Bedung kaki baby

Hi mommies, nak tanya baby sy baru 2 minggu, perlu ke sy bedung kaki baby bg lurus? Boleh share pengalaman mommies yg tak bedung kaki baby mcm tu & kaki baby tetap lurus or akan bengkok? #Helpplease

16 Các câu trả lời

function bedung bkn nk bentukkan kaki ke apa, tp utk tenangkan baby. baby ada reflex terkejut tu blh buatkan anak tak dapat tidur. btw anak sy ok2 je moro reflex dia tak bedung boleh tidur elok je. bedung ketat luruskan bahagian kaki tu boleh menyebabkan gangguan pembentukan kaki baby. salah cara bedung itu sendiri blh buatkan kaki bengkok. dan musim panas malaysia sekarang ni berhati2 sikit nak bedung baby risau strok haba

6mo trước

Saya sokong sis.. Mak saya pon kata bedung ni utk tenang kn baby dripada mudah tkjut.. Jgn jd mcm saya mil saya dea bedung ank saya umo 2hari siap ikat lg dh mcm pocong.. Hm konon kata kaki ank saya bengkok.. Skrg dh 2taun ank saya elok ja kejadian .. Tlampau ikot mlut org..

Xperlu pon bedung kaki anak sis. Bedung ni fungsi dia spya baby tu dia rsa mcm msih dlm rahim ibu sbb rsa firm xterawang² gayat. 9 bln dlm tmpt smpit tiba² kt luar dunia dia akn trasa luas sgt...Sbb tu kita bdung spya 1 lagi baby selesa nk tdo (ade sstngah baby xsuka dibedung) dan jgak spya buat baby rsa kurng terkejut. Tak ade kaitan dgn kaki bengkok ke lurus ke sekiranya xbedung anak. ☺️

anak 1st sy bedung full smpai kaki..al maklum laaa xde pengalaman lg kn..anak ke2 kdg bedung kdg x..bedung hanya sbb nk bg dye tido nyenyak.tu pon bedung x full pon,dr lutut smpai ke kaki free dr bedung.kdg c kakak menjerit bleh buat baby terkejut..ditambah plak dgn cuaca panas skrg ni,asenye x perlu bedung pon xpe sis..rmai komen fungsi bedung bkn untuk luruskn kaki..haaa,betul la tu sis..

6 org ank bedung x bedung pun..klau ank y ke 4/5/6 x terus sbb Jenis menangis bile bedung..tambah skarang panas bkn mcm zaman dlu.alhamdulillah sume ok je xde bengkok.bedung bukan utk luruskan kaki.klau ketatkan bahagian kaki semasa bedung tu sebenarnya cara y Salah..sbb x elok tulang bb

6mo trước

Alhamdulillah kalau mcm tu sy akan teruskan tak bedung :)

x perlu pun sbnrnya.. kaki baby mmg mcm tu sbb tulang babymasih lembut.. x bedung pun kaki dia jd mcm biasa jgk.. benda2 tu kepercayaan org dulu2 je.. pd sy bedung tu kalau nk bg anak tido lena supaya x trkejut2 boleh la bedung.. x bedung pun xpe.. ikut la cara masing2 selesa mcm mana..

6mo trước

Ya sis, sy x bedung tp mak sy bgtahu org zaman dlu2 bedung sampai luruskan kaki spye x bg bengkok. Sy x penah bedung anak dan nk teruskan mcm tu kalau xde pape masalah..

anak saya tak sampai dua bulan dah tak pakai bedung sebab anak lagi selesa tak bedung.. masa bedung pun saya tak grab kaki dia cuma tangan je grab kuat untuk dia selesa.. sebaiknya tak perlu luruskan kaki baby tu biar kan je..

sy xbedung sgt anak setakat ni..klu tido je ms awal2 dl nak kurangkan terkejut masa tido..kaki ank sy mmg bengkok sikit sbb duduk dlm perut...jumpa pakar jugak..dia ajar teknik urutan je utk luruskan kaki..xperlu bedung kaki kuat2..

6mo trước

Boleh share caranya x sis? Stakat ni sy urut2 sendiri je kaki anak..

sy xbuat pun byk dh pakar yg share xelok paksa kaki anak bg lurus jd masalah dkt tulang punggung dia.. biar lah org nk cakap org tua dulu buat elok je, lantak lah apa org nk ckp sy tetap tak buat anak sy elok je kaki nya

tak perlu ..org tua mmg gitu ..sy pon kdg mak tanya tak luruskan kaki ke bedung tu .. cuaca panas ni pon tk elok sgt berbedung ..tpi tu laa org tua ni pantang tk bedung baby

fungsi bedung bukan untuk luruskan kaki. tapi untuk bagi baby rasa selesa, spt berada di dalam rahim dan juga untuk kurangkan moro reflex (refleks terkejut).

6mo trước

ye awak, tak perlu. memudaratkan lagi ada lah.