Nak share sesuatu 🥲 melibatkan mak mertua saya ,

Mak mertua saya tinggal di kelantan , saya dan suami tinggal di perak , time saya lahirkan anak mak mertua saya tak dpt dtg la melawat baby sbb takda transport , lagi pun ayah mertua dah takda . then lepas habis pantang saya dan suami balik la kelantan , sampai je kelantan mak mertua saya nak suap baby saya garam and gula , dia kata pertua dulu2 nak kenal rumah . saya pun macam terkejut jugak , then kenetulan anak nangis2 so kira tak jadi la dia nak suap . saya jadi tak best la kan anak kecik lagi tapi sebok dengan petua . dah la anak pertama . kang kalau ckp nanti kata apa pulak kan , so saya dia lagi . saya balik dua hari satu malam jela sana . then tiba hari nak balik esok tu tengah salam2 tiba2 mak mertua saya baru teringat pasal gula garam tu , saya pun dah cuak la aduhh ade ke nak suap baby sebulan lebih ??? tak kisah la kalau orang lain okay kan , tapi bagi saya tak okyyy sngt ! 😭 mmg takleh terima la , dalam hati ni mcm2 dah mengucap . anak saya pulak tidur time tu , so kira tak jadi lagi la nak suap . saya mmg sujud syukur la kan time tu . So sekarang anak saya dah 5 bulan , saya jadi fobia nak balik rumah mak mertua saya 😭 ini kalau saya balik hujung minggu ni , dia nak buat lgi mcm mnaa ??? saya sendiri pun menyusu badan , and tak pernah bagi baby saya makan lagi . 😭 bila tegur nanti tersa pulak . saya ckp dngn suami , suami pun taktau nak buat mcm mna hmm .. susah laa . ada ke cara untuk saya tegur ? ada cadangan tak ?? 😫 helpp .. saya mmg taknak anak saya telan gula garam lagi walaupun secebis . tolongg la faham ..#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

22 Các câu trả lời

Sy masa kena mcm ni, sy ckp elok2.. Sy bagitau masa checkup baby.. Doc x bg suap lg sebab usus belum matang lagi.. Pastu sy senyumm, mil cakap ala sikit je.. sy pun ckp xpela mak.. Esokk lusa dah 6 bulan nnt br bg makan.. Tiap kali balik kg,periuk belanga alat msk baby sy angkut.. Mil sy cakap nape la susah2 bawak.. Pakai je apa yg kt umah ni.. Sy ckp xpela.. Bole lagi ni.. Pastu senyumm.. Skrg bila ank buah mkn jajan ka benda manis ka, mil terus tegur x elok laa bdk2 mkn manis2 sngt ni.. Agak nya mil sy tgk kot effort sy nk bg ank mkn.. My hus mmg x support.. Take time utk dia.. Nak2.. Educated org terdekat dgn kita sebab cara dibesarkan family masing2 tak sama.. Skrg hus sy dh nmpk bila ank jarang sakit.. Ada perkara yg kita mampu kawal, kita kawal sebaik mungkin, ada benda memang diluar kawalan kita.. Mil mcm2 peel, mmg kena byk bersabar..

Apa kata kalau mak mertua tu nk bg je garam gula, awak ckp je meh garam gula tu biar sy bg kt anak.. Tp jgn lah awak sumbat. Buat2 sumbat tp x de apa pun kt tgn awak tu.. Tu cara berhemah lah... Kalau rasa awak kuat, awak direct je ckp, sy hargai petua2 mak nie, tp bg sy x percayakan petua2 nie dan bg gula garam untuk baby bawah 2 tahun adalah sgt2 x bagus, buah pinggang mereka masih x matang dan perlu bekerja keras untuk hadam gula garam nie. So it's a big NO for my kid. Doktor pun dah pesan siap2 kt sy. Anak sy, sy yg tentukan apa boleh apa x boleh. Sy harap mak hargai keputusan sy.. Awak boleh je ckp mcm tu. Bg MIL faham. Kalau x ckp skarang, nnt2 akan dtg ada lg lah petua2 die tu... X kn kita nk kena ikut pula kan... Kalau baik dan betul okay lah.. Kalau x betul mcm petua nie, naya anak awak....

1y trước

Tak jgk sis.. mil sy pun org kelantan, tp takde pulak nk mngikut adat2 gini.. dh mcm cita hindustan pulak sambut org bru masuk rumah😅..

saya mmg tegas bab² ni. sbb ini anak saya. mak mertua sebok nak bgi air masak. anak bru 15 hari. mmg saya tegur je. "Tak bole mak. doctor da pesan masa dia bru kluar lagi. tgh jahit tu dia pesan baby x bole bagi makan or minum apa apa selain susu sampai 6 bulan." pastu ingat lagi dia bole ckp tali pusat lambat tanggal nakal la anak kau nanti. aku dgn selamba mulut "Laa tak thu pulak anak mak tu lambat tanggal juga tali pusatnyaa. patutlaa. ikut bapak dia la ni. aih" sejak dri tu apa apa dia nak masak ke apa ke. dia akan tanya dulu bole ke x. saya mmg akan ckp direct. sbb org tua skang kena ckp direct biar terasa dpan² dri aku ckp belakang² ngan suami bia suami tegur. lagi dia tarik muka. belakang² dia nak cerita pasal aku kt org lain lantak ler. ku tak kesah ahahahha

heran kn dgn mak mentua . mak sndri tkdk plk suruh suap itu ini . pelik . nk kata petua dulu2 mak sendiri lg tua dari mak mentua tkdk pula mcm tu ... mcm2.. masa saya pantang mak mentua suruh bg anak mkn perahan buah betik dan mangga nanti ank 3 bulan katanya. sy cakap lah. tk boleh nurse kata 6 bulan baru boleh makan. mak mentua balas balik , dulu mak kepada mak mentua suap ank sedara dia elok je... adoii.. lepastu dia sruh ank saya yg bru lahir tu rasa masin manis pedas nak bg dia kenal rasa. naya nk bg budak tu mkn pedas. kami laki bini diam ja tk kata apa. nasib baik dia tk paksa. tp air zam zam dgn air yasin memang masa pantang anak minum byk dah. setiap kali ank mngis je mesti suap air zam zam atau air yasin. ye mmng air tu bgus tp bby kcik lg

1y trước

jenis mak mertua xleh tgk menantu bahagia kot.. saja nk menyusahkn

sy faham prasaan sy . sy pun cuak jugak sbb sy pun pnah.. ank sy dalam 40hari lagi time tu. kbykn makcik2 yg dtg melawat ank sy tua2.. so diorg akan suap garam gula n kurma.. sy geram sgt2.. lps pada tu sy masuk bilik, sy menangis.. dah lah kita nie penah jaga ank.. tetiba org buat mcm tu kt ank kita.. rase mcm nk meroyan.. sy pjj.. sy ngadu kt suami, suami ckp jgn bg kt org lain.. masalahnye sy yg hadap.. mmm.. skrg nie ank pun dah 5bulan.. tp haritu mse raya, makcik2 pun ada jugak yg suap garam gula kt anak sy. siyes sy menyampah.. suka ati jer dia jer.. sy tegur bby xleh makan lagi sblm 6bulan.. makcik tu ckp org dulu2 satu hari lahir jer dah makan bubur.. mmmm.. so sy senyap je lah.. xkan menang kalo brbahas.. mmm

awak masa checkup anak bawa suami skli lepas tu tnya nurse boleh ke bg gula garam . nak tgok nurse jwp apa. klau nurse membebel biar je suami tu dgr dan ambik tahu skit bahaya smua tu. kdg org laki ni depa rasa org tua lebih tahu sbb tu depa ikut je apa org tua ckp. mcm mak mentua saya simpan tali pusat smpai ank besar. yg suami pun nk ikut cara mak mentua. sy ckp byk kali tanam tali pusat ank tkmau dgr suruh simpan jgk... ckp bini tkmau dgr.. lpstu masa cukur rmbut ank tok yg cukur tu tanya pusat simpan ka tanam, sy jwp simpan. dia kata kt suami pusat anak tanam je skli nanti dgn rmbut anak jgn simpan2 tu semua kurafat org dulu2. balik tu baru suami tanam rambut skli tali pusat ank

1y trước

tak faham .. memang la mentua dia duk kelantan. sy sruh suami dia alert psal tk boleh bg mkn gula garam tu. biar suami kena bebel dgn nurse.. lpstu bila suami dia sendiri dah tahu bahaya mungkin suami dia boleh la halang mak dia bg gula garam tu bila diorg jmpa nanti.. kalau menantu yg ckp tk boleh mentua ckp apa pulak. biar ank dia sendiri yg ckp

Sy rasa puan perlu slowtalk dgn suami puan. Minta suami puan bagitahu ibunya tentang bahaya beri gula garam atau apa jua makanan kepada bayi bawah 6 bulan kecuali atas saranan doktor disebabkan faktor kesihatan bayi. Minta suami slow2 ckp dgn ibunya tentg zaman skrg tak sama dgn zaman dulu. Zaman skrg dh lebih canggih. Zaman skrg orang dh buat kajian tentg kesihatