Minta Pendapat

Hi. Mommies sekalian. Sye skrg pregnant nak masuk 4 bulan. Alhamdulillah, tiap2 hari cakap dengan baby. Tiap hari fikir masa depan baby. Skrg, sye surirumah. Husband tak bagi kerja sejak kahwin lagi. Kami kahwin awal. Umur kami sebaya 22.Alhmdulillah, dapat husband yg betul2 menjaga. Dlu kitorg tggl dgn family husband, but since pregnant ni, alahan makin teruk. Mmg tak boleh keluar bilik sbb bau rumah. Tatahu kenapa. So, sye dgn husband amik keputusan tggl asing dlu sementara dia kontrak guru sandaran dia habis. Sye di ipoh, dia di penang dgn family. Skrg, alhmdulillah kontrak dh hbes. Husband ingat nk cari kerja di ipoh but family dia mcm keberatan nk lepas kn dia. MIL ada apply SPA utk dia. Dia dapat temuduga utk latihan separa jururawat for sijil and diploma. MIL nk sgt dia dapat kerja dari SPA. MIL ada kata pada saya, dia nak anak2 dia hidup senang, anak2 dia tak pernah hidup susah. Sye rasa mcm dh susahkan anak dia pulak. Rasa bersalah sgt2. I asked my mom, my mom pun kata pergi je la latihan tu, dapat kerja tetap. So i just need to wait for him another 2/3 years. But my husband dh ada diploma. I just think this thing would be wasting his time. Tp ada betul nye apa yg dorg ckp. And rn buat sye fikir sye ni dh bebankn husband. Rasa mcm he should not met me. Im jobless. Nothing can help. Rse mcm baby yg sye kandung ni patut sye bg dekat org yg dpt buat baby hidup senang. Sye tak de apa2. Sye bersyukur ada baby. Cuma kesian baby ada mummy mcm sye.

6 Các câu trả lời

Sis.. Sy dulu pjj dgn suami.. Hmpr 3 thn jgk..sbb sy kawin masa beljr.. 1 thn perkahwinan sy mengndung dan ada terfikir mcm x nk ank tu sbb rasa mcm suami masih x mampu dan kami blom stabil memndangkn sy masih bljr.. Mungkin sbb sy x reti bersyukur tu tuhan uji sy dgn keguguran.. Menyesal x terkire sy sis.. Dan tuhan duga lg kami.. Bile kami dh sedia utk ada cahaya mata, tuhan bg kami penantian yg bg sy terlalu lama.. 4 thn menanti baru sy mengndung.. Insyaallah masa tu akan cpt berlalu.. Sis pkr positif je utk kebaikan bersama dan masa depan.. Mungkin rezeki baby sis, tu yg suami sis dpt iv.. Zaman skrg sush sis nk dpt peluang kerja.. Btwy, sy pn tgh 4 bln skrg.. Semoga baby kite selmt dilahirkn.. 😊😊

5y trước

Alamk.. Sian sis.. Tabah ye.. Mntk doa byk2.. Mane tau nnti dpt petunjuk.. Risau plk bile MIL mntk suruh pujukkn suami.. Makin berbelah bahagi..

Sabar.. Saya umur 22 anak dua orang.. Skrg pjj sbb suami kena transfer ke KL.. Saya duduk rumah mak saya di Kuantan.. 2mggu skali baru suami boleh jumpa and spend time dgn ank2 isteri.. Rumah mak xde orang.. Saya, mak n ank2 saya.. Klau mak g kerja.. Tggal lah saya n ank2 kat rumah.. Jaga sendiri.. Tak kerja juga.. Cuma kena sabar dan bersyukur.. InshaAllah dipermudahkan.. 💕💕

Sabar sis . Lain org lain ujiannya . Allah tau sis mampu . Sekecil mana pon kesabaran pasti Allah balas dgn kebaikan-Nya . In Sha Allah . Ibu mengandung kn emosi mmg naik turun . Keep positif ok n always support husband . Dia cuma nak yg terbaik buat isteri n anak tercinta dia . Doa yg baik2 😘

sabar dear..setiap orang ujian berbeza..semoga awk kuat.. sy pun ada kakak dan kawan yg surirumah..selalu merendah diri dan salahkan diri sendiri..jangan la mcm tu..mungkin ada orang yg ujiannya lebih berat..bersyukur dengan hidup kita,dan cuba ubah hidup. cuma kena usaha sikit. fightingg sis!

percayalah sis.. stiap manusia ada ujian lain.. Sesusah susah kita, ada lagi yg susah.. sis dan baby bukan bebanan, tapi amanah untuk husband.. jgn fikir negatif, cuba bgi support utk suami..

Allahu. Baby tu rezeki Allah bagi untuk sis. Jangan pernah fikir macam tu. Banyakkan bersyukur. Ramai yg nak anak tapi Allah tunda dulu. Mungkin lepas ni ada rezeki lebih untuk sis and suami.