Akhirnya gugur lagi.....

Hi mommies, saya keguguran lagi smlm. Ini keguguran kali ke-2. Ptama kali haritu tahun lepas. Kedua2 ni situasi yg sama : baby stop growing at 7w, tiada heartbeat masa repeat scan 9w. Lepastu jatuh sndiri at 10w. Tanya Dr pakar, Dr tak dpt explain knpa jd berulang mcm ni.. Ada sesiapa mgalami situasi seperti saya? Utk kandungan yg strusnya, kalian semua bgaimana mgelak kguguran drpd berlaku? #ingintahu #pleasehelp

18 Các câu trả lời

Selain dari segi scientific yg ramai ibu2 dah komen sy just nak advise kalau boleh lepas ni bila dah lekat jgn bgtau sesiapa walaupun parents. Senyap je dan jaga kandungan tu. bila dah melepasi 1st trimester atau fasa2 kritikal tu kalau nak bgtahu bgtahulah. Tp sy prefer utk x bagitahu sebab kita tak nak ada yg tak senang dgn kita tahu yg kita sedang gembira menanti kehadiran si manja. Bab kesihatan tu dua2 pihak kena jaga bukan sis sorang je tau. Kalau husband merokok suruh dia stop atau kurangkan utk sementara. Makan folic acid walaupun masa tu tak pregnant utk preparation bila lekat nanti baby dah boleh dapat nutrisi terus. Apapun goodluck

12mo trước

btol stju

sy pun ada pengalaman keguguran 2 kali awal trim.. selang 2 tahun baru lekat semula, bila preggy yg ke 3 ni mmg risau, tp alhamdulillah kejadian x berulang skrg kandungan nak masuk 6 buln.. rahim kita kena sihat, buat persediaan sebelum ada penghuni baru.. eat healthy food, healthy lifestyle, bmi normal.. elakkan angkat benda berat, jgn buat aktiviti lasak.. ikhtiar berurut, detox, pastu sy minum susu efferty.. Untuk dapatkan sperm yg berkualiti.. suami pun kne usaha juga, jaga makan, waktu bersama jgn stress/penat, berhenti merokok, jgn terdedah dgn panas(sperm lebih aktif ketika cuaca sejuk)..

Sy ada sepupu gugur 3 kali. 1st gugur masa kndungan 13weeks. 2nd 14weeks. 3rd 12weeks. Tanya doktor, manjang dlm siasatan. Sbb dr ambil janin katanya utk tahu punca. Last2 dia pregnant lagi sekali, dia jumpa doktor private. Doktor check2 rupanya dia ada masalah darah pekat masa pregnant. Kiranya kalau dia pregnant je darah dia jadi pekat dan ganggu fungsi placenta. So placenta x dpt bekalkan apa2 kepada baby. Tu baby x dpt survive. Doktor bekalkan ubt cair darah spnjg dia pregnant. Alhamdulillah skarang dah ada 2 anak. Tiap kali pregnant dia akan mkn unat cair darah

Jangan bersedih mommy..kena kuat..pengalaman sy pon lebih kurang awak…2x gugur cara pon lebih kurang sama start 10w dah mula keluar tanda2 gugur… sama juga tahun 2021 dan tahun 2022.. alhamdulillah awal tahun 2023 melekat lagi yang ketiga kali ni bersyukur Allah izinkan sekarang kandungan dah nk masuk 30weeks dah..always think positif mommy..kalau doctor takde solution ape masalah pada kite means kite memang tak masalah cuma rezeki belum sampai..keep berdoa je insyaAllah pasti ade rezeki lain Allah beri🥰

awak .ni skadar pengkongsian..kalau ada awak ikhtiar tengok ya.. base on pengalaman kwn saya .gugur kerap ada ustaz tnya kerap balik rumah waktu magrib atau lepas magrib..memg ada..sebab dia balik kerja ambik anak so on..memg smpai magrib..sebab tu 2-3x gugur .kdg benda ni asbab..tp ada betul.cuba ikot n ikthiar .lepas dia balik before magrib baru lekat..skrg saya dh hamil 4 bulan bila dia share benda ni baru saya sedar.. sejak lepas pkp agak lama jugak saya kurang balik mlm rumah sebab nak elak jem..

