Nak tanya...

Mcm mana pengalaman ibu² check-up di KKIA? Normal ke doktor/nurse tak explain apa yg dia check setiap kali appointment? Sejak awal lagi saya perasan benda ni sbnrnya. Doktor/nurse di KK saya tak jelaskan apa yg dia tengah buat. Contoh harini doktor order saya buat ECG (check jantung) lepas tgk hb saya drop lagi & saya ada mengadu kerap² pening dlm seminggu ni. Lepas report keluar & pergi jumpa Dr balik, Dr tak explain pun apa yg tertulis pada report tu. Dia cuma kata "result okay je". Lepas drpd tu, Dr scan baby 20w harini. Masa scan tu Dr takde cakap pun apa yg dia tengah tengok & ukur tu. Saya jadi blur... Balik kat bilik Dr, dia tulis² sikit dlm buku pink saya, attach report scan & terus suruh jumpa nurse semula. Bila nurse tanya saya Dr cakap apa, saya pun taktau nak kata apa??? Sbb Dr takde explain kat saya & saya nak baca tulisan Dr pun tak faham... Yang saya tahu, setiap kali dtg check-up mesti ditanya soalan yg sama & benda yg sama diulas oleh Dr. Saya jadi bosan nak g check-up. Setiap kali habis check-up pun suami tanya Dr kata apa & saya pun taktau nak beritahu apa sbb benda yg sama je diulang²... Mcm takde progress kecuali dpt tahu bacaan hb je.

21 Các câu trả lời

Sy bernasib baik sbb di KK dpt nurse dan doc yg baik..kdg2 sy bertanya, kdg2 depa akn explain apa yg depa wat.. so kena tgk gk la doc n nurse tu camna...better lepas ni awak ringan2 kn mulut bertanya n ramah mesra... sy dgn nurse kt KK dh bleh buat mcm kwn2..nampk ja Kita teruih tegur..

Kalo doktor tak cakap apa2, sis la kena tanya doktor tu. Mende tu untuk apa, keadaan baby dlm perut, apa akibatnya kalo xxx etc2. Sy pon kadang2 dpt jgk doktor / nurse mcm tu. Kalo sy tanya pon dieorang jawab sepatah. Maybe malas nak explain kot sbb byk patients 😕

Kita xbole nk hrp doc bgtau semua tp kita sndri pun kna bertanya. Tu pengalaman saya sebb kat luar tu ada berpuluh2 lagi dia nk kna scan explain. Kalau ibu ada masalah ibu kna bgtau dan ulang2 sampai dia jawab. Tu beza kk ngan swasta.

alhamdulillah, spnjg pregnant nurse n doc kkia akan explain semuanya..if ada yg tak jelas n tak puas hati, sy plak yg tanya diorg..kdg2 ada je nurse n doc yg tlepas pandang nk explain semua tu..yela, patient diorg bape ramai plak kan

Kena tanya sis. Doktor ni byk kerja. Byk benda dalam kepala dia, dia rushing so kalau sis tak tanya, dia lagi taknak drag masa. . Kalau saya, saya jenis suka tanya. Kalau tak, tak puas hati. Dgn nurse pun saya suka tanya macam2.

Alhamdulillah dah 4kali jumpa doktor di kkia, doktor akan explain pd saya, b4 doktor bukak mulut saya dulu yg gelojoh tanya😅 Kadang2 nurse yg repeat explain apa yg doktor tulis dlm buku pink tuh🤗

Sy pernah gak dpt doktor mcm tu. Tp klinik swasta ye bkn gomen. Tp disebabkan second pregnancy, tau la juga nk tnya apa. Skjp je sy check up kt klinik swasta tu. Skrg follow up checkup dkt KKIA je.

Rajin² bertanya juga kalo dpt nurse/doc jenis mcm tue. Mcm sy alhamdulillah nurse ok rajin explain. Mcm doc tak explain so sy la kena ramahkan mulut tya.

Ishhh mcm tuh pulk.. Dorg ingt kite ibu² tau n phm kot... Dun give up sist💪💪💪 Try check up both side.. Swasta n gov.. Demi ur 💖ly baby

Setakat ni...doktor sy akan explen apa2 dia tulis...kalau dia x explen..sy yg akan tnya..😊 Nurse pun akan explen kalau kita tanya apa2 yg kita nak tau..

5y trước

Nurse bila ditanya alhamdulillah dia explain tapi kadang² kita pun takde idea nak tanya dia apa... Yang doktor saya pula kurang friendly jadi saya rasa kurang selesa nak bertanya sbb jawapannya ala kadar saja. Dipanggil masuk bilik & hanya tercongok sementara tunggu Dr belek buku & tulis report dlm buku pink saya. Ditanya beberapa soalan basic yg sama setiap kali & situasi sangatlah awkward....