bedong bayi

Menurut bunda-bunda kalo membedong bayi sampai umur berapa bulan ya?? Soo, katanya sih kalo membedong bisa membentuk bayi kaki menjadi bagus..

38 Các câu trả lời

bedhong dah g disarankan klopun mau bedhong jgn ditali kencang krna fungsiny cm menghangatkan...dan trgantung bayi mau apa g...anakq dulu dibedhong nenekny g mau...jd baru jg dibedhong dah nangis,,,dibuka anteng hahaha

mmbentuk kaki biar bagus mitos bun. tp mmbedong itu mmbuat bayi nyaman dn gk terkejut kejut..awal ny bayi usia 1 -3 mnggu gk suka d bedong bun. tp dr 3 mnggu smpai berikut ny dy akn nyman tidur d bedong jd gk kaget kaget

Fungsi utama bedong kan biar anak ngk dingin, semua terhantung kebituhan si bayi, ada yang cuma beberapa hari aja d bedong adayg usia 4 bulan masih d bedong, anak sy udh 4 bln tiap malam masih d bedong karna dingin

Hai Bun, tujuan membedong bayi itu bukan karna untuk membentuk kaki jadi bagus ya Bun. Tapi untuk menghangatkan dan mempermudah saat di gendong. Itupun dibedongnya tidak boleh terlalu kencang. 😉

anak saya 2minggu. dan dibedong itu tujuamnya mmbuat bayi hangat. udh gboleh tuh bedong kencang2 maksain kaki tangan bayi lurus, harus dibiarkan alami spt saat dlm kandungan

Dulu waktu anakku masih baby dilarang dibedong sama bidannya apalagi siang. Makanya saya bedong kalo malem aja, biar nyenyak juga bobonya. 2 bulanan gtu ya, lupa lagi

Anak saya perempuan, dibedong sampai umur 4 bulan bun. Tapi menbedongnya tidak pernah kencang2. Tujuannya utk menghangatkan badan si anak aja.

Setau saya, fungsi bedong itu untuk menghangatkan bukan membentuk kaki 😅😅 kalo mengenai berapa lamanya ya senyamannya si dedek aja bun

Anak sy 5 minggu kadang masi sy bedong kl mau nete bun biar kaki tangan nya ga akrobat kesana kesini. Kena tinju mulu saya kalo engga. 🤣

5y trước

Serba salah ya bun😂sama anakku jg sebel bgt kl dibedong makany cm bedong pas nete jd begitu dia kesel dibedong, lsg bekep pake nenen😂😂😂

Si bungsu saya g nyampe sebulan udah lepas bedong bun. Dia g mau soalnya,daripada nangis terus dan saya kerepotan,ya g saya bedong.