First Scan

Hi mommies. Sy pregnant 5 weeks. Usia kandungan berapa yang sepatutnya dan selamat untuk sy buat first scan ?

First Scan
33 Các câu trả lời

Tahniah. Saya pun baru 6 minggu 4 hari. Masa dapat tahu pregnant 5 minggu. Kelam kabut nak g check. Dalam otak tak habis2 nak check. Alhamdulillah. Masa scan nampak kantung dalam rahim. Masa tuh nmpak kantung je lah. Dr kata kalau nak nampak baby, lagi 2 atau 3 minggu lagi. Maksudnya masa 7 week atau 8 week baru nampak. So saya tunggu minggu depan sekali dengan appointment nak buat buku pink. 😃

Saya dah masuk 10minggu tapi Doktor tk nmpk jantung baby lagi.Tapi kantung Dan baby nmpk Dan membesar cuma tk Ada denyutan jantung lagi...Sedih juga...lagi 2 minggu kalau tk Ada denyutan jantung baby ,Doktor suruh buat D&C...😭😔...Ada siapa2 tk yg Ada pengalaman lmbt denyutan baby???Paling lmbt berapa minggu....

Kita sma lh sis sye pun 5 weeks da bru tahu 2 3 hri lps.. 😂 Sye gi klinik nurse kata.. Klu nak buat scan skrg tak nmpk juga sbb dya masih kecil and klu ndk buka buku pink pun klu 3 bln da.. Sye pun tak pasti mna tau lain tmpt lain caranya

Tahniah sis. Sy scan masa 8 weeks baru nampak kantung. Scan masa 11 week dah nampak baby & heartbeat. Sy suggest sis tak pergi scan terlalu awal. Sebab kalau tak nampak apa2 nanti mesti akan sedih & fikir negatif je 😅

Ke klinik dulu sahkan pregnancy mummy..scan 5w tak nampak apa lagi kecuali kantung..tp lain orang lain keadaannya..sy 6w scan dah nampak baby + kantung..paling pnting kedudukan baby sama ada dalam kantung @luar..

Tahniah sis. Sy dpt tau pregnant 5w tu terus pegi scan. Xpe pegi awal walaupun cuma nampak kantung sbb nk make sure bkn pregnant luar rahim. 2mggu lepas tu, 7w scan lg baru nampak heartbeat

dia ikut org .. sbb setiap org lain2.. saya scan 7 minggu baru nampak kantung.. kalau org lain maybe dah nmpk heartbeat.. tapi skrg kandungan saya dh 11 minggu.. scan haritu dh nmpk baby

First buat buku nanti doc terus scan. Mcm sy mula buat buku 5w lebih. Scan nampak kantung je. 2nd scan 10w lebih dh dgr heartbeat n nampak tgn kaki baby dh terkapai2 😆

Mula² check d klinik . Doktor kata xboleh scan bru 6 week belom napak janin lg bru ada kantung . Pastu sy scan masa 14weeks . Tgok² baby dh pandai lompat dlm tu .

Nurse biasa bgtaw usia kandungan dah belas2 week baru cantik kalau nak buat scan dan clear nampak baby, sebab kalau baby bru nak jdi, tak nampak ape dan tak jelas