mual tanpa muntah

hi mommies! ada sesiapa mcm saya tak, baru masuk 8 weeks tp asik mual je. muntahnya jarang. tp rasa mual and tak selesa kerap. mmg mcmtu ke alahan? sbb takde muntah #1stimemom #firstbaby #ingintahu

12 Các câu trả lời

normal je..alahan ni dia tukar²,harini ok esok dia lain pula..macam sya pregant 5 week kuat berak?makan je berak lebih² minum susu terus berak😅tak tahan dlm perut..dh 7 week berak tak sgt dh,dia tukar pada muntah pula.loya kerap setiap kali lepas makan.memang nak muntah🤮skrg dh 8week..dua² dia attack,berak muntah..berak pun letih,muntah pun letih??dlu masa 5,6,7 week kejap² sakit perut mulas macam kembung perut..sampai dgr surah lah nak bagi hilang sakit tu😖ni 8week dh reda sikit,tak macam 5,6,7 week sebelum ni..risau dibuatnya..tapi doctor kata normal je?

Saya. normal je. eloklah tak muntah. redha, syukur dan sabar dgn ujian kehamilan.. sepanjang saya hamil , seingat saya 3 kali je muntah lepas gosok gigi. sblm gosok gigi, saya minum air dan makan ubat. habis semua keluar... , pernah juga muntah air hingga saya trauma minum air banyak. sejak muntah air banyak tu saya minum air 3 teguk sekali minum je. tapi kena lah cukupkan air dlm sehari tu kan .

2y trước

🌻

normal awak, Saya sblum week 9 mual dan pening, pstu tak boleh bau hanyir2, kalau bau tu, mcm uwerk kat mulut je. hehee. saya week 9 auto kluar apa lps makan. hahah seblum ni mual pening je. Masuk week 9 ni, tak yah ckp bnyak, lps makan, ddk dpn tndas. hahaha. Tapi makan lalu je awak, tapi saya makan bagi ngm perut je, tapi muntah jugak😅

Saya dlu lg la wak... Tgk makanan sdap2 kt media social.. Blh pula nak muntah... Mula2 pregnant mmg cmtu.. Smua bnda xlalu nk mkn.. Blh hilang berat jdnya.. Sbb berat sya pun hilang smpi 4kg dlu.. Sbr ye wak.. Nnt dh msuk mggu 12 mgkn dh ok.. Ikt bdn msg2 juga

2y trước

Sama macam sy. Tengok kek2 kuih2 especially flavour coklat rasa loya kembang tekak. Padahal tu feveret sebelum preggy 🤭🤣🤣

Faham sgt. Mual tapi muntah tk keluar. Mmg tak selesa dan penat. Klau dapat muntah lega lah sikit. Lepas muntah lain pula.. Penat sbb guna energi utk muntah lah pula.. Macam saya.. Fuh letih.. Kena bertenang dulu baru boleh sambung makan balik.

Saya! Masa first trimester. Nauseous but didnt throw up. Tp annoying gaklaaaa masuk 2nd trimester dah ok slowly. Asam kena sentiasa ada nak kemam. Asam yg super masam tu

sy dr anak 1st mmg mual je. loya tekak. contoh kalau tgk mknn yg suka jd xsuka. tekak jd mual. muntah nya tidak. so normal. jgn risau. kalau muntah2 tu sakit sikit la

Sama sis.. sy dha 8weeks tp munth bru skali je tu pun rsnya sbb mkn bnyak.. cuma asyik mual je nak kata angin pun ye.. duk uwekk uwekk lpstu asyik sedawa je 😅

Ya sama. Sy jgk mcm tu awal2 pregnant dlu. Asyik mual, pening tp x muntah…hehe. Alhmdulillah jgk…klu asyik muntah perit jgk rsanya…syukur

sama la..mual2 je muntah tu tak..bila tak suka bau akan mual dan pening tak sampai muntah tp tekak terasa pahit sampai hilang mood🤭