folid acid

masa mengandung elok ke kita makan folid acid atau stop dahulu ? #firstbaby #pleasehelp

7 Các câu trả lời

di sini sy sharekan link untuk menjawab pertanyaan puan serta tuk d jdkan rujukan puan.. https://www.majalahpama.my/tak-nak-anak-cacat-jangan-skip-makan-asid-folik-semasa-3-bulan-pertama-kandungan/ hrp dpt membntu puan..mg dpmudah segalanya .aamiin

2y trước

video apa ya yg puan tgk???? 😅biasa kalau g klnik doc sndri akan bgtw berapa mg sesuai utk bdn kita and berapa bby perlukan... perlu consult dgn doc 1st jika nk amik berapa dos acid folic.. dan lg satu jika xmkn acid folic ni akan ada effect pd bby kalau xckup vitamin baby boleh cacat... kdg ada doc suggest kan makan 1bji 5mg.. ada tu 2 bji.. tu pun selepas buat ujian darah dan sbagainya...dari result tu doc akn decide brp mg boleh amik acid folic.. dan sampai minggu keberapa perlu amik acid folic pil sebelum tukar kepada multivitamin mcm iberet atau zincofer ..maltofer dan sebagainya...jika kita doktor or pakar o&g yes kita boleh decide dan tahu berapa mg bdn kita perlukan dengan sendri..... jd jika kita bukan doktor better kita jumpa pada yg pakar dan tahu apa perlu kita lakukan utk diri kita dan baby...bila pregnant ni kita xblh memandai2 decide berapa mg kita perlu amik sendri tanpa jumpa dan consult doc terlebih dahulu... disini sy sharekan gambar kecacatan tiub jika tidak makan a

masa mengandung la yg kita kena makan folic acid, terutamanya waktu trimester 1, sebab penting untuk pembentukan tulang belakang dan elak masalah spina bifida..

2y trước

ok terima kasih awak

folic acid tu penting.. mkn sblm mgandung utk merancang kehamilan.. mkn semasa mgandung baik utk pertumbuhan fetus

2y trước

sama sama na

dlm ubat tambah darah like zincofer/obimin mmg dah ada f.acid so x payah mkn f.acid asing. boleh check packaging.

2y trước

oo yeke . ok terima kasih awak

msa mgndung lah elok mkn folid acid sis,nti dr akan bekalkan juga folid acid tue utk sis...

2y trước

ok terima kasih . dh jumpa dr . dr kata jngn pcaya video2 kt tiktok tu .. huhu

wajib makan selama mana dlm trimester pertama, minggu 1-13

2y trước

makan je yg sama mcm makan selalu. no prob ya

makan maaa 1st trimester.