sedih sgt

Hi mommies sy preggy 20 weeks, arini baru scan doc ckp girl, sy mmg harap sgt nk baby boy sbb dh ada anak pempuan.. Rasa sedih sgt dgn mulut org.. Terutama mulut family kita sbb dia org semia dh ada baby boy ,sy sorang je lum dpt baby boy..cam pandang rendah.. Asyik tanye dh scan ke? Baby boy kan.. Pe sy nk buat kali ni pon dpt baby girl... ????

220 Các câu trả lời

Bersyukur la puan dgn rzki yg Allah bg..ada org tu puas tggu nak zuriat ttc lm sgt smpai berapa taun tggu tak juga dpt ank.sis even dpt ank pmpn..brsyukur k.dulik la ckp fmly tu.kalau bsing juga kata dkt mereka tak percy pd qada dan qadar Allah ke?.kan Allah yg mmbri rzki dan mncipta segalanya. Dengan pertikaikn apa yg di beri. Ada tu nak ank dah dapat ank happy dah ni kmdian Allah tarik nikmat happy tu dengan amik anak tu selepas 9bulan d kandung lahir2 tak dpt nak jaga dan bersm shgga ank membesar sbb nya Allah uji dgn cara di beri kmdian di tarik semula nikmat yg di beri. Jadi puan nak yang mana satu? Nasihat saya bersyukur la sis. Next time cuba lagi jika ada rezki yang lain.biala orang nak kata apa.janji puan sihat.baby sihat.jika ada yang bg stress kata pada mereka siapa kita utk melawan takdir dan rezki yang dah Allah bg pd kita.

Sis...jgn pk sgt...jodoh ajal maut rezeki even jantina ànak pon Allah y beri...mesti ada reason setiap y dia beri...hanya dia sahaja y tau apa y terbaik utk sis skeluarga...macam sy...dejat dua tahun baru ada rezeki anak...dpt selepas sy reda ngn ketentuan dia...sy sllu pk msti ada sbb kno Allah bg lambat...yup betul...before ni sy panas...ngn husband angin je...sikit punya hal pon sy bsg...tp bila lama2 sy pon dah c larat dah sis nk marah2...bila dah terlebih manja ngn husband tup2 Allah bagi...ni scan pulak dpt tau anak perempuan...dalam ati ada tok elok anak 1st anak lelaki...x..allah bg msti bersebab...Allah maha adil.. Percaya dengan aturan dia sis...semoga Allah permudahkan segala urusan sis sekeluarga n kuatkn sis utk mgdap mulut2 org

5y trước

Situasi kita sama sis, tahun ptama pkhwinnn sy sllu angin dgn suami. Blm direzekikn anak juga satu isu. Kami pjj dan sy rs sgt sunyi. Saat sy redha dgn semuanya, sy pbetulkn ap yg silap spnjg bkhwin, bbaik dgn suami. Allah hadirkn satu nyawa dlm prut ni. Kami sgt bsyukur dgn rzeki ini. Xkira jntina ap. Alhmdllh.😇

Sedih kan?? Tp sedih lagi baby tu dpt mak yg xreti bersyukur macam sis. Org lain jgn kata nak bby boy ke bby girl. Nk baby pun punya susah nk dpt. Bukan tunggu setahun dua tapi berbelas tahun. Sy xpelik jika sis termasuk antara statistic toxic parent...sejenis yg bakal kelek anak yg dia favor lebih n anak lain diabaikan...sorry sis kalau rasa berkasar tp it hurt seeing this kind of mother/person masih wujud lg zaman ini. Pernah belajar sains? Tahu macam mana terjadinya jantina bby? Tahu siapa punca dia? Lagi satu boleh dah kot sis tunjuk kat sesiapa yg mulut puaka sibuk nak pertikai jantina anak org tu komen sy ni..ckp kat diorang sy pesan mereputlah kau..

Jangan bersedih sis, nanti baby turut bersedih. Sis lah org yg paling happy sebenarnya. Rezeki cahaya mata, x semua org dapat merasa rezeki mcm ni, malah ada yg belum ada pasangan hidup pon. Anak lelaki atau anak perempuan, dua2 adalah pinjaman yg paling indah dlm hidup. Didik anak sebaiknya, kerana doa anak yg soleh dpt membantu kita diakhirat nanti. Kalau ada ahli keluarga yg duk mencemuh sbb dpt baby girl, sis SENYUM je, dan ucap ALHAMDULILLAH. Sy pelik dgn org yg suka lukakan hati org lain, dan lg pelik masih ada lagi org yg berfikiran jahiliah seperti zaman Nabi Musa & Firaun- zaman dimana mereka sangat2 benci pd anak perempuan. Sy doakan sis sentiasa happy dan happy dgn keluarga kecil sis❤️

Situasi mcm lebih kurang je..ipas sy kecil2 lg yg besar pun belum kahwin. Sy kahwin dgn abg no2 mereka. Masa sy pregnant sibuk tanye laki ke pempuan ke. Sampai ada yg ckp laki la xkuat nangis senang jaga. MasyaAllah. Dalam hati sy dan naluri sy kata masa tu ank sy pempuan. Dan lepas doc scan pun doc kata pempuan. Sy positif je setiap masa dan hari. Alhamdulillah ank sy lahir cukup sifat cukup comel dan xkuat nangis pun. Mudah jaga. And ipar akhirnya suka je dgn anak sy.. Sy percaya dgn kata nabi(x sure ayat dia camne). Anak pertama perempuan bawa berkah dlm perkahwinan. Semoga sis boleh lalui dugaan sis dgn baik dan tabah..positif selalu 😊

Bersyukurlah apa jantina pun Allah nak beri. Bukan memikirkan apa family cakap pasal jantina bayi. Kalau family sis tahu yg jantina baby tu Allah yg tetapkan mesti family sis takkan bercakap pasal hal macam ni..Haritu ada ternampak post kat Apps ni seorang hamba Allah tu 17tahun kawin tunggu rezeki mengandung, selepas 17tahun baru ada rezeki. Sis bersyukurlah masih dapat mengandung lagi. Sis kalau belajar bersyukur mesti sis tak kesah pun apa family cakap..Allah beri sesuatu tu sebab dia maha mengetahui apa yg terbaik, dia dah atur untuk hamba dia. Mungkin bukan masa sekarang..tapi masa hadapan. Sentiasa lah bersangka baik pada Allah.

Biarkn jer apa yg org nk kata .. klu blm ngndung , ckp mandul klu dh ada ank ,, tnya bila nk tmbh ank klu ada ank dua puam,, tnya bila nk ada ank laki klu ada ank dua laki ,, tnya bila nk ada ank puam bila ank ramai ,ckp xmerancang elok² .. mulut org serba xkene .. dorg nk ckp pasal kita,biarkn ,, itu mslh die ,,bkn maslh kita .. asalkn kita bhgia dgn ank2 n suami .. anggap lh mulut² ahli kluarga atau org skeliling ni sbg dugaan n ujian sis utk sis lebih kuat lg drp sblm ni .. hadapi lh dengan tenang n positif .. jangan stress² okay😉

12mo trước

puam tu apa

Saya pun baru scan minggu lepas 3rd baby girl... i sedih sampai nganis beberapa hari... family inginkan boy, dah ada 2 girl... org cina memang pentingkan laki... memang takut CNY nanti, makcik makcik suami tentu mulut banyak... sbb tu pregnant kali ke 3 tak berani announce takut mulut banyak... tapi due tu march... i memang faham perasaan kamu... skrg nak beli baju CNY utk anak kalau nampak baju laki pun akan nganis... tapi jantina bukan kita yg tentukan...

Sye pun penah jgk kena kecam dgn sorg makcik bwang ni. Bukan dr fmly sndri. Org luar time tgh bgkus mknn dia tgr mengandung dh brp bulan.. then tanya lg baby apa.. sye jwb baby girl then dia ckp ank pertama ke? Sye jwb xla ni msk yg kedua. Then dia tye lg ank pertama lelaki ke sye jwb girl jgk. Then trs dia ckp laaaa klu dpt lelaki bgs. Perempuan ni ssh nk jaga. Dapat anak lelaki elok.. ank makcik smua lelaki. Sye pun dlm hati mcm ok, what ur problem actly? Tanya.. pstu dok kecam.. rse menyesal lak g jawab soalan2 dia. Huhh.

Sye slong girl ..kdua(ank syurga)pon girl. .yg third ny pon berkemungkinan gurl jgk. .bsyukur sgt da sis. .xkesa la boy ke girl ke. .asl kte dbri rezeki utk mmprolehi zuriat. .asl bby dlm kngdungan kte shat walafiat. .sye nk nk tgu yg yg no 3 hmpr 2 thun slps gugur. .kte blom tahu yg mnnti zuriat bthun lme 2 mcm mne hati dorg. .so bsyukur la dgn rezeki yg ade. .mlt org lntk kn. .kalo ikot mlt org mmg smua nk ikot. .da pregnnt pregnnt blk kata. .jntina nk kata dkat2 nk kata. .semua nk kata. .jd abai kn je. .😘🤗