Vaksin untuk bayi 2 bulan

Hello mommies, esok nak bawa baby g jarum 2 bulan. Selalunya baby demam ke? Ada tips tak ? Boleh mommies atau daddy share do and don’t? Terima kasih tau. #firstbaby #advicepls #firsttimemom

14 Các câu trả lời

pndapat sya dman atau tak atas tgan nurse yg cucuk tu kasar ke tak bismillah ke tak ..sbab sya prgnant ank sulong n ccuk bby smpai umur sthun stgh smuanya ok x lenguh dman ke apa mcam tak kene ccuk pun ,ni prgnant ke dua n ank sulong plak kne ccuk last hritu dgan nurse lain ..ank sy dman n jd merah kliling tmpat ccuk tu mnangis pun bleh than msa kne ccuk tgk cra pun ksar n sya kne ccuk kcing gg pun nangis kne dgan nurse sorg tu ksar gila buat krja blik terus dman ,ccuk yg kcing gg yg kdua mntk nurse lama bru lah xde rsa apa ..so plih nurse yg awk dh biasa kne ccuk n tkde rasa apa

ikut baby rasanya.. MCM ank sy vaksin tiap Bulan dia demam. next 5 Bulan keatas dah xdemam.. smpai skrg checkup vaksin setahun pon dah ok takde demam. untuk permulaan ni kalau demam Tu normal rasa.. permulaan untuk bdn prepare nak bina antibodi.. nnti dah lebih 3 cucuk keatas mungkin dah takde demam dah. bdn dah terima..Ada baby yg xdemam langsung dri first vaksin.. ikut bdn baby Rasa . cuma kalau Ada bengkak Lepas inject, demam tak kebah,apa2 yg pelik kne check susulan .. g hospital..

Hari tu check up baby 1 bulan, saya ada tanya nurse after cucuk 2 bulan nnt baby akan demam ke? Ape nak kena buat if baby demam? Nurse bagi tips. Lepas je balik dari KK, terus mandikan baby dgn air suam n pantau suhu badan baby. If dh start panas, boleh tuam dengan tuala basah satu badan dia. If suhu badan still tak turun or makin naik, terus bawa pergi klinik jumpa doc. Harap membantu.

bby sy alhamdulillah xde demam. biasanya bdn bby akn xbrp selesa lps cucuk. ibu just pantau sahaja, bg susu mcm biasa. klu rasa bdn bby panas sikit, lap2 bdn bby dgn air suam. jgn tuam bhgian cucuk tu pula. melainkan panas bby x surut (suhu 38 keatas), bawa ke emergency.

Ada baby mmg akan demam. Some will not. But demam is a good sign. Meaning antibody is fighting n build up defensive system in the body. After injection, never touch tempat cucuk tu. Tak payah gatal2 tangan sentuh or usik. Let it be. Bg baby susu mcm biasa.

vaksin tu bergantung antibodi, xde tips rasanya.. pantau anak, susu cm biasa .. utk demam, klo ank sy dlu, tuam2 air asam jawa + air suam, Alhamdulillah senang redaa.. mommies bacakan zikir syifa jugak ya.. InshaAllah moge xde demam,adik comel...

bergantung pd baby juga. anak 1st sy,setiap kali inject vaksin mesti demam. anak 2nd pula tak pernah demam lepas inject vaksin. anak ke 3 setakat ni tiada demam,cuma badannya agak suam,tp bukan demam.

Tengok nurse yang cucuk , bby saya x demam just mengada terlebih nak melekat je , badan dedar tapi takla sampai demam melarat , tips penting sediakan cool fever tampal terus lepas cucuk

baby saye panas badan je tapi suhu still 36.+ saye mandikan dengan air lemon je. lap² badan dia. setiap kali lepas cucuk saye akan mandikan dia dengan lemon 2 - 3 hari macam tu. 😅

depends pd baby. mcm ank sye ade yg demam ade yg tak. lps cucuk jgn sapu apa2 kt tmpt tu, mndi pun jgn letak apa2 sabun. kalau bengkak trus bwk pi emergency