depressed

I am pregnant. 3 months. being emotional lately. need to live separately with my husband cause i cant stand the smell in his family house. futhermore he got a job there. and fyi, his mom doesnt like me at all. its like I'm not her favourite daughter-in-law since I'm married with his son. maybe its too ealry for us cause both of us were 22. and i dont have a job, my husband wont allow me. Semalam, abg dia akad nikah. Meriah sgt. Tp tak dapat join sbb husband tak bg, takut penat. Bila MIL hantar gambar dlm group, bila tgok, muka dia nampak happy sgt, ye la menantu cantik, degree bakal doktor, wedding meriah. back then i remember my akad nikah was soo simple, cause both of us cant afford too much. i heard that they even clean the house nak sambut kedatangan org baru. but mine, its nothing. i need to clean the whole house. Dgn periuk nasi berkulat tak basuh, dapur kotor. Tak pernah cerita ni kat sesiapa. i cried. and tell to my husband bout this. but he seems not really care. he told me that i was being jealously too much. Yes, jealous memang ada. Saya nk jadi yang terbaik utk mak dia. Tp diri saya ni byk kekurangn. Dah la muda lagi, ada diploma je, got no job. MIL selalu cari salah saya, pernah dia kata, dia sebenarnya tak sokong kahwin awal. Actually, saya ni parents bercerai dari umur 8 tahun, ingat kn bila dh kahwin ni dapat la tumpang kasih, nak merasa macam mana hidup sebumbung ada parents. But seems nothing, lagi sakit dari parents bercerai. Mmg betul2 terasing. Da la adik bradik husband semua lelaki. Memang betul la, expect nothing. And nasib baik sekarang tak tggl situ tenang sikit, tapi bila teringat balik, sedih rasa. And husband takde kat sisi ni buat rasa mcm lonely sgt. Nk menangis call dia, takut dia penat layan. Nanti dia tak pujuk, jadi makan hati. Hm But nanti kenduri kena mai sana. Macam mana nak hadap ? betul2 perlukan kekuatan.

3 Các câu trả lời

Lebih kurang sy. Ad degree got no job. Lpastu duit suami bg kt sil utk tjuan ctering kwen 5k lesap dia bg bf. Last2 mkcik2 suami kumpul duit buatkan majlis. Mlm knduri. Sy kluar dgn suami nk belikan dinner utk mama n my fmili yg stay kt homestay. Sy trbca msj d hp suami dri mil 'ada menantu pun xmmbantu' i was like. Msa tu kt kedai makan. Tgah tggu order. My mum xmkn lg kot. Dhla knderaan xda. Dorg dtg naik flight. Dpur plak xd kt homestay tu. Sy trus g umah mil. Bsuh pingggan mgkuk. Sy dgr dia jerit. Dh la kwen aku xknal. Lpastu xmmbntu lgsung!!. Masih trngiang2 smpai skrg. Sy dh tresak2 smbil cci pinggan. Suami trus trik sy msuk kereta. Dia bgtahu family members dia yg lain. Mil ank sulung. Jd adik2nya mrah dia dlm grup fmili. My mum spruh bdan lumpuh kot. Of kos sy dhulukan nk beli mknan kt dia. Msa mgndung sy d ngeri lain. Msih stiap bulan skli sy kol mil tanya khabar. Raya mintak maaf salam. Sy buat mcm xd ap jd. Msa brslin sy trpksa pindah balik ke ngri mil. Suami tahu kami sy xkn slesa. Dia cri umah sewa. Sy brpntang mil xpernah jenguk. Ccuk sbulan baby kmi g klinik. G rumah mil tnjuk cucu. Snyum2 dia tgok cucu. Cucu pertama kot. Sggup xdtg rumah sy. Pdhal 10mnit ja jauhnya. Now baby dh 10mo. Sy pindah ke ngri lain. Ikut suami lagi. Sblum pindah dlu. Klau ad fmily gathering. Ad ja dia soal psal ank sy "manjalah.. tido buai lah.. xbolei tdo bawah ke?" "Cengenglah mcm bapak dia (suami sy) . Pdhal mil branakkan suami. Lpastu bg suami pd adik2nya (makcik2 suami) jaga. Parents sy pn bercerai msa sy drjah 6. Suami plak ibunya diceraikan lpas brslin sbb ktahuan bini pertama. Sy pun kena hadap mak tri suami tiap kali raya. 'Ank xnk tmbah lagi? Dduk rumah ja kan. Branaklah ramai" "eh pusar ank awak ni kat tepi.. sllu org kt tengah" " eh ada tanda lahir la kt tepi kepala baby,ni kalau org culik, senang cam mayat".. gila kan dia punya ayat. Aduii.. sy kuat sbb suami kuat. Sllu dgr ap mslah sy. Kdg sy mrah dia sbb fmili dia. Dia masih peluk tenang kan sy. Klau xkerana dia. Sy xmmpu sorg2.. 😅

5y trước

Harap kita semua mampu besabar and kuat demi anak 😊 sye trpk nnti anak dh besar, dh kawin sye takkan layan menantu mcm ni.

Sabar ye sis... Dugaan org lain2... Sis kena kuat demi baby... Buat xtau je dgn sikap mereka pd sis... Jgn pedulikn sgt sbb nnt sis jg yg sakit... Better sis buat mcm xde rs pape je n buat mcm bese... Jiwa n hati kena kental... Kesiankn baby... Tkut nnt baby yg kena effectnya... Smg sis kuat hdpi semua dugaan ni...phm sis hrpkn mil sygkn sis tp xpela dh mcm tu kn.. Buat xtau je...just be urself... Nnt ble 1 ari nnt mil sis kena sesuatu n sis yg tlg jgkn or apa2 jela bru dia akn sedar... Xsemestinya bekerjaya ni akn bgus jg uruskn sgalanya...

5y trước

Thank you sis. Menangis jap baca. Rasa macam kuat balik 😊

Harap sis bersabar dan bertabah ye. Ada juga yg lain hadapi situation yg sama. Dugaan orang tu lain lain sis. Lagi lagi melibatkan belah mertua. Kita tak boleh nak puaskan hati semua org. Doa banyak banyak semoga Allah lembutkan hati mertua sis. Dan jangan lupa jaga kandungan sis. Sis tak boleh stress sbb boleh effect ke baby. Kuat untuk diri sis dan kuat untuk baby jugak 🤗