12mo trước

dan based on pengalaman sndri.. kalau ada 3 mimpi ni tetiba jatuh bangunan..ada pernah mimpi ular..atau ada pernah mimpi bayi dikung bayi n so on..memg ada ganguan .jgn biar lama mcm saya..saya pun 10 thun memg sejak kawen pernah lekat skali gugur..takdak jantung dan kantung ada xsilap..kena cuci sebab mkn ubat 2 minggu xturun darah lgsung pun xturun jugak makna memg kuat rahim..itu selepas 2 thun kawen ada termakan ubat kampung dgn suami..sapa bg ka..saya just ikhtiar selama 10 thun..akhir skali kerap mimpi kebetulan kwn ada nak p berubat minta dia tolong check skali.tp memg xsangka..sebab xpercaya benda ni semua..xpernah pun pernah terfikir nak buat rawatan islam..akhirnya lepas 3x berubat..semua bersebab dgn izin Allah jugak..kalau tanpa izinNya pun kita usaha mcmns pun kslau ada..ada..kalau xdak..mrmg xdak..saya hamil mrmg xbgtau sapa..hanya family (ibu dan adik beradik kandung shj & mentua) serta kwn2 rapat itu sahaja..soc med mcm xbgtau...memg fikir dh bersalin baru info.. insyal

saya chemical pregnancy.. Lps sebln tu pregnant blek.. memg sye jge btol2.. once kte da prepare utk conceive, jge mkn..mne yg org ckp x bley mkn... sye x mkn nenas... sye pun x buat keje umah berat2.. Brg berat pun sye x angkat.. laundry memg hsband yg buat.. klu peg shoppg, brg sume hsband yg angkat.. Bkn mngade tp kte cbe iktiar.. ade org jnis snang lekat, lasak pun alhamdulillah shat elok.. Tp ade ssetengah org susah sikit.. Jd x salah kte cbe cara lain..

Saya prnah.. and biasanya bawah 12w ni sbab janin mmg ade masalah chromosome ke kecacatan camtu. Latest keguguran lalu july saya and husband trus gapkan 6 bulan sblum mencuba lagi. Kitorang dlam 6 bulan tu jaga makan minum. Mkan healthy je. Husband pun stop merokok terus and pg gym hari2 juga. Genap 6 bulan kitorang try balik guna kaedah opk track waktu subur. Sekali cycle opk je dah lekat and now kandungan nak masuk 6 bulan dah.

Salam takziah. utk keguguran bawah 12w, adalah disebabkan oleh chromosome yg tidak sempurna, jadi either telur / sperma cacat dan tidak dpt berkembang menjadi janin yg sempurna. utk kehamilan seterusnya, sila jarakkan kpd 6 bulan sekurang2nya sebelum mencuba semula. sementara itu, jaga pemakanan, exercise, jaga emosi jgn stress, enjoy sahaja bersama suami. from own experience 2x miscarriage.

12mo trước

Sy faham..sbb sy pun jarak 6 bulan dan masih gugur. awk cuba jaga pemakanan, exercise, jgn terlalu fikir utk pregnant dulu buat masa skrg. Sy jarakkan setahun lebih sblm pregnant seterusnya. alhamdulillah survive dan bby pun dh setahun.

Macam saya 2 kali gugur .. now saya selamat bersalin da anak lelaki .. tp saya 13 mnggu detik jntung stop.. kalau saya sblm ni tahuu preg terus tnya dokter nk ubat kuat rahim .. sbb tkot rahim tk kuat .. sbb pakar tk thu apaa puncaa knpaa berulang .. so saya mkn ubat kuat rahim je kt farmasi .. tp tnya dokter dulu .. asid folic kenaa makan tu mmg wajib 3 bulan awal sblm preg

Salam takziah. Sy pon situasi sama mcm sis, repeat scan 9w tp xde growing at 7w, heartbeat stop. Dah 2x ulang hospital. Doc suruh tggu lg sbb janin masih kt dlm. Sy TTC 5 tahun utk dptkan ni. Sy tumpang comment kt sini & baca comment org lain utk dptkan semangat. Tq all