5weeks pregnant with 3months old baby

Hi mommies 👋.. sy nk tnya ada sesiapa yg ada pengalaman baby bru umur 3bulan, end up mommies got preggy again ?? Problem is, sy byk mkan jamu.. adakah ia akan kacau tumbesaran janin ..? Sbb sy baca articles, byk yg ckap boleh menyebabkan kecacatan pd janin tu sendiri .. And honestly sy kesian kt baby sy, she’s just 3months old.. also my husband pon ckap dia kesiankan baby kami, katanya kesian baby tk puas bermanja lg, dh nk dpat adik.. Sy mcm belah bhgi, sy ada discuss with MIL, she said if u want to abort the baby better do it now because dia baru ketul darah, belum bentuk jasad lg .. Honestly, I’m in 50-50 situations, and i asked my friend whose pakar dalam bidang ni.. she said its because i js got recovered, not suggest to get preggy this sooner.. #worryingmom

5weeks pregnant with 3months old baby
37 Các câu trả lời

Hi sis. Jangan risau pandangan orang lain dalam Hal ini. Tengok kata hati sis. Sebelum itu jumpa seorang gynie Dan buat pemeriksaan dulu samaada badan sis capable untuk melahirkan anak yang lagi satu dalam masa yang terdekat atau tidak. Kalau itu akan memudaratkan kesihatan sis, better jangan teruskan kandungan itu. sebab baby sis lebih perlukan maknya daripada sis perlukan kandungan sis. Rezeki tuhan itu sangat luas. Bukan akan berhenti setakat kandungan ini. Tapi kesihatan mental Dan fizikal sangat penting untuk kita yang ada anak. So better sis tepuk dada sendiri tanya pendapat dan naluri diri sendiri. Saya tak nak judge sama ada sis ambil perancang atau tidak. Cuma kalau tidak ambil, sis boleh pertimbangkan untuk mengambil perancang, atau bincang dan merancang sendiri bersama suami. Hope Allah akan bukakan hati sis untuk mengambil satu keputusan yang baik untuk sis Dan anak sis.

2y trước

Sy sdri pon buntu.. mmg ad rasa syg tp bila tnya2 dgn kawan2 yg keje dlam bidang ni and then tnya mom in law, diorng pnya jwpan sama still awal untk carry 2nd baby and body still in recovery phase lg.. so esok sy jmpa dgn gynae sy and will see how the result

Hai sis, just nak share pengalaman kakak sy... anak buah sy yg 1st lahir bulan 3/1/2001.. dan baby masih kecik tp kakak sy mengandung lg.. lahir tahun yg sama jgk which is 30/11/2001 ( lahir awal sikit dari due yg doc bg).. mase mula2 tu mmg kakak sy tkot arwah mak kami pun risau sbb jarak terlalu dekat dan klu ikutkan bdan tu xsihat sepenuhnya sbb bru je lps bersalin.. tp sbb da rezeki dan Allah maha mengetahui kakak sy redha dan terima je.. spjg kehamilan kedua lgsg xde alahan.... Alhamdulillah baby dua2 sihat, same umur, pg sklh pun org ingt kembar cuma yg kedua tu agak kecik sikit dari yg 1st... now, cousin sy pun facing the same situasion.. baby bru 4bulan tp da pregnant 6w, mmg doc or nurse akan marah tp zuriat ne kan rezeki Allah bg.. redha dan berlapang dada, terima je seadanya InshaAllah Allah permudakan segalanya...

awak macam saya masa pregnant anak ke 2....anak yang pertama baru 4 bulan saya dah pregnant 2 bulan....mmg emosi nak uruskan anak dgn badan pun lemah...tp saya teruskan juga....alhamdulillah semua dimudahkan...bergantung pada puan juga sekiranya mampu teruskan...nie saya pregnant lg anak ke 3 nak masuk 8 bulan dah kandungan saya...anak kedua saya baru 1 tahun 6 bulan...saya terima je laa...tp lepas bersalin ketiga ni...saya mmg akan pakai perancang...sbb nak bg badan pulih betui2....dan bg anak2 semua besar dulu....haha dah x larat dah badan mak mereka nih...apa2 pun puan...semoga puan buat keputusan yg terbaik untuk diri puan sendiri...masa pregnant lg masa tu saya ckap pada diri sendiri...anak rezeki...permata hati...insyaallah allah permudahkan semuanya...tiada buruknya buat saya...ini adalah nikmat pada saya...amin...

