Mengidam waktu hamil. Komen pengalaman/perjalanan anda, ibu!

Mengidam ni tak semua orang faham tau perasaan dia😢 Gais, mengidam is real or not?😣 Tak kisahlah lelaki ke perempuan, tapi yang belum hamil kadang boleh sampai buat yang hamil berkecil hati dengan kata-kata dia😞 Mungkin ini boleh dijadikan sebagai panduan/rujukan untuk bakal mommies yang sedang merancang atau TTC🙂 Jom drop komen korang tentang pengalaman/perjalanan mengidam anda, mommies! Baca komen pertama untuk pengalaman pertama min mengidam dulu ya! Reply komen min jugak kalau ada yang pernah dalam situasi min😇

Mengidam waktu hamil. Komen pengalaman/perjalanan anda, ibu!
34 Các câu trả lời

ms sy pregnant dlu sy mengidam mcm2.. 😂😂✌🏻esp ms msuk 2nd trismeter ms tu dh start blh mkn n dh ada selera mkn...nk makan cheesecake la ...husben tlg buatkan .kmdian nk indulgence cake.husben kata nnti balik kje singgah secret... lepas tu selang bpe minggu tetb tgk dkt ig skrol2 org tnjuk makan shellout aish .sungguh mengugatkan iman ms tu..hehe....asyk la jmpe org mkn shellout mengidam nk shellout plak...kalau bgtw husben msti husben kata nntila kita bli n mkn dkt kdai sbb kita tahu komitmen dia tggi..jd kita beli sndri guna duit blnje yg dia bg tiap2 bulan .....pstu ms tu dh ckup bln husben dh gji n bg duit blnje...apa lg g order shellout..🤣🤣🤣tringin sgt nk ..dh order br bgtw husben .nsb dia ok..dia gelak je dkt phone kata..aish yunk ni..bkn slalu nk mihun sup atau lauk tomyam je ke suh tapaw... pstu hritu mkn la shellout..pstu next time duk online ig lg .nmpk pula zazafida_brownies jual cik putih salju cheesecake..aish siap tgk smua bg review sedap kek dia...dh rs mcm meleleh dh air liur trus col husben mntk izin nk bli kek..husben ingt suh g cri..dia dh mcm mana abg nk cri..pstu kata xpe..kita nk bli online mlm kang dia hantar dkt umah🤣🤣🤣husben kata yunk..yunk..nsbla dia jnis penyabar😅......then adalah satu haritu mengidam pulak nk makan ikan bakar dkt kdai ..time tu mmg rs sedey..sbb aslkn pegi je restoran tu kata staff dia xckup n cuti xde ikan bakar..mcm nk nangis xdpt..just sedapkan hti ckp dkt husben..xpela abg...xde rzki..sbb tgk husben dh jenuh duk pusing sana sini cri kedai..smua kedai xde ikan bakar .last2 g area kajang baru ada ikan bakar... siesly perkara mengidam ni bkn main2 kita blh jd bebudak kcik yg xdpt aiskrim je sedih nye🤣🤣🤣😂😂😂✌🏻brbnding ms xpregnant tapi alhamdulillah dpt makan apa yg sy nk..siap mil pn tnye nk apa2 x kalau ngidam..sbb adik ipa slalu klu pregnant mengidam mil akan crikan..tu dia tnye..tp sbb apa kita ngidam senang cri..jd msih okla xprlu sushkn mil crikan .. n alhamdulillah nsb suami faham.. dia memula mcm tak faham juga..tp dia bljr faham dari kwn office dia yg dah ada anak..dia kata dia siap tnye mmbr office dia kalau mngidam xblikan mcmne .kwn dia kata jgn cmtu..kalau senang cri..crikan la...n dia ada adik pmpn jd dia faham...sbb tringat dlu adik ipa sy mengidam nk cempedak.. smua adikbdik husben duk pakat tlg crikan trmsuk mil try roger kengkwn suraunya.. alhamdulillah dpt kluarga yg memahami...thnx Allah for the nice give...i really luv my husben damn much..sbb jasa dia tu trlalu byk hanya Allah shj dpt mmblsnya..ketika sy xblh msk sbb sy ada mslh pp type 3.. dia mskkn smpai sy dh bersalin dan dlm pantang dia uruskan.. 😭kmdian ms sy kena admit hsptl spttnye dia blh tdo dkt rumah ..dia snggup tido dkt kerusi dpn wad yg xbpe nk ok kerusinya semata mata kata nanti yunk lapa abg ada dkt blh blikan...😭rs berslh bila dia sanggup buat gitu..esknye kul 5 pg br dia balik rumah siap2 nk g office. tp xpegi office dlu .dtg hsptl dlu hntr bekpes dgn stok mkn jika tetb btl kena bersalin awal... siesly ni pnglmn yg sy xdpt lupakan smpai bila2 dlm hidup.mg Allah kurnikan Jannah kepada housemate yg sy sygi...atas kesabaran dia spnjng knl dan jd husben sy..Allahuma aamiin Ya Mujib..❤️saranghae( maaf min pnjng sgt karangnye..hehe🤣🤣🤣✌🏻✌🏻)

hahahaha sebab saya mmg sejenis suka mengidam . so tk terasa sangat ngidam mengandung . dari sebelum mengandung memang suka teringin and suami memang sejenis tunaikan Alhamdulillah . cuma kalau nak tau ngidam ke tak tu , kena tgk based on permintaan saya . if pelik & tak pernah saya makan ttba minta , ha ngidam la tu 🤣 Saya pernah minta nak makan mee kat kedai cina . nak cina juga masak . suami sampai dah tanya sana sini boleh ke 🤣 last last lupakan je la sbb mcm tk elok . suami pun ada ngidam . paling ketara is husband saya mmg tk mkn manis ye . dia mcm makan tp kurang . tp masa saya pregnant , kemain la manisan sbb berebut dgn dia 🤣🤣

