Cyst ovary semasa pregnancy normal ke ?

Minta nasihat dan pandangan , adakah normal ada cyst ovary ? Baru dpt tahu td sy ada cyst dekat ovary kiri, sy pregnant anggaran 6 weeks minggu ni. Size cyst tu nak dekat 3cm 😢 bahaya ke ? Apa perlu sy buat ? Ada apa2 pantang larang atau nasihat ke ? #advicepls #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

22 Các câu trả lời

Sy dulu pun ada waktu preganant.. kalau pergi swasta mmg dorng suggeat untuk buang 😅 tp Dr kata tak bahaya pun.. so sy pun biar kan jee … tup tup lepas tu hilang.. kalau hilang ia adalah follicuar cyst ( sebab hormone kita ) then lepas tahu cyst sy control tak makan makanan yg tak active kan cyst tu.. n then masa Czer, Dr plan nk buang sekali cyst tu.. dia check mmg takde cyst tu

Cyst time preggy tak bahaya . Just akan menyakitkn si ibu shja , apabila baby mmbesar dn menghimpit . Sye pun ada cyst tau mse scan nk pastikn mngndung or tak . Dan sye bgtau juga doc sye kerap skit ari” belah kiri skit mcm senak senggut mcm tu . Skrng dh 18w cyst pun msih berukuran 5cm . So .. tiap bln mmg refer akar shja . Dont worry kalau cyst tk membesar

1y trước

hahahaha betulll...suami balik sbulan skali... gunakan dia sebaiknyaaaaaa.... 🤣

masa kandungan 29minggu sy kena buang Bartholin Cyst...doctor sarankan buang terus sbb klu nak on antibiotik xtaw bila ia akan kecut.masa tu fikirkan anak dlm kandungan jer sbb prosedur dia lebih kurang MCM nak buat czer,,kna suntik epidural kat blakang ...apa2 pun baik tnya nasihat doctor mana yg terbaik UTK ibu & baby dlm kandungan

Insya allah tak ada apa apa kalau 5cm kebawah . Saya baru lepas operation cyst ketika mengandung 16 weeks haritu . Size cyst saya 15cm dah macam kepala baby . Saya pun terkejut tengok tapi alhamdulilah baby saya sekarang dah 24weeks . Awak kena jaga makan juga , soya kalau boleh elakkan .. Moga dipermudahkan urusan kita semua 🤲🏻

sy pun ad cyst. tpi sy baca cyst ni lebih kurang macam kawan bby dlm perut. sy haritu dpt thu scan bby doktor nmpk cyst tpi tk besar, doktor kta tk payah refer hospital. so lma2 cyst tu hilang sndri. sy msa mula2 dpt thu pun rasa down, mngis , nasib suami pujuk. doa bnyk2. positif. in Shaa Allah tkde ap dan akan hilang sndri

saya pon ada ovarian cyst belah kiri saiz 5cmx4cm. sepanjang pregnancy kena follow up pakar tiap² bulan tapi alhamdulillah saiz cyst statik sehingga melahirkan. doc kata klu saya bersalin czer dia akan buang sekali tp sebab saya bersalin normal so x buang pon. tapi bulan 5 2023 nnt ada appointment pakar lg utk tgk cyst tu

1y trước

Sme la mcm sy. Tp sy 7cm. Bln 5 due. Doa kan sy semoga dipermudahkan ye.

sy pon ada cyst ovari sblah kiri tpi x besar, doc kata klau kurang dri 5cm xde pape sbb dia akan mngecut.. melainkan klau dia membesar lebih 5cm doc akan refer pakar sama ada buang atau pon biar kn... selalu klau bersalin cszer doc akan buang skli.. cuma tu lah klau ad cyst ovari ni kne tahan sikit lah sakit nya 😅

1y trước

tahan sakit yg macam mna tu? yg rasa senak tu ke ? ke ada rasa sakit yg lain?

Masa saya scan 7w pun dokter kata ada cyst sebelah kanan dlm 2cm mcm tu tapi dr ckp bawah 5cm masih okay lagi. Mungkin hormon pregnant menyebabkan cyst tu ada. Lepas saya scan 11w cyst dah hilang. Saya ada amalkan gulsan delima tu. Tapi nnti kena minta dr scan lagi takut dia dtg balik

mcm sya pon hritu ,scan cnfirm preggy , tp nmpk cyst sebesar 3.4 cm . doktor dgn nurse kata takpe,tk perlu risau, cyst boleh kecut , tapi blh juga mmbesar. tp sya tetap pantang makan, segala jenis dari kacang soya, ayam , yist . lpstu scan. cyst da tak ada .

InShaaAllah xdapa.. seiring tumbesaran bayi dlm rahim kita nt, cyst akan mengecut dgn sndrinya. Sy pun ada cyst lbh kurang ukuran mcm puan.. masa bersalin scan pun dh xjumpa cyst tu masa baby mkin besar.. dh bersalin pun doc xda ckp apa dh pasal cyst lg