2y trước

Solat istikarah juga kak

mcm mn klau lepas ni awak dh ditakdokn takkn oernah ade anak lg disebabkn dose awak gugurkan kandungan ? ank tu tak mntk pun lahir , awak dgn suami dh sedap pastu bile Allah takdirkn dia wujud awak bunuh dia wlau seketul darah tapi dia dh bernyawa klau pergi scan dh ade jantung berdetak sanggup nk bunuh zuriat sndri ? no needbto abortion klau xde mslah kesihatan sprti brsalin czer etc .. waima org bersalin czer pun teruskn je kehamil one of my friend got pregnant 2month after her 1 czer .. sorg bln2 dorg bln 12 ... mcm kembar dh sbb kembar tahun ... gynea pun xsuruh gugurkan even mmg ade risiko ank tu sape yg tiupkn dia dlm rahin awak ? Allah kn .. pdhal u dh gune protection still bg kata kun fayakun so .. fkirlah sndri

mak mentua kwan sya pon subur jugak..boleh kata tiap tahun mngandung..smpaikn doct marah sbb ingtkn diorang xrancng..padahal pil, implan n smua cara diaorg try still lekat sbb subur & rezeki..smpaikan umur dia 48 still prgnnt anak ke 11/12 padahal prut dh diikat & still prgnnt...even kna marah & bahaya dia trima ja ada rezeki ada xada dia biarkan je..ramai org nk anak..sis tahu diri sis..abaikan smua org cakap..klau sis rasa sis nk truskn truskan ja..abaikan org yng ckp sis bla bla bla💪✨

2y trước

Yg sy bmbg skrg ni sy tk prnh missed mkan ubat, then sy baca article ckap akan effect pd kandungan.. i did discuss dgn husband, and husband pon ad ckap tnya pendapat gynae dlu, apa2 yg dia advise kita ikut je, dia lebih pakar

i got preggy when my baby was 4 months old. Mmg ada terfikir untuk abort the baby. tp tak sanggup. tak smpai hati. hahaha so i just terima. I doa je ..kalau mmg rezeki i, Allah kekalkan dia dalam rahim i, klu bukan rezeki i, ambil la dia dan tempatkan di syurga yg tertinggi. And now im 6 month pregnant. Alhamdulillah. Doakan i selamat melahirkan zuriat kedua ni 🤭 semoga Allah permudahkan juga urusan you ❤️

2y trước

Aamiin, tahniah sis.. semoga dipermudahkan urusan bersalin nnti

Awak saya bersalin 3 tahun berturut turut, yes i have thought utk abort tapi bila pikir panjang. If itu mmg rezeki saya, Allah akan jaga dalam rahim saya kalau bukan rezeki sayA biar la die di syurga. And alhamdulliah 3 3 baby saya sehat even last pregnant tu diduga dengan pp type 3. Tapi best part is bila tgk dorg membesar sama sama and bile tgk muka anak and terpikir on abort dia ari tu rasa bersalah betul. Pikir la masak masak. Betul nak jaga anak rapat ni perlu mental yang sihat

tak tau lah nak bagi kata² macam mana. kalau saya kat tempat awak pun mungkin saya akan rasa yg sama. serba salah. risau. semua ada bercampur aduk. ape² pun sis mintak nasihat dan pandangan pada yg lebih pakar dalam bidang ni. sbb doctor je yg tahu tahap kesihatan fizikal,mental dan emosi sis. kalau sis rasa boleh terima bby tu,terimalah dgn hati terbuka, seikhlas hati. apa² pun saya doakan semoga Allah permudahkan segala urusan sis ye 😘

sis brsalin normal kan????? syukur kalau normal.. sy czer sis .. july 21 brsalin last period sept 21 ,,, agk2 brapa lama je sy reht ? tp sy czer.. sy syg ank sy .. ank yg sy lhirkn buln july 21 pn mnggl.. sis ptut brsyukur.. sis brtuah ank sis siht pastu brsalin normal. . sy ank mnggl brsalin pn scara czer.. mngdung jrk dekt lg besr risiko sis . np nk kasian kan ank awk yg mc 3bulan kalau awk ble bg dia kasih syg wlupn dia ada adik trlalu awl ..

Alhamdulillah rezeki x terduga,mulai kan positif kan minda awk dan suami,agar sama2 bertanggungjawab ke atas rezeki yg tlh di amanah kan,klu rasa x mampu nk jaga 2 2 sekali,blh bg pasangan lain yg dah lama menanti kn zuriat,ini slh satu cadangan,tp klu lah sy di beri nikmat ni dlm usia sy yg dah agak meningkat mmg x kan sy lepas kan peluang, insyaallah allah ada mnjadi sandaran kita agar ttp kuat sllu