mother in law

Mil and ipar duai korang baik tak?

255 Các câu trả lời

Dulu je baik.. dulu husband ni anak kesayangan mak... i dengan mil sgt2 baik mil slalu dtg rumah i.. dia from penang mmg slalu ulang alik kl..kadang2 shopping sama2.. mil ni kaki shopping.. so mmg dia rajin la beli kan i mcm2.. tp i dpt tahu adik ipar i jeles & xbg mil dtg rmah i lagi. So mcm2 dia buat cerita & lepas tahun ke 2 kahwin adik ipar perempuan duk cucuk2 mil i.. terus jadi tak baik..penah sampai suruh kteorg cerai & pegi bomoh nak pisahkan kteorg melalui makanan.. (i dpt tahu dri nenek & makcik husband i) kereta husband semua diorg ambil.. duit asb husband semua diorg ambil.. for me, ambil la semua harta dunia tu.. i kahwin 6 tahun & baru tahun ni i pregnant.. penah je diorg ckp i ni kain buruk sbb xde ank.. mil i tu jd mcm tu sbb mulut adik ipar i.. smpai skrg husband i kena halau dengan parents dia.. husband i ni kalau raya dia la paling ringan tulang dulu.. kemas semua kat rumah cat segala bagai.. tp utk beberapa tahun ni kteorg just balik utk beraya je.. mcm2 kena hamun.. i sabar je & tawakal kepada Allah utk Allah panjangkan jodoh i dengan husband..

5y trước

Betul tu sis.. biar la Allah yg balas.. dia pun seorg menantu juga..

Saya dah kahwin setahun setengah. Just nak share, sebab benda Ni Akan diingat sampai bila2. 1st day keje lepas cuti kawen, husband ajak duduk rumah mertua dulu. Wlpon rumah sewa semua dah ready. Keje 7-4pm. Tapi Saya sampai rumah almost 6pm, biasa la byk keje lps cuti lama. MIL perli, lewatnyaa kakak balik. Ye laa, kakak Kan Ada 3 rumah, rumah sewa lama, rumah sewa baru, rumah sini. Ko raseee? Kita dah la baru kawen, baru nak adapt dgn family dia. 1st month kawen, Ada jee benda surprised. Kite balik keje penat2, tiba2 sampai rumah, selipar penuuuhhh.. rupanya MIL, FIL, adik2 ipar berkumpul. Mulaa laa xtau nak Masak apa. Nak ajak makan luar, paham2 laa baru lepas kawen. Ramai plak tu Lepastu banyakkk lagi surprise.. sampai Saya Akan tepon kakak dulu, nangis2 ,duk cerita dalam kereta, baru balik rumah Huhu...sekian sesi luahan perasaan

Sy ingt sy je y ade probleh dgn ipar2 😆😆😆 Makmertua ok je xde masalah lgpun dok jauh.. Y msalahnya ipar2 ni aduh la.. Sy suri rumah sbb ade problem msa prgnant dlu sy tpaksa bhenti keje n start dri tu dorang mcm nk remeh2 kan sy yela dah x keje kn dok harapkan gaji suami a. K. A adik dorang, Salah ke isteri guna duit suami, suami kn kena tanggung anak isteri, lgpun sy ade jual online jugak xde la dok goyang kaki kat umah, tp tu lah sy x keje, dorang smua kje kerajaan.. Kalau suami bawa sy n anak g jalan2 ke klua mkn kat lua ke mula la dok cakap2 belakang, dok ckp duit2 xde tp mkn lua la, bawak2 la simpan duit la mcm2.. Kdg2 sy terasa.. Tp buat x tahu je.. Suami sy mampu tanggung kami anak beranak, tp dorang pulak y lebih2..

5y trước

Sama sgt dgn sy. Huhu.. sama kes. Sbb sy suri rumah yg lain2 smua bekerja. Keluarga belah suami mostly pmpuan bkerja kalau xkeje pun sy dngar blkng2 crita. Die punya double standard tu. Allah hai.

Saya takberapa baik sangat sbb masa belum kenal husb, gaji husb habis kat diorg beli barang dapur adik beradik lain takhulur langsung tapi bila dah start kenal saya, saya sekat keluar masuk duit husb tapi bukan sampai takhulur langsung. Sampai sekarang mil & ipar duai masih takpuas hati sbb takdapat rasa duit suami mcm dulu lagi😅masalahnyaa bila part suami saya lambat hulur terus jadi isu panas padahal adik beradik suami(lelaki semua) takhulur takjadi isu pun siap diorg semua tinggal rumah mil. Cuma kami je stay luar sbb family saya ajar kalau kawin susah cemana pun belajar hidup berdikari duduk sendiri walaupun menyewa. Apapun saya berdoa dapat rasa kasih sayang makmertua mcm org lain yg dah mcm family sendiri.

5y trước

Situasi kita lbh krg sama...

MIL saya depan2 ok je tak ckp banyak..tp kalau kita xda rumah atau dia keluar dgn org lain mmg segala cerita sampai kat ank2 menantu yg lain.. pasal apa yg ada dlm bilik tidur semuanya cerita..depan2 ok je xda masalah.. haritu pernah saya on video recorder kat rumah pastu tinggal terus g keja.. bila balik tgk apa yg record td mmg terkejut mcm2 cerita keluar.. xsampai 3min keluar rumah dah start buka cerita pasal saya..sama jugak kalau kat saya dia cerita pasal org lain..kdg kalau nak keluar saya selalu tnya dia kalau2 ada nk pesan barang tak.. tp dia p cerita kat org yg saya tak pernah kisah nak beli barang apa2..asyik beli brg sendiri je..mmg sakit hati dgr..

5y trước

Husband sy pun fhm juga prgai ibu sdri,tula dia ckp mls nak ambi brt sgt kata2 mil,anggap je org tua2 da nyanyok sbb bila dia tegur mulalah merajuk,tak nak mkn. Kalau tak nak kisah kebajikan@kesihatan org tua ni nati kna tuduh ank derhaka pula so msuk tlga kiri klr tlga knn ajelah.Berbuih mulut ckp klu da bgtu sikapnya ssh nak ubah, terima je.Pnt nak bertengkar sbb degil no1.itu ceta lama sbb thn lepas,mil kita da mggal

mak mertua ngn adik ipa macam parasite. selalu susahkan suami sy .. mentang2 anak sulong suami sy tu. kesian kat dia keje siang malam.. n kumpul duit buatkan rumah dekat kg nak bgi mak dia duduk.. ni rumah dah siap 70% .. tup tup nak duduk kl. selalu msg n call suami ..bg suami stress.. dan kitorg ada la bergaduh sikit.. pasal mak dia nak duduk sekali ngn kitorg,, sy tknk. adik dia yg duk ngn kitorg tu pun malas sgt.. tknk sapu umah. kene suruh baru tlg. kebetulan sy pulak pregnant,, tapi sejak sy tahu mak mertua nak duk ngn kami.. sy stress.. n baru checkup kelmarin,, heartbeat baby tkde.. bertambah2 stress dan sedih sy.. buntu tktahu nak buat mcm mana..

5y trước

Sy dah keguguran dah sis. Masa tu stress sgt..

Mil aku... Fuhh pandai berlakon...pandai pura2...8tahun lepas 2minggu lepas kawen..inai kat jari merah lagi... Dia halau aku dr uma sebab aku goreng ayam madu jadi hitam... Dia kata aku bodoh...menantu x guna... Ummm... Smpai la skrg... Tahun lepas dia sakit... Koma.. masa dia sedar tu dia berak aku yg cuci... Bila dia sihat ingatkan dia insaf... Rupanya lagi teruk...habis aku kne kutuk... Tp xpe...aku xpayah nak susah2 cerita pasal mil aku kat suami aku... Sbb suami aku dah kenal sgt perangai mak dia...semua menantu pun dia xsuka... Xpayah susah2 aku nak cerita...

Sy ni Mak mentua tiri, abah /mak mentua x cara pun ke kami lebih lg dia duduk di thailand,.. ipar prempuan ada dua org,dh kawen.. Dorang plak bkerja,busy dgn kerja memasing.. Mmg xcara ke kami,ipar sy dua prempuan tupun ssh nk dpt jumpa,inikan plak nknjumpa sy lg la ssh😂 adik ipar lelaki ade sorang tupun masih bdk2 lg mmg xcra laa ke kami.. xde mslh sgt sy dgn ipar2,metua.. Ibarat susah sng sdri tanggung je xde spe peduli 😂 xde hati sakit,gaduh2 xde.. 12thn dah sy berkahwin xde ape yg berubah.. Skli skla je dpt jumpa..

Alhamdullilah baik je..cuma skrg bila dah ada anak ni mil nak control cara kita jaga anak plak. Baru sebulan paksa bg minum air then kita x ikut marah, baru 4 bulan paksa bg makan kita x ikut juga marah lagi, skrg dah 7 bulan tetibe g suap biskut manis tanpa tnya kita dulu..hmm..kita explain xnak bg gula garam msg dulu sblm 2 tahun..tp panjang pula jawapannya. Asyik bg cth dulu dia bg anak2 mkn biskut mcm2 smpai skrg ok je. sihat je semua. Rasa nak jawab je "patutla suami aku ni picky eater"..huhu

5y trước

Sentiasa jwb dgn baik sis. X terluah pun rasa nak menjawab yg boleh sakitkan hati. Byk pendam je la sbb dah jd mak kita kan. Tp utk kebaikkan anak mmg jarang bawa jmpa mil. Dah la baby premature. Nanti dah besar sikit baru senang nak bg jumpa selalu. X risau sgt😊

Mil , adik mil dan kakak ipar I mcm pelakon sinetron .. hubby I anak bongsu dr 2org adik bradik lelaki , smntara kak ipar seibu tp bkn sebapa .. when I depan mereka2 semua x lbih mcm duit syiling , dpn I baik nak mampos tp bila kat belakang I .. habis semua hal rumahtangga kita depa cacah Sana sni . Dok cucuk hubby I wash brain hubby I mcm² .. nasib la hubby I ni bkn jenis cpat dngar sbla pihak ... Klu X maybe da x lama hubungan kmi