Boleh meniarap, tak boleh telentang balik.

Hi mommies, baby saya baru masuk 6 bulan. Dia reti meniarap, laju je pusing. Tapi nak telentang balik tak reti. Banyak kali dah ajar. Tp masih sama tk reti. Ada sesiapa ada masalah yang sama? Ada tips apa apa tak? Normal ke?

8 Các câu trả lời

anak sy pun macam tu sebelum ni, sekarang ni pun dah 7bulan lebih kalau terlentang tu kdg dia sendiri terkejut terhempas ke belakang sbb xpndai kontrol lagi 😅 biar je dia explore kat bawah , dia belajar.. lama2 dia pandai, kalau ibu ada masa boleh ajar dia juga.. selalu tangan dia je xpndai nak kalih tu sbb susah nak pusing kan..

normal awak. baby sy 4m boleh meniarap. tp tak reti pusing balik. kalau nak pusing nnt dia nangis minta kita pusingkan😂. sbb penat meniarap lama sgt. mcm kita buat dia selagi tak pusingkan balik. masa 5m baru boleh pusing sendiri. skrg ni dok angkat bontot pula. agkt bontot xgerak depan dia mrh. pastu nangis kuat😅

Normal je. Anak saya masuk 8 bulan baru reti bergolek2. 6 bulan niarap pun belum. Bila niarapkan, dia nanges. Takpe sis bagi anak peluang untuk explore. Dalam masa sama sis tolong2 juga sikit2. 😉

1y trước

Yeke awak… leganya dengar. Sy risau sgt kalau tak normal. Tapi nurse kk awak takda suruh refer doctor ke apa apa kan? Anak sis belajar sendiri tiba2 reti buat atau sis hari2 ajar dia?

Normal. Cuba awak tengok post Dr Sheikh Muszaphar di IG. Dr ada ajar dan tips. Tapi kena scroll ke bawah la sebab tu video twins Adam & Noah. Tak pun awak boleh Google akan keluar artikel tu.

1y trước

Sy dah tgk vid tu awak. Mmg dah kerap ajar tapi tu lah, dia just sibuk angkat2 bontot je. Tapi nanti dia akan pandai jgk ke awak?

lain baby lain perkembangan dia sis. ada yg cpt ada yg lambat. ank sye dlu pun 6m+ bru nk blaja golek2. dunt worry sis.

1y trước

Saya faham tu… tp kdg2 mulut orang suka compare kan dgn anak org lain. Saya jadi risau… terima kasih awak 🥹❤️

anak sye pun mcm tu.. 6 bln gak.. kdg dye reti telentang blek kdg x reti..

1y trước

esok bru appoinmen.. lmbt sikit

sis cuba try bt tummy time..

1y trước

Memang kerap buat awak, tp tulah mahir meniarap je. Telentang balik tak reti2

normal

1y trước

Risau sgt tk normal.