Tak Tenang

Hi mommies ! First time mom to be here (InshaAllah) currently 13w6d. Saya since pregnant ni saya asyik risau and resah je takut if baby saya tak okay or dah takde dalam kandungan (minta dijauhkan) tanpa saya sedar. Macam mana first time mom or mommies yang dah ada experience kekal rasa tenang and yakin yang baby okay je dalam perut ? Kerap pergi clinic untuk check atau macam mana ? thank you to those yang reply 🫶🏻 #firstmom #bantusharing

13 Các câu trả lời

Sis. Saya paham sbb saya pun salah seorang mcm sis jgakk. Masa mengandung, saya selalu rasa resah risau & overthinking. To be honest, masa mengandung jgakk, saya selalu rasa takut kalau-2 baby tak sempurna ke atau ada masalah kesihatan yg lain (seolah-2 mcm saya tak ready kalau benda tu berlaku dekat saya). Saya jgakk tak selalu pergi scan pun mcm org lain. Even saya first time mom, saya cuma scan waktu dekat kk sahaja. And masa 28w saya buat details scan utk thu gender (lepas dah thu gender & dah check mmg semua ok, saya tak buat dah scan-2 yg lain). Kadang nak bukak tiktok pun fobia sbb tiba-2 je fyp yg bkan-2 pasal baby. Dah lah kita ni pregnant anak first pastu tak selalu pergi scan kat swasta, benda tu buat saya makin takut & makin risau lagi-2 bila dekat nak bersalin. Tapi saya tak nak terlalu fikirkan sangat, saya selalu cuba positive. Saya tak thu nak bagi tips mcm mana utk sis kekal bertenang & yakın. Cuma saya selalu berdoa, mintak sungguh-2 dengan Allah supaya baby saya sihat sempurna dari segi akal fikiran & tubuh badan. Setiap hari saya cuba yakinkan diri saya yg baby saya akan ok mcm baby org lain. Tipu lah kalau tak fikir bkan-2 tambah-2 pulakk saya jenis yg kadang terskip folic acid tapi saya letak sepenuhnya pengharapan saya pada Allah. Saya ada jgakk cerita kat husband tapi husband suruh saya fikir yg baik-2. Alhamdulillah bulan 2 tahun ni selamat bersalin baby boy, sihat sempurna & comel sangat. Skrg dah 2bulan28hari. 16/5 ni genap 3 bulan. Kalau boleh, sis elakkan tngok atau baca benda-2 yg boleh ‘trigger’ sis punya keresahan tu. Berckp & fikir yg baik-2 je. Selalu bersangka baik dengan Allah. Kalau mmg dah dr sendiri yg sahkan kandungan sis ok then sis tak perlu terlalu risau ya. Selebihnya tawakal dekat Allah. Saya doakan semoga sis & baby baik-2 sahaja.

2mo trước

saya suka komen awak. sebab saya pun turut merasakan benda yang sama as a 1st mom ni. risau kan anak tak membesar or berlaku apa apa. saya pun jarang scan sebab memikirkan status kewangan suami. so far setakat ni dah pernah buat nt scan sahaja and nak buat detail scan pulak. doakan baby saya baik baik sahaja. saya pun pernah skip folic acid sebab ada yang cakap folic acid tak bagus sebenarnya. tapi kadang kadang selalu overthinking kan baby okay ke tak ke. yes betul kalau kita jenis overthinking elakkan tengok benda yang boleh trigger kan fikiran kita.

Normal perasaan tu tp jgn resah sgt. Try kawal diri utk tenang like bila mula fikir yg bukan2, cuba zikir & think positive. Tak perlu nak beli doppler check jantung baby apa semua tu sbb boleh silap dgr kalau tak reti. Saya faham, kita ni selagi tak beranak selagi tu lah resah nk tau anak okay ke tak. Tp jgn terbawa2 ya sebab saya dulu 2x pregnancy loss cos overthink. Nightmares yg saya imagine tu lah yg terjadi. Next pregnancy saya terus unfollow benda2 negative pasal pregnancy takmau baca langsung. Happykan diri sendiri makan sedap2 jalan sedap2 siap g swimming. Alhamdulillah besar dah anak saya.

sis sy pn alami mcm awk masa awl trimester..sbb kita xrasa prgerakan tu, pstu baca pula kisah2 org lg lahh.. ap yg sy buat, sy pergi scan tiap mggu.. utk elak prsaan risau sbb sy anxiety, smpai 19 w sy scan setiap mggu. dh rsa tendang2 bru sy stop scan.. skrg dh 25, lg kuat rsa tendgn dh ok. klu bby diam pstu sy risau,sy tekan2 sikit bg dia gerak.. lain org lain cara nk bg hilg rsa risau.. bg sy itu yg sy buat utk ubat hti risau sy.. semoga kndungn sis baik2 ,1lg elak lah bca2 psl org lain yg ad mslh dlm kndungan.. sy scroll laju2 ja skrg kalau trbaca psl yg x ok

Ya. Saya pun macam tu juga even ini anak yang kedua 🤣 Yelaa untuk first trismester ni, kita tak boleh nak tahu keadaan baby dalam perut macam mana kan. Itu yang membuatkan kita risau dan overthinking. Tapi husband saya selalu pesan *Kita kena sentiasa bersangka baik dengan Allah. In shaa Allah, semua akan baik baik sahaja* Lepas solat tu minta doa supaya baby dalam perut sihat dan selamat. Dan sentiasa berselawat sambil usap perut. Semoga mommy semua dipermudahkan segala urusan. Aamiin Ya Allah 🤲🏻

smua tu mmg di lalui smua kaum ibu n bakal bergelar ibu yg firstly pregnant ,, tapi just think positif only ... Tawakal dan berserah itu semua kehendak yg maha Esa ,, Inshaaallah jika kita pikir yg bebaik baik la hendaknya .. Jgn trlalu fikir sgt yg entah apa² .. tu je nk komen .. btw smoga kita smua kuat dan d prmudhkn sgala urusan bersalin nanti ya smua ... Aminn!!🫰🫰

setiap pregnancy mmg akan rasa cmtu sampai la bolrh rasa baby gerak² kalau risau je panggil bt sementara waktu blm rasa baby gerak puan berdoa la zikir kat perut baca bismilillah 5 insyaallah baby ok tu pantau panties kalau ada spotting ke apa p cek

klu sy rasa xsedap hati..sy akn cerita dkt suami. sy takla banyak pitih nk pi scan tiap minggu...tp sy letak sepenuh kepercayaan pd rezeki dan aturan Allah. andai ank yg dikandung tu mmg rezeki kita..pasti dia baik2 saja..

sama sia..sy tgh alami skrg ni..sy lgsung tkda duit utk scan,jd sy hnya bserah pd Allah saja..moga smuanya baik2 je..dan sy rjin bcerita dgn suami..jd suami la yg byk bg kata2 smngat kt sy supaya sy tk overthinking....

Stay positive ye sis. Doakan yang baik2 untuk kandungan. Scan sebulan sekali untuk check kesihatan kandungan. Kalau ada nampak article/post negative pasal baby awak skip je k, doa Allah lindungi kandungan dan awak.

1) pkir & doa yg baik2 2) sye scan sbulan 1x 3) byk tgk vdeo baby yg cute2 4) usha2 brg baby