Baby Bawah Sebulan Selsema

Hi mommies pernah ta baby bawah sebulan selsema..ada tips ta nk sembuh kan.

8 Các câu trả lời

anak saya xselsema..tp setiap kali tidur nafas nya berbunyi kadang2 bunyi nya kuat sampai saya naik risau dn takut..berkahak age.. minggu lpas sy buat minyak bawang putih bakar..alhamdullah kahak dh kurang nafas berbunyi pon kurang... dn selalu ketut2 dh jarang kembung, ari2 berak.. sebb nya ari2 selpas mandi sy sapu minyak bawang putih bakar pg dn ptg.. urut belakang badan, depan,kaki dari peha ke bawah, urut perut.. sambil sy zikir dn selawat nabi. mohon pd allah semoga anak kita dijauhkan segala peryakit berbahaya seperti kembung ke sakit perut ke.. ari2 sy buat sambil buat exsesais untuk baby.. alhamdullah dh seminggu ni ok xda kembung,xda sakit perut... cuba lh sis.. kdg2 urutan dari ibu nya age bagus dari yg lain.. sy dulu guna minyak yuyui..ok lh jg... tp anak dy selalu jg kembung dn nafas nya berbunyi xilang2.. mmg xselsema tp tu lh kahak.. dh tanya dokter, dokter ckp itu biasa mmg xda ubat.. tp alhamdullah ok sekrg..

Sama anak saya sis , saya guna petua ni sis , minyak bawang putih & vicks vapour . Minyak bawang putih tu sis bwat mcm ni yaa , bakar dulu bawang putih bg hitam2 pastu sis ketuk2 bg pecah pastu letak dlm bekas letak minyak masak . Pastu sis sapu kt dada baby , betis baby , belakang baby , atas hidung baby , dgn tapak kaki baby , lepas sapu tapak kaki sis bg pakai stokin yaa .dh sapu . Sis tepuk2 belakang baby dgn tepi2 rangka baby . Toturial ada kt youtube untk cara tepuk . Sis taip tepuk untk batuk kahak bayi . Sis cubaa yaa . Insyallah

Suami sy, kalo anak selsema dia sedut hidung pkai mulut dia, rajin2 buat..Mmg cpt hlg selsema bby, Tp pastikan laa jgb makan yg pedas2, tkot pedas pulak hidung anak nt, bby xboleh mkn obt lg, klo doc kt tmpt sy ni wlopun doc swasta atau kerjaan pun dia x galakan guna sesuatu obt yg titis dlm hidung bby tu..Itulaa jelaa suami sy rjin buat sedut hidung anak dgn mulut dia, Alhamdulillah..Selsema anak xlama 🙂

Anak sy masa umur 2 minggu kena selesema. Sy amalkn petua bawang putih dibakar+myk zaitun. Sapukan pada dada & blkg dia. Slps bbrp hari, kami bawa plk ke klinik pakar kanak², doktor tu sedut guna mesin..

Kalau sy sy sapu sikit tu minyak kayu Putih d baju baby dkt leher tu spya dia cium2 bau n pas mndi sllu sapu minyak kayu putih jg d dada n belakang baby smpai skrng jarang Selesma

bole guna sterimar khas untuk baby .. baby sy pun pernah selsema 1month dok xbagi ubat, bagi sterimar sj .. yg nih sterimar air garam spray dlm hidung baby

baby tak boleh mkan ubat lagi. ibu kena pastikan.hidung dia bersih selalu utk pernafasan.yg baik

try guna hirisan lemon . letak bawah tapak kaki waktu tidur mlm .