Mengandung lepas keguguran.

Hi mommies, saya dah 2 kali gugur. last bulan lepas then bulan ni pregnant balik untuk kali ketiga. anak 1st ni. Ada tips tak untuk elakkan keguguran berulang? saya jadi risau bila pregnant. penat nak pantang tapi takda baby 😔 folic acid mmg dah makan lama non stop #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

Mengandung lepas keguguran.
16 Các câu trả lời

Sy pun pernah mengalami. Dua kali gugur dalam setahun, dlm 5-6 weeks preg. Punca tk diketahui. Mungkin sbb puasa dan memasak utk raya😅. 2nd minum air kelapa dan pergi kerja di lapangan. Pemikiran sy, ingt badan n bayi kuat. Tp sebaliknya. 1st trimester bayi masih belum stabil. Dan setiap badan ibu berbeza. Kalau tk mampu berpuasa (bulan puasa), tk perlu berpuasa. Jangan buat kerja berat dan jaga permakanan. Kalau ikut penjelasan dr, faktor luar tk mempengaruhi sbb keguguran, mungkin kandungan tidak jadi dan ada masalah genetik. Jadi bayi digugurkan dari rahim ibu secara semula jadi. Dr di klinik swasta galakkan ambil duphaston (ubat kuat rahim) sehingga 3 bulan usia kandungan apabila hamil semula. Dr diklinik kerajaan tk galakkan ambil duphaston, (mungkin sbb harga agak tinggi) Alhamdulillah, skrang dah hamil semula 35 minggu. Doakan semoga ibu dan bayi selamat ye. 😊. Semoga ibu2x lain jgk dikurniakan rezeki mengandung lagi. Insya Allah sekiranya ada rezeki, bayi lahir dgn sihat dah selamat. Fikir positif.

3y trước

Saya start duphston bila saya confirm kehamilan (4-5 weeks). Boleh beli di farmasi je. Tp better consult dgn dr klinik dulu ye. Tp alahan sy agak teruk. Tk tau la sebb badan sendiri atau ada effect dari duphaston.

selepas keguguran seeloknya dijarangkan 6bulan atau setahun untuk badan dan rahim betul² bersedia dan sihat. pregnant dengan jarak yang dekat dengan waktu keguguran boleh menyebabkan keguguran berulang. saya 3kali keguguran, kali kedua dh jarakkan 3 bulan kalai kertiga jarak 6bulan. kali ni pregnant kali ke4. alhamdulillah. harap kandungan sihat sekarang dah 6bulan. lepas sy jarakkan pregnant kali ni selepas setahun keguguran

Berehat. Sy pon sama. Mmg xbuat keje lgsg. Jgn agkat bnda berat. Masak dan basuh baju pon suami tlg. Bleeding terus rujuk klinik. Mkn yg sihat2 dan selamat. Apa2 mknn yg ada risiko mcm nenas, durian, betik, air kelapa, sume sy xmkn. Tak kisah la ada org ckp anak dia dah 10 mkn semua tu xde pape. Rahim kita semua xsama. Ketahanan bdn xsama. Mmg jaga mkn dan rehat.

3y trước

Okayyy sis. thanks tauu 🙏🙏

Betul2 jgn buat kerja berat lgsg..erti kata lain kena dilayan mcm puteri raja 😝 Berehat banyak2 sis. Suami kena berkorban ambil alih urusan rumah tangga sekejap. Tak lama pun sementara kandungan nak kukuh sikit or smpai 3 bln. Sy pun gugur 2x dlm setahun..now kandungan yg ketiga alhamdulillah dah masuk 4 bln baru berani nak buat kerja rumah sikit2.

3y trước

kira kena banyak bedrest la ya? kena kurang kan jalan apa semua dulu?

kena bedrest sis . klau blh kerja rumah semua jgn buat .. nk mkn ke ap ke .. order online je . sy buat semua ni lps bleeding . tk kluar pg mne ..smpai kandungan 4bln . mkn tido, mkn tido je .. jge baik2 ye sis ..semoga dpermudahkan..

tahun lepas 3 kali saya keguguran. Hujung tahun bulan 12 preggy balik lepas keguguran. Saya terus makan duphaston. Sekotak harga agak mahal. Tapi demi anak. Saya makan sampai kandungan saya 15week baby dah betul kuat.

3y trước

Saya makan masa kandungan 5week.

jangan makan makanan yg dibuat dari gula merah, pulut, cendol, kurangkan manisan. kalau boleh baring je... jalan pun jangan laju.... makan telur yg rebus separuh, minum susu lembu atau kambg... tc

3y trước

Alright sis, thank you ☺️🙏

banyakkan rehat,sbb sya ni pun pregnant lepas keguguran,usia kandungan10w3d.sya merancang dlm 2 bulan pastu alhamdulillah skrg sya tgh pregnant 21w6d last period 24.2

3y trước

Sis ada amik ubat apapa tak?

sama saya pun 2x keguguran. skrg masih dalam merancang lagi. belum pregnant ke 3 lagi. trauma pun ada rasa. sy doakan urusan sis dipermudahkan.

Bnykkn rehat... Sbb nk bg rahim kuat.. Jgn trlalu pikir psl kguguran... Always think + n doa bnyk2 .. Bg mood happy tu dtg slalu...