Sembelit trimester 1

Mcm mana nk atasi masalah sembelit time pregnant .. sejak makan duphaston jadi sembelitt .. 🥺 anyone momy yg sama mcm saya ?

19 Các câu trả lời

Untuk first trimester cuba banyakkan makan buah dan sayur sis. Kalau ada craving yang bukan2 cuba tahan dulu. Bila dah masuk 4/5 bulan baru sis makan kalau ada mengidam ya. Air masak jgn lupa minum, walaupun ada alahan. Cuba sedaya upaya minum dan makan. Sebab nanti kurage air dalam badan dan takut kencing kotor.

4y trước

Sama-sama sis😊

duphastone sndri ada hormone progestrone . dia buat rahim + sistem pencernaan kita relax utk elak keguguran. walopon tanpa ubt tu, mmg awl pregnancy hormon tu sendiri akn buat kita sembelit sbb kurang pergerakan usus. so ambl byk fiber dari buah+sayur

4y trước

tqq siss atas info ☺️

Masa saya, saya kerap makan buah & minum air sebab saya mmg tak makan sayur. Sayur cuma makan kangkung, so hari2 kangkung je. Lepastu terus okay, skrg masalah cirit birit je mungkin sbb ubat

3y trước

sis sama cm saya. xmkn sayur. bby xde mslh ke klo xmkn sayur? sy buntu nie. org kata t bby sakit klo xmkn sayur. sis ad mkn vitamin apa2 ke? bole suggestkan?

makan buah yg juicy, air masak banyak, kalau boleh minum susu. kalau saya mnum susu jadi lawas. tp kne trial n error sebab ade susu yg x sesuai perut jadi cirit2 pulak.

sis mkn sunsweet prune. pastu minum air suam.. sy sembelit juga,. tp start trimester ke 2 baru sembelit.. klau teruk sgt maybe sis bole jumpa dr..

4y trước

okayy tqq sistur hehe

sye dlu trimstr prtama mmg sembelit... dah mcm² cara dah sy buat tpi tetap juga smblit.. alhmdulilah msuk trimstr ke dua ok dah.. smpai trimstr ke 3

Saya mkn pisang hari hari . Pstu bykkan mkn syur n lebihkan mnum air masak . Alhamdulillah okay je .

sye pernah kene sembelit teruk pastue mkn pisang bnyak2 n buah limau...trus xsembelit...kene bnyak mkn buah cm Pisang,mangga ngn limau😊👍

Sis sembelit lg ke? So far mkn apa? Share lah mana yg berkesan. Sy pun trimester, susah nak membuang 🥴😂

Hi sorry tumpang Tanya sini, lau sembelit boleh makan buah Betik yg masak ka? Da makan banyak pisang tapi masi sembelit 😪