Weekly bp check

Hi mommies 👋🏻 ada tk mommies yg kne check bp setiap 2hari sekali ? Sebab berat naik lebih dri sepatutnye? Agak agak kalau over weight sangat dr akan suruh kita bersalin awal tak? Saya dri 28weeks sampai lah nk masuk 36weeks still kena check bp 😭 tapi bila minum air gula normal je takde sangkut gdm and check bp pon tak pernah tak normal. ☹️#firsttimemom #firstbaby

13 Các câu trả lời

Sy sis 🙋🏻‍♀️Kandungan 29 weeks, dalam 2 minggu naik 2kg. Kena check bp selang sehari di kk 😅 lepas seminggu check bp normal & berat maintain, tak perlu buat dah. Masuk 33 weeks, aduyaii..lagi sekali kena check bp selang sehari sebab berat naik 3kg dalam masa 2 minggu 😱 Selepas seminggu, alhamdulillah berat tak naik mendadak dah. Hopefully, next check up, berat tak naik banyak..penat jugak nak kena datang selang sehari ni 😆 Setahu sy, kena pantau bp ni sebab berat naik mendadak, tu adalah salah satu tanda kemungkinan ada pre-eclampsia. Nurse pantau, hanya untuk langkah berjaga-jaga. Kalu masa check up semua normal.. Insya'Allah tak ada apa2..

haha saya minggu ni kena check bp seminggu sebab berat naik extra 1.4kg hahaha dah pi kk dua kali check bp, setakat sekarang alhamdulillah normal ja. kaki pun tak bengkak. jantung baby pun normal. kadang hormon sebab tu berat naik. tapi saya memang control makan, tak minum manis2 sgt takot kesan dkt baby. takpe sis ikut je tarikh nurse bagi tu, kalau bp normal, takyah buat dah weekly and boleh bersalin normal. tidur kena cukup 8jam, saya 37weeks susah tidur malam, tp saya akan pastikan saya cukup tido 8jam. kalau sis tidur tak cukup boleh buat bp tinggi and blh terkena sawan mengandung. ni semua info nurse kk bagitau. 😘😍 jangan stress hehe

saya pon sama sis.. asyik kena cek bp aje..sbb brt bdan naik mendadak. tpi yg lain smua normal. nasib la ada mesin bp kt rumah. xprlu la ulang alik ke kk smata mata ambik BP. nurse tkut kita kena pre Eklesemia ataupun sawan wktu mngndung. tpi alhamdulillah stakat ni sya xde tanda tanda pre Eklesemia.. saya rsa boleh je bersalin normal melainkan ada tanda tanda pre Eklesemia yg lain tu yg kena tgok balik

sy pn 35week skrg...mmg rutin bp sy stiap mggu 2x..berat naik skit pn kna truskan bp starting 28week hggala skrg xpnah miss everyweek..letih jgk nk ulang ke kk skali pegi 2jam jgk tggu cek urine n jntung bayi skali kan...tp harap2 xbsalin awal la..even sy gdm on diet..dr kata masih ada harapn normal kalau xdak msalah2 lain trjadi..

saya 🙋🏻 tapi so far check bp kat rumah, bp okay je so nurse takda buat apa-apa. berat badan pun naik normal sebab saya dah jumpa pakar pemakanan & dah control pemakanan saya. so bila semua okay, tak perlu pun bersalin awal 😄 saya bersalin masa 39w 6d

sy bersalin anak first 2 hari sebelum due, bp naik mendadak sampai hari2 kena g kk utk check bp sbb risau pre eclampsia. sampai bila dah turun tanda nak bersalin sy kena refer HUSM utk bersalin alhamdulillah takde masalah apa2 bersalin normal

sy sis dri 36w smpai 37w check bp &air kencing &jantung bby dkt kk 2hari skli tp smua normal jew.. lpastu timbang berat naik dkt 3kg 38w, kne continue smula check bp &air kencing& jantung baby dkt kk.. boring jgk tp follow jela smpai brsalin

saya 38 minggu bp naik..sblm neh semua normal..berat saya sekarang 101kg...kna cek selang sehari smpai bersalin..kat kkia sya mcm xkisah sngat ttg berat badan..sya hadap jelah pergi cek selang sehari

Kalau sy doktor cuma bagi ubat darah tinggi. Tak pasti plak bersalin awal tak. Kalau sy bersalin awal pun sebab gdm 🫢 sekarang dah 37w. Minggu depan bersalin dah

sya sis😌😌 dri 26w smpai 32w,...tpi skrng tak dah😅😅sbb slera makan kuat tu yg smpai berat badan naik....