HB LOW

Mommies , bole bagi tips utk naikkan hb dlm masa seminggu nie ? Td chck hb 8.1gdl , kena bebel hbis oleh nurse . Refer doc , dia suruh admit atau suntik inferon . Tp saya x mau ! So nurse bagi chance 1 mnggu nie utk naikkn balik hb. Next week repeat balik . Urghh! Down sgt !! Please bagi tipsss . Kandungan 33 weeks .

34 Các câu trả lời

Saye 4bulan straight hb low . Org kata makan jambu batu elok . Hari hari nak makan jambu batu mana lah larat , kadang tu smpai blend buat juice . Makan kerang la tp still hb low . Smpai haritu tetiba mak mertua ajak makan coklat cadbury yg roast almond , esoknya p checkup tetiba hb naik 11.6 . Puas pikir mcmana lah boleh naik mendadak , rupanya sebab kacang dlm coklat tu 😂😂😂 doc n nurse ada ckp kacang pun elok untuk hb . Sis try la tp jgn terlebih makan coklat tu sbb takut baby hyper . Just makan sikit sikit . Jadikan kudapan tghari ke . Pastu makan kacang mcm pistachio tu . Lagi satu bayam merah masak tumis air , makan pastu kuah dia tu hirup . Selamat mencuba 😘

5y trước

Sis, boleh tanya? Baby hyper tu camne eh? Hyper dlm perut?

Saya pulak.. Try mkn maltofer dgn air sunquick oren tu.. Bancuh tanpa gula.. Saya buat utk 1 botol kecik utk stock minum dgn maltofer. Hb sy naik jugak dlm sminggu 2.. Ni pada bdn saya.. Taktau la org lain.. Sy dpt tips pun dr sini juga hehe sbb sebelum ni mmg hb sy maintain je 11.5 tak penah dpt atas dr tu, pastu turun.. Jd 9.8 pastu naik 10.5 pastu maintain naik 11.. Kira okay la tu jd la kan hehe

Minum air rebusan buah ni... Sy minum dr awal smpai skrg.. Hb naik dan maintain.. Paras gula stabil... Masalah sembelit pon xde... Lau nak.. Wasap no ni je okay.. 0133463882.. Ni bahan2 semua organik... Tak pakai gula batu.. Tapi pakai madu.... Yg paling best.. Boleh minum bila tgh pantang nnt.. Boleh meriahkn susu n pekat kn susu...

5y trước

Rm25 1 jar... Sgt2 bagus untuk kita ibu mengandung dan menyusukn anak...

Vitamin iberet jangan tinggal Nurse saran makan ulam/daun pegaga sbb katanya pegaga kdudukan pertama utk tambah darah, second bayam merah. Ambil kurma, Pati Delima 2x sehari Buah Naga, Kurangkan makanan coklat. Ni sy amalkan dan hb sy naik dr 10.2 ke 11.6 dalam masa seminggu 😀

5y trước

Tq sis, sya akan cuba amalkn. Insyaallah

Sy haritu hb turun 10.8 pun nurse da bising.. Cuba mkn buah jambu batu.. Sayur2 berdaun hijau.. Sy sekali tu je hb low.. Lepas tu doktor suruh mkn zincofer 2x sehari.. Syg try mkn segala mknan utk tambah darah.. Alhamdulillah.. Hb maintain 11.3 ke atas.. Smpai la bersalin..

5y trước

Zincofer bole mkn 2 kali sehari ? Ke iron ?

Sy bru2 ni pn sma..bmula 12,kini tinggal 10 shj,2minggu lg nurse suru dtg cek hb. . Skg sy on shj obimin 2 bj 1 hr.. Aritu tya nurss klu ble ambil 2 bj tp nurse mcm bt dee ja..jd sy putuskn tuk diri sdiri ami 2bj..hrp2 ok lah. .

5y trước

Mudah2n hb kita naik sis .. aamiin

Ambi obimin pluz + obical sebelum tidur Di samping tu, had pngmbilan minuman bkafein, 2 jam sebelum mkn obimin, jgn mkn heavy,....pagi2 breakfast telur rebus... Minum hoclick.... Bnykn sayur... Confirm naik hb.. Caya lh..

5y trước

Sama2.. Try la😁

Sy haritu jd camtu gak.pstu tukar ke iberet.. mlm sblum nkg check tu sy mkn jmbu Batu...pstu dlm 2jam kmudian mkn iberet n mnum air putih byk2 pstu tido.esok Pg mnum air byk2 sblum ke klinik.alhamdulillah mnjadi

5y trước

Aamiin yra 🤲🏻😊

Cuba stop pngambilan sbrng kafein, milo/kopi/teh, kek coklat, coklat. Mkn ubat yg kkia bg, jgn skip. Makan buah delima 2x dlm smngu, mkn jmbu batu, mkn sayur hijau2. Alhamdulillah.. Sy dr hb 10.9 naik 12.3. 🤗

5y trước

Wah , bnyknya naik . Nnt sya cubaa .. insyaallah

Teruk sgt tu 8 mkn la iberet folic,,klw hb under 9 boleh ambil 2 biji...doc mgg sarankn ambik iberet if hb under 9..tapi klw nk berkesan mkn ubat pastikan lps mkn ubat tu jg mkn apa2 nti ubat xde kesan...

5y trước

Eya , sis . Dulu mmng pernah try makan kacang kuda . Hb mantain ja . Insyaallah sya amalkan apa yg sis ajar . Mudah2n naik hb saya ..