Baby 6month start makan

hi mommies, lusa baby saya masuk 6month and dah start makan. nak tnya untuk hari pertama permulaan makan kena bg breakfast dgn waktu dia snack tak ? untuk snack mcm buah or biskut kan ? untuk breakfast selalunya bg makan apa ya ? saya first mom #ingintahu #firstmom

7 Các câu trả lời

Baby saya pun baru je masuk 6bulan 16/8 hari tu. Btw mcm saya, saya bagi masa lunch & petang. 3hari saya try bagi bubur kosong . Saya mix BF & FM, pagi-2 waktu dia bngon, biasanya saya akan bagi susu dulu sbb malam sebelum tidur.. saya akan bagi susu botol & dia akan bngon at least 2 kali utk menyusu (biasanya 2 kali tu saya akan bagi susu badan then dia akan tidur sampai ke pagi). So pagi-2 tu selalunya dia mengamok nak susu, takut kalau saya offer mkan dia tak nak pulakk nanti. Then hari ke 4-6 saya try bagi bubur mix dengan carrot. Hari ke 7-8 saya try bagi bubur campur dengan labu manis tapi baby angin so saya stop. Skrg saya try bagi bubur campur dengan brokoli pulakk so far mcm ok. Maklum lah first baby, kita try bagi rasa sikit-2 dulu tngok yg mana satu ok & sesuai utk dia. Snack saya tak bagi lagi. Soon baru nak try campur-2 makanan lain dalam bubur pastu slow-2 akan naikkan ke 3kali mkan. Huhu.

4t trước

Hehe. Saya pun mula-2 mcm tu jgakk, rasa mcm tak thu nak start dari mana even baby dah start mkan pun saya still confius lagi. Tapi saya bnyk jgakk baca-2 yg org share dekat tt. Dalam apps TAP pun saya cari info. So sedikit sebnyk membantu saya. Ni pun saya masih lagi belajar cara-2 nak sediakan makanan baby. Nanti dah 7m, baru saya pelbagaikan makanan dia. Utk skrg ni, biar dia dengan bubur je dulu. Hahahahahhaa. Snack pun, saya dah nak start bagi.

First 3 days bagi bubur kosong je dulu buat raso2. Tak perlu banyak suap pun 2 3 sudu baby cukup. Sekali sehari boleh, 2x sehari (lunch & dinner) pun boleh. Dia tolak pun takpe sebab baru nk intro. Snack buah or biscuits hold dulu til day 15 ke. Utamakan bubur, sayur & protein. Kalau rajin buatlah 3days/2days rules to detect allergic reaction. Baby kalau dah rasa manis2 nanti dia mula la picky takmau yg tawar, no salt no sugar pentingggg & bukan sebab rasa je. Nanti kalau dah start buat breakfast try oat dgn buah, bubur sumsum or puding. 7m above dah boleh add on cream cheese & greek yogurt or buat pancake, cucur/jemput2. Resepi banyak kt tiktok & boleh follow juga fb page Happy Baby Food Malaysia. Sekian mak 2 anak 9m 10kg

4t trước

Pakai instant oat boleh, rendam air panas or masak dgn susu kejap je masak. Kalau rolled oat pun boleh tp kena masak dulu 10min. Sebelum beli check ingredients ya make sure baby friendly

anak saya dah mula bagi bubur nasi + evoo utk 4 hari, saya tgk ada naik rash merah di pipi . stop makan dua hari. bg hilang merah. pastu sambung bg makan balik bubur nasi+ brokoli+ evoo, ehh tetiba naik rash balik. saja stop 2 hari pastu saja bagi bubur nasi saja. naik rash balik. sahhhh alergik nasi. skrg mami nye malas masak. tktau nak bg ape. last beli instant yg berasaskan gandum dgn buah buahan . tk naik rash di pipi n mulut. kira pass la makanan tu 🤣

sy buat mcm ni. 1-3 hari bbur kosong. normal kalau dia tak suka. sbb biasa minum susu sedap. tetiba mkn tawar. 😆 . boleh suap 2 3 sudu pun takpe dh. permulaan kan. masuk hari ke 4, boleh buat bubur cmpur carrot atau brokoli atau pakchoy. ikut awk la nk cmpur yg mna salah satu je. ptg tu sy bagi apple dlm fruit feeder. dinner sy start hari ke10 . breakfast sy start hari ke 16 . buat jadual senang awk nk tgk menu2

Kalau saya intro bubur nasi je dulu.. 3 kali makan. Sarapan, lunch dan dinner. Sebab, anak baru nak kenal makanan. Terlalu banyak jenis makanan, kita pun confuse nak kenal rasa kan.

Permulaan dia baru nak kenal makan. Buat bubur kosong sikit jer belum tentu dia habis makan.

Bgu bubur kosong je dlu … bila bgi mcm2 makanan masa awal2 ni anak xboleh beza rsa dia