Perkembangan anak 10bulan

mcm mana ya nak ajar anak bercakap?anak saya dah 10 bulan. anak saya hanya bunyi maaa je tu pun kalau menangis. kalau time dia okay tengah main dia just buat bunyi aaa. adakah tu consider perkataan?#pleasehelp #bantusharing

12 Các câu trả lời

10bulan awal lg awak. awak selalu je comunicate dgn baby. pasti kn kalau nk ckp english focus english sahaja. dn kalau nk cakap melayu awak cakap melayu. jgn rojakkan. nnt anak awak xboleh nk tangkap apa yg awak ajar dia. pastikan ckp penuh dgn dia. contoh susu. jgn bunyi slank cucu, ucu. selalu nya nurse kk akan tya baby dh boleh sebut apa. xperlu risau.itu dikira perkembangan baby awak la boleh bunyi perkataan maaa, taa. baby sy setahun 7bulan++ pon xsebut ayat penuh lgi. dia pagi mama, babah, nak susu, maktok. tp kalau kita sebut something dia akan follow. cuma ada juga part masih guna bahasa dia😅😁.

10 bulan masih awal tuuuu 😅 normal je bunyi “tatata” “mamama” “aaa” “uuu” atau camtu la. dlm setahun baru akan boleh sepatah perkataan. “Mama” “papa” “makan”. kena risau bila dah 2 tahun tak bercakap lansung. kerapkan bercakap dgn baby. apa kita buat, cerita pada dia. dia faham dan akan tiru suatu hari nanti. sbb tu dari skrg kena ckp ayat yg baik baik je

dia baru 10 bln ibu😄 budak umur setahun lebih pun x lancar lagi berckp.. adik² sy umur 3 tahun pun x lancar betul lagi berckp ada fhm ada x fhm.. slow2 jgn paksa dia & awak jgn stress sampai masa berckp lh juga dia.. skrg awak yg kena rajin berckp dgn dia tp jgn ajar pelat.. mcm anak sy..sy suka berckp bercerita dkt dia bila dia tgok sy berckp dia suka senyum & dngr janji jgn ajar pelat

usia 6-10 mmg akan keluarkan bunyi vokal aaa ataupun suku kata terbuka mcm ma... pa... da... ba... ade certain occasion dye akn sebut... mama..baba... tp perkataan yg dye sebut tu xde makna ape2 pon... sbb kdg2 dgn mak dye...dye da... dgn bapak dye panggil ma... nanti dah masuk setahun baru dye faham rutin dye

budak2 cepat belajar bercakap kalau ramai yang kawan2 sekeliling dia bawah main macam anak saya Alhamdulillah mula bercakap umur 1 tahun dah boleh cakap cuma kdg2 dia tak faham ada yang di faham umur 3 tahun dia cakap lancar sudah

nak kejar silibus mcm sekolah sekarang ke mommy? 😅.. 10bulan tu kecik lg mmg xboleh brcakap lg. keep sembang dgn dia nnt umur setahun lebih pandai la tu bcakap sepatah dua kata

anak buah sy umo 1 tahun 6 bulan pun masih x boleh bercakap lagi 😅 mak dia rilek je.

Awal lagi tu mama heheh.normal bahasa alien dia keluar🤣🤣

Terkjut bace 10bulan ke 20bulan sis takut typo

Practice bercakap dengan anak selalu okay