Puasa ft. Takde alahan

Mommies.... Siapa macam saya , alhamdulillah stakat 7w ni belom ada apa² alahan. Berkenaan puasa, ibu² yg takde alahan puasa penuh atas separuh hari? Sbb rukhsah kata, dibenarkan berbuka Kalau memudaratkan. Jadi Kalau takde alahan boleh berbuka?. Bila buat research kata trimester 1 tak digalakkan puasa. Just nak dapatkan pandangan ibu². Berbelah bahagi nak berbuka, risau development baby. Tapi takde alahan muntah² jd macam... Entahlah😂. Jadi saya puasa separuh hari ja. #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Trả lời

Boleh puasa… Kalau tak tahan sangat kena berbuka… Kalau terlampau lapar sampai mengigil kena buka.. 1st trimester tak digalakkan sangat sebab biasa nya ada alahan dan baby perlukan nutrition yg cukup untuk bentuk organ… Kalau awak nak puasa boleh, make sure masa sahur dan buka tu makan makanan yg cukup nutrition… Buah , sayur , susu dan asid folic jangan lupa makan… Kalau rasa memudarat kan boleh buka tapi kena ganti puasa tu dan bayar fidyah…

2y trước

thank youuuu 🙆🙆