Pernah alami. Apa yang saya tak boleh lupakan, husband saya marah saya. Masa tu saya cakap teringin nak makan seafood lah. Dan dia response "ada duit?" dengan nada marah dan menjeling. Padahal selalunya memang saya guna duit saya sendiri pun. Masa tu saya sedih sangat dan terus tidur sambil menangis. Sedih sebab cara jawab tu, marah2. Kalau cakap elok2, saya okay je. Sedih dia susah nak terangkan. Bila husband saya sedar saya menangis, lagi dia marah. Dia ambil bantal, campak kat saya bantal tu. Itu lah pengalaman yang saya tak dapat lupakan. Selain pengalaman yg satu ni, pengalaman lain, okay je.

3y trước

mengidam waktu mgndung bukan main2 kan.. dia punya sedih tu Allahu.. sy menangis dalam toilet punya nakkan starbuck padahal masa tk mengandung tgk pun tak ingin 😅

I have craved samosas made by my mother-in-law .. and listened to my husband's voice when I wanted to sleep .. my husband was far away .. when he was off .. he bought samosas .. I said .. it feels bad for my mother-in-law .. my mother-in-law is a person India. I cried .. finally my father-in-law gave me the recipe .. and my husband cooked it .. for our spices already there, because I have subscribed to an Indian spice shop ... really good .. but I only eat 1. my husband is very angry. because I have cooked a lot. his name is also a craving ...

Sy ms preggy dlm 3 bln camtu..ngidam nak mkn ikan buntal..kat Sarawak mmg ade jual ikan buntal yg dh siap buang racun dia..tp dok kat Semanjung nie, nmg xde jumpala ikan buntal..sedih xdpt mkn ikan buntal mmg nangis & pilu rs hati..huuuu..ikan buntal mmg sedap bla dkukus dgn daun pisang..isi dia lemak2..smpai skrng blom dpt lg mkn ikan buntal sbb blom bleh balik kmpng..baby dh 2 bln lbh now..👶🏻🥰 pgalaman smua nie..alhamdulillah..suami ms tu mmg krik3 jela dgr sbb kat cni mmg xde jual😂😅

Min dulu suami tak percaya mengidam waktu mengandung anak pertama. Dia siap kata, kenapa orang negara luar tak ada mengidam? Orang melayu je? Kadang min tidur dalam menangis sebab mengidam nak makan burger tepi jalan😭 Dia kata tu perasaan kita je lebih, lagilah menangis teruk waktu tu😫 Tapi lama-lama dalam trimester kedua nak masuk ketiga, doktor explain dekat dia, barulah dia faham yang mengidam is real, bukan buat-buat🤲

ni 1st pregnancy. tp xda rasa teringin sampai nak nangis xdpt.. selalu set minda ni its ok xdapat nak mkn time tu jugak.. ada rezeki jumpa kita beli mkn.. sb slalu benda nak mkn je mesti xda.. kalau xcontrol emosi risau effect baby punya attitude bila keluar nnti.. pernah masa preggy 2 bulan teringin nak mkn jagung rebus.. baru2 ni je baru dpt mkn time tu dh usia 6 bln pun kandungan ni.. husband pun ok layan je even sy ckp ok je xdpt now..

3y trước

Kan. min pon dulu selalu mcm tu🥲

mengandung ank pertama sya mengidam makan burger..tp bukan semua burger tau. burger yg dekat gerai2 kecil selalu bejual tu lah yg ngam di tekak saya.saya mnta suami belikan 2 set utk saya saja. suami ikutkan saja dan terkejut sya boleh habiskan 2 burger tu😆. padahal tak kuat makan pun. suami alhamdulilah memahami,apa sya nak makan mesti dia usahakan cari dan beli. (orang tua kata tak nak bagi ank lahir nanti berliur)😂

Masa mengandung anak pertama, lain macam rasanya. Benda yang kita tak gemar selama ni tetiba jadi teringin. Saya teringin makan asam dan sup perut. Siap pesan kat suami sebelum balik rumah singgah belikan. Dah dapat, macam dunia ni ana yang punya. Suami hanya senyum jelah. Dia ada àdik beradik perempuan ramai. So, perangai & kerenah orang mengandung ni macam2 dah dia tengok. No problems.

Saya pernah mengidam durian. Ya saya tahu orang mengandung tak elok makan kalau makan pun makan sikitt je. Tapi suami faham malah dia pun join makan hahaha. Alhamdulillah lah masa pregnant dia faham. Tapi tulah masa pregnant saya asyik batuk je seksa juga lah nak makan macam-macam. Tapi yang pelik batuk waktu malam even dah nak bersalin pun masih batuk. Seksa nya bila sarat asyik batuk.

3y trước

sy pun mcm tu.. dh masuk 7 bulan dia start nak batuk ptg nak ke mlm.. pergi buat swab alhamdulillah negative covid.. risau jgk musim sekarang batuk ni..