Bukaan 1cm dan Discharge

Hi mommies semua, saya nak share sekaligus bertanya. Beberapa hari lepas saya warded di hosp sbb ada contraction mengeras semacam batu dan sakit sengguggut yang kuat, private part berdenyut dan rasa sengal² serta ada tarikan dekat area pinggang, bila cek dah ada bukaan 1cm & doc taknak induce sbb masa tu saya baru 36weeks 4days. Doc suruh sy admit sebab nak pantau sebabnya servik sy dah pendek walaupun bukaan baru 1cm, risau katanya bukaan cepat tapi doc taknak induce sebab baby belum matang 37weeks, dia nak bukaan tu semulajadi tanpa paksaan. Tapi sampai ke harini sy dah 37weeks dan discharge sebab contraction tiada lagi dah, cuma saya risau sebab saya dah ada bukaan 1cm berserta air ketuban tinggal 8, ada kemungkinan ke bukaan ni terbuka lebih lagi dalam masa terdekat ni? dan air ketuban di paras 8 macam mana nak pantau ya, ada tak sesiapa yg pernah alami situasi macam saya? #SeriusTanya #firstmom #ingintahu

1 Trả lời

Minum air kosong secukupnya. Eloklah bukaan tu makin banyak semulajadi, tak perlu induce. Air ketuban ni, pakai pad atau panti liner, so , kita boleh tahu dan tunjuk pada doktor air ketuban tu keluar banyak mana