Tips Naikkan Berat Badan Bayi

Hi mommies. Boleh share tips mcm mana nak naikkan berat badan baby? Anak sy dh 3 bln baru 4.5kg. :( lahir kecil 2.4kg shj.. Sy bagi susu formula sbb susu badan sy sgtlah kurang. Ada suggestion susu formula mana yg ok utk tambah berat? Atau ada tips utk kerapkan baby minum susu? Sy first time mom. Terima kasih sudi bantu ❤️

23 Các câu trả lời

Ank sis bulan2 naek berat x or naek turun? Bby saya pon lahir awal 38w kua 2.3kg je. Umo 3 bulan pon brt 4.5kg. tp dy mnom susu sulam. Bby saya x direct tp saya pam n bg by botol. N consume fm juga susu ducth bby. Bert dy pon x naek bnyk..tp bila tmbg de je naek even ckit. Tp ank aktif mcm biasa. Jd jgn riso. Nt dy dah start mkn msti bdn dy naek bnyk

2y trước

sis kita senasib.. berat baby sy 2.38kg .. lahir 38w.. hm nak tambah berat badan.. tp dia aktif and sihat.. cuma nurse ni bg sy pressure tambah berat bayi..

adik berat baby tgk pada metabolisme badan dia. tak smua baby akan semangat naik. Yang penting dia sihat tu pun alhamdulillah. If check up monthly kat KK nurse tak cakap apa2 should be okay. Kalau tumbesaran anak kita ada mslah nurse akan cepat refer pada doctor. So think positive yer dik.

4y trước

Nurse KK takde ckp apa2.. Alhamdulillah dia sihat2 je, mungkin mmg baka kecik kot.. tq kak bg support 🤗

S26 Ok tp hrga mahal juga la Anak saya lahir 2.3kg Try susu tu ok naik elok bulat tp takmampu sbb mahal tmbh2 bila dah meningkat usia kan jd kuat susu Pstu bila dah start boleh mkn trus ajar dia mkn Bg seimbang susu dan mkn Now dah 3thun dah

4y trước

Alhamdulillah. Ramai juga suggest S26, mmg agak mahal, makin besar makin kuat menyusu, tak mampu pula.. Skrg sy ikhtiar kerapkan menyusu malam. Nk tengok mcm mana perkembangan dia nanti. Tq sis 🤗

Ank sya lahir masa 38weeks..2.9kg..full bf..pernah susu drop 2,3 hari tpaksa sya bagi susu botol tapi dia tolak isap sikit2 je..skrg pun sekali sehari je dia minum susu botol selebihnya susu badan.3 hari lepas cukup 2 bulan timbang dah 5kg😍

4y trước

Alhamdulillah sis positif perkembangannya 🤗

Ank cmna skrg sis?? Sma mcm sy, sebijik, lahir 2.4kg, tmbg 3bln 4.5kg, 4bln bru 5kg. Ank sy kerap je susu, sy pn bg fm jgk, mmg sy bg 2-3 jm skli, tp gitu2 je berat dia, org ckp tggu bila bby dh blh mkn msa 6bln nnt, cpt la naik bratnya

4y trước

Sy pn ikhtiar cra yg sma, sy try tkar susu lactogen, s26 gold, s26 sma, anmum, ank x serasi, last2 pkai dutch bby, tu je yg serasi. Tp msa pkai s26 berat bby mmg cpt naik, tp ank jd sembelit, kesian tgok dia meneran ngis2 tu yg stop. Susu fm ni kena try n error sis, biar stress jgn give up 💪

sy bgi susu S-26 SMA, Anak sy lahir 37w6d, berat 3.26kg.. tapi dlm seminggu tu dia turun p 2.8kg sebab kuning & masa tu susu blm bnyk keluar, sy tpksa mix dgn fm. masa baby 2bln - 5.3kg, 3bln - 6.7kg, skg 4bln - 7.8kg

Anak sy ms lahir 2.3kg..sy bg minum susu Similac Neo Sure lepas doktor klinik pakar kanak2 swasta rekemenkan untuk naikkan berat bdn baby.. Alhamdullillah ank sy skang 3bln dh 5.3kg. Bf ttp bg even susu tak sebanyak mcm org len.

4y trước

Ok tq sis nanti sy cuba. 😊 Sama la sy cuba bf tp susu mmg tak byk mcm org lain..

anak sy 3buln 5.6kg.. susu pg ptg smpai 12am je.. tgh malam lgsng dia tk gngu sy tdo.. smpai pkul 7am or 8am bru dia nak nyusu.. sbb sy latih dia kenal wktu siang dn malam.. alhmdulillah ok..

Baby saya 3 bulan 4.6kg. Lagi teruk sebab lahir dh 3kg. Tapi nurse tak cakap apa2 pulak. Cuma skrg sy kerapkan penyusuan malam. Sebab sebelum ni baby jenis tak bangun susu malam. Fully bf.

4y trước

Lebih kurang berat anak kita. Nurse pun takde ckp apa2. Sy pun skrg ikhtiar kerakan menyusu malam. Tengok mcm mana perkembangan dia nanti. 😊

Boleh minum milk booster kurma merah sis. Susu saya meriah sangat anak dah 6 bulan . Saya jual murah je nak tolong sis WHATSAPP www.wasap.my/01111480639 WHATSAPP www.wasap.my/01111480639

4y trước

Kat kedai sensei cina ada tapi mahal sikit, kebersihan pun diragui. Ni sis maria amik kat kawan kilang melayu