Baby 6 bulan mula makan solid food

Hi mommies, saya nak tanya baby yg akan masuk 6 bulan dan mula makan solid food ni, berak dia akan jadi mcm mana ye? Rupa dan kekerapa dia mcm mana akan jadi? Baby saya minggu depan masum 6 bulan. Sebelum ni dia fully breastfeed. Kekerapan berak dia dlm 4-6 hari sekali selalunya. Pernah sekali je 11 hari tak berak. Warna najis dia mustard gitu. Apa yg perlu saya expect, take note dan jaga2 ye bila dia start makan solid ni? Terima kasih membantu. #firstmom #bantusharing

1 Trả lời

bila anak dh start mkn, wrna najis akan ikut mknn kdg2. ade time hijau ade time pink ikut wrna mknn yg dia mkn. kdg2 ada sikit mknn2 yg dia mkn dlm najis dia pun ade. n bila dh start makan, max hari x berak adalah 7 hari wpun fully bf. klau lebih 7 hari x berak kira anak dh sembelit. paling penting dh start mkn nnt jgn paksa klau anak xnk mkn. nnt dia trauma plus bawah 1y ni susu masih mknn utama.

5mo trước

terima kasih membantu