Suggestion utk naikkan hb

Hi mommies Masa saya buka buku pink (bln 2) hb saya 13. masa checkup bln 3, hb dah jadi 12.2. saya dapat zincofer mcm biasa. Jadi saya plan nak naikkan balik hb saya. So saya makan zincofer, minum gulsen pomegranate juice setiap hari... Makan jambu batu. Tapi kan saya pergi checkup semalam (bln 4) hb 12.1. Nurse ckp hb saya ok maintain. Tapi saya jadi curious, kenapa hb tak naik? Ada siapa2 tahu jawapan? #SeriusTanya #bantujawab #firstmom #ingintahu

16 Các câu trả lời

Hb saya pon makin turun masa awal buka buku 14 doc puji tinggi dh pastu makin lama makin drop now 29w tinggal 11.0 ja atas garisan dh tak pernah tukar ubat dok makan new obimin ja dr awal pregnant dh makan real fruits pon sama ja

12 tu okay lagi sis... saya pon 34weeks skrg kadang 12 kdg 13... okay lagi tu.. cuma pernah la awal dulu turun sampai 11 yang tu nurse tegur la sebab turun banyak sangat.. saya pon makan zincofer je sebiji sehari.

Semakin besar perut mmg gtu lh hb trun naik,sbb baby makin besar makin byk dia perlukan oksigen hemoglobin tu.. 12 tu bg sy dh tggi ye utk org mcm sy ni yg selalu hb low..

Saya mkn zincofer dengan air limau kasturi.. sya baru cuba mnum sminggu sblm g ambik darah fbc..alhamdulillah dri 11.5 naik ke 12.3..Boleyh cuba☺️

sbb darah kita dh berkongsi dgn bby. sy pun buka buku 12 lbh.. bila kndungan mkin bsr, turun smpai 10 lbh. 10 ni kira ats pagar la..klu turun lg kena drip ubt.

Ye teruskan zincofer, gulsen n makan jambu. Mcm saya masa 2nd tri kk up dose zincofer 2 biji. Jadi hb maintain 12. Sbb baby makin besar, makin amik darah ibu.

2mo trước

mmg nurse suruh ambik 2 biji ye awak? kalau hb kita dah 11 boleh juga ke ambik tanpa bagitahu nurse?

ermmm sama lh time buka buku pink 12w 13.7 ...skrg dah trimester 3 tgl 11.8 ...banyakkan MKN buah saja skrg ni ...buah naga merah ,oren dan jambu batu

oklh tu. yg masalah hb ni dh mkn ape pon tetap x naik.. letih memikirkan 😓 buka² buku je dh atas pagar 11.2, dtg chekup lgi dh tinggl 10 je hb.

Better makan real fruits la. Dr. Imelda Balchin pun tak bg makan overclaim products ni. Try cari post dia kt fb

12 tu ok dah sis . syukur dah maintain . sy 9 nk dkt due bru naik 13 . so syukur . mkn bnyk mknn tmbh darah . imshaAllah maimtain

2mo trước

ada tips tak naik sampai 13 tu sis?