut prut buncit. Sy jaga pemakanan sy. Jd alhamdulillah prut xbuncit. 😊

4y trước

😅

saya tgh berpantang skrg nie.. hri ke 9..saya pakai bengkung zap yg ada pad pemanas.. mmg selesa.. rasa mcm bertungku ja.. perut pun dh mula nmpk ada perubahan.. bersalin normal alhamdulillah..

3y trước

Nk tanya.. sis pakai jenama apa ya? Blh suggest x? Sy pun berpantang hari ke9.. tp kurang selesa pakai bengkung tradisional, sbb nk ke toilet makan masa utk buka.

Bengkuk bertali lagi senang nak adjust . Macam saya nak ketat , so kalau pakai tali senang je nak bagi ketat tarik sikit sikit . Dah pakai baru ketat kan . Tapi kalau yang guna pelekat tu , kena tarik ketat dulu baru lekatkan , so susah .

5y trước

Sye. Pun kai y tali punye

kalau sy lah, bengkung berzip ni mmg memudahkan, tp takut jahitan pd zip tu merekah kalau kite tarik tuk ketatkan bhgian yg patut. Contoh bila dah bdiri, okay, tb2 duduk tkut zip tu pecah. 3 in 1 plak xpnah try lg. hehe..