Tips berpantang sendiri

Hi mommies, saya first mom and akan berpantang sendiri dgn suami. Sekarang nak beli barang pantang tapi taktahu apa yg perlu dibeli apa yg tak perlu. Mandian herba perlu ke? Minyak minyak herba tu perlu ke ya? Mommies boleh tak share apa yg perlu? Suggestion n recommendation saya akan baca jugak sbb buntu sangat hehe. Thanks mommies! 🤍

9 Các câu trả lời

brg ibu plin pentin lps brnak ni kdg lupa asik focus brg baby hee mnyk herbanika nona roguy recommended sapu after mndi sapu 1bdn, mse kuar labour room lps mndi smua sy pkai mnyk ni misi pun suka bau wangi serai nyaman hlg sikit pnt brnak, blik ruma ulg step lps mndi tu then bertungku kat ari2, perut celah peha smua. ad 1 jnis losyen best pnskn bdn gnti param tapel, losyen bidan liza yg merah sapu kat perut before pakai bengkung (time suami free guna bgkung tali, if x guna bengkung zipzap tu cr yg btul kualiti) stokin , mndian herba bgus bg ibu segar xpnt xstress wangi. ni pnglmn sy brnak normal. just share depends body memasin sy happy brpntg cmni hee yg pentin if ad luka lps mndi bg kering spu ubt. cpt baik. guna portable fan pun ok. n tissue towel. slmt berpantang, brg ibu lgkap ibu slesa ibu xstress n mood ok baru happy jge baby. baby jgn lupe tuam2 jgk especially baby boy.

sama MCM Sy, kena pantang sendiri NGN suami.ibu mertua dah meninggal..mak Sy pulak patah kaki ..xboleh nk jaga Sy dlm pantang...Sy ad bajet lebih sikit,beli set Harmoni nona roguy sebab cukup lengkap sekali untuk penjagaan luar dan dalaman (minyak urut,krim barut,air minumann herba&ubat sembelit) ..Sy beli bengkung wrap tu, je..Tpy MCM nk try beli jugak mandian herba pilih je dekat shoppe yg murah2..Tpy kalau boleh Sy nk add on dngn jus mustanir dari jrm bonda Rozita.. insyaallah kalau ada duit lebih Sy nk add on ..Tpy kalau xde set nona roguy tu pun dah cukup...

sy pantang sendiri,laki cuti 2 minggu,so full laki 2 minggu masak urus bby sy bgi mnyusu je bby dbf,lps tu ada ambil berurut 1 mnggu sbnrnya sy xnk sbb jnis geli kena urut2 tpi abg sy sponser sy trima je la.xda pn xpa.lps 2 mnggu tu slow2 sy da bwt kja2 rmh mcm biasa sbb laki da masuk kja,laki tlng standbay bahan2 je nti tngl msak je,mcm cuci baju plk kain bakul letak tepi mesin siap2 nti siap basuh tolak2 je xangkt pn.minyak2 semua sy xda beli bengkung ada tpi xpkai sy hanya jaga makan dengan rehat badan . sy pn first mom

Kalau awak ada bajet, nk beli 1 set pantang pun takda masalah. Tp kalau bajet awak limited, air mandian herba mcm tak perlu tp terpulang if nak. Herbal cream or minyak panas boleh stanby tp jgn banyak2, kalau badan ada sakit ke boleh sapu2. Tungku pun perlu utk buang darah2 beku & kecutkan rahim, tp kalau awak ada tempah bidan/cl tak perlu beli tungku tu. Bengkung pun boleh standby yg mudahkan awak nk kencing. Param pilis tak perlu pun takpa.

Air herba best jugak mandi suam2. Minyak perlu, bg panas bdn. Tungku perlu, sy buang sendiri je guna tungku besi. Tp kena pandai buat. Bengkung perlu, kena sapu jugak apa2 kt perut (kalau normal). Kalau czer pakai bengkung lekat tu tp awal2 jgn lagi. Hari2 mkn oren sunquick utk sembuhkan luka (kalau ada) Yg penting husband kena bg kerjasama sbb masa pantang mmg tak cukup tidur. Boleh stress so sama2 bantu tau.

kalau sye beli yg mcm ni je dh cukup :- untk ibu:- minyak panas stokin pilis tungku ( jika ada extra duit) bengkung ( jika ada extra duit, sye 2x czer xpkai langsung, rugi beli 😂) pad kain batik harian untuk baby: minyak telon pampers changing mat

sye hire CL utk smggu memg khas utk brurut, tungku, mandi herba.. brg2 pantg lain sye x bli.. ape yg CL pakaikn je.. dye pki kn losen panas, param, pilis brand sari ayu.. mandian pun gne uncang herba tu.. kt kdai ade jual.. bley la skadar nk amek2 feel pantg tu..

Ada bajet lebih, hire cl je sis senang 😁. Sedap sikit cl urut2. Klu laki urut mcm x function je haha.. tp klu laki sis pandai urut okey je

Tak perlu minyak herba , takut tak habis guna atau tak pakai langsung. Guna minyak yg biasa puan guna utk lenguh2, pening2 tu.