Nak share sesuatu 🥲 melibatkan mak mertua saya ,

Mak mertua saya tinggal di kelantan , saya dan suami tinggal di perak , time saya lahirkan anak mak mertua saya tak dpt dtg la melawat baby sbb takda transport , lagi pun ayah mertua dah takda . then lepas habis pantang saya dan suami balik la kelantan , sampai je kelantan mak mertua saya nak suap baby saya garam and gula , dia kata pertua dulu2 nak kenal rumah . saya pun macam terkejut jugak , then kenetulan anak nangis2 so kira tak jadi la dia nak suap . saya jadi tak best la kan anak kecik lagi tapi sebok dengan petua . dah la anak pertama . kang kalau ckp nanti kata apa pulak kan , so saya dia lagi . saya balik dua hari satu malam jela sana . then tiba hari nak balik esok tu tengah salam2 tiba2 mak mertua saya baru teringat pasal gula garam tu , saya pun dah cuak la aduhh ade ke nak suap baby sebulan lebih ??? tak kisah la kalau orang lain okay kan , tapi bagi saya tak okyyy sngt ! 😭 mmg takleh terima la , dalam hati ni mcm2 dah mengucap . anak saya pulak tidur time tu , so kira tak jadi lagi la nak suap . saya mmg sujud syukur la kan time tu . So sekarang anak saya dah 5 bulan , saya jadi fobia nak balik rumah mak mertua saya 😭 ini kalau saya balik hujung minggu ni , dia nak buat lgi mcm mnaa ??? saya sendiri pun menyusu badan , and tak pernah bagi baby saya makan lagi . 😭 bila tegur nanti tersa pulak . saya ckp dngn suami , suami pun taktau nak buat mcm mna hmm .. susah laa . ada ke cara untuk saya tegur ? ada cadangan tak ?? 😫 helpp .. saya mmg taknak anak saya telan gula garam lagi walaupun secebis . tolongg la faham ..#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

22 Các câu trả lời

maaf kalau sy komen ni..kalau adat klntan atau orng klntan..biasa baby ni baru lahir orng klntan akan bgi gula,garam,buah kurma,air zam²,gula batu,kismis,satu lgi sy lupa..7 jenis bahan ni utuk bukaan mulut baby..orng kelatan panggil la..sblh luar x tahu lh orng panggil ape..bkn bgi bnyk pon hnya secubit rase je..ngn mbaca ayat sucu al- quran..biasa mak² akn panggil ustaz ug bt....

1y trước

Selalu orang buat tahnik guna kurma atau madu. Jangan ikut sangat adat tu. Tak masal anak tu xnk menyusu. Benda memudaratkan tak payah buat kalau xnk tanggung risiko.

jgn sis.. sy ni first mom..sy mmg kena refer pakar setiap kali jumpa dr sbb sy asthma dan anemia.. hb sy kdg naik kdg turun..setiap kali jumpa dia.. dia akan ckp you ank jgn bg mkn bukn2 ye sblum usia 6 bulan.. lahir je minum susu smpi umo 6 buln.. jgn u bg nestum la, bubur la nk bg anak kenyg. petua2 x yah ikut... kalau tahnik xpe. tu sunnah rasulullah.. yg lain xyah mengarut

tegur je la tu anak awak.. ckp je x boleh makan minum selagi belum 6 bulan.. nurse x de pesan kt awak ke.. garam dgn gula lagi la x boleh.. kenapa perlu nk jaga hati org.. lantak dia la nk terasa ka apa.. kalau anak sakit nanti bukan dia yg susah tapi awak.. dh ada anak ni rasanya boleh fikir kot mana baik dan buruk utk anak.. takkan nk tunggu anak sakit baru nk menyesal

1y trước

sy sruh ckp je la baik² apa yg nurse bgtau tu kt mil dia.. ckp je terus terang kan senang.. dh kalau mil x nak terima jugak tetap nk suap takkan nk bagi jgk kot.. bukannya sruh jerkah pun.. dh kalau dia ckp baik² kt mil tapi mil terasa jgk biarkan je laa..

Suami kena suara kn pd mak mertua yg dia x setuju dgn apa yg mak dia nk buat tu. Sbb tu mak dia, penerimaan teguran tu insyaallah lebih mudah, berbanding kita yg menantu ni. Suruh dia sembang2 berdua dgn mak dia, jgn dpn awak 😁

org tua memang gitu kann 😂 mil sy pun bru pg td tak pasti dia pun gurau ke apa kebetulan sy mkn roti, acah tnya anak nak roti? mil pun ckp cuba kasi dia rasa sikit. sy berseloroh “eh takyah laa kecik lg” 😂 kdg rasanya mereka boleh terima je cuma perlu kena gaya 😄

Saya direct je cakap. Anak sakit kita susah. Bukan dia tolong jaga pun. Nak beranak susah. Jaga anak susah. Suka² dia je nak suap anak orang. First saya akan cakap baik² la. Kalau dia sentap dan perli siap la dia. 😒

Suami kena main peranan juga kena tegur maknya. Ni kalau kena kat anak saya mmg suami takkan duduk diam . Even dari dlam kandungan ni pun suami tak kesah petua2 kalut family dia ke ape. Mmg dia tegur je trus.

awk atau suami kne bertegas jgk nnt ank ap2 ke awk yg susah..sbb diorg x kn amik port lagi diorg mengata adla pdhl slh diorg..mrh kn Aje Klau dy nk buat kesian ank kecik lg blh rosak buah pinggang dy tu

Suami sis je yg boleh tegur. Dia marah2 pon nnti dia marah ank dia bkn pd menantu. Kena terang kt dia kesan bg garam & gula pd baby. Klu ada artikel or video dari pakar tunjk pd mak mertua tu.

suruh mak mertua sis letak bedak sudah lah hahahahaha adat nih byak kt kg sy klu gram gula tu x pyah lahhhh bagi duit ok juhak kn

1y trước

mcm belah kami kat swk adat kalau baby 1st dia bagi duit kat baby tu n minyak wangi sembur dkt ibu n ayah dia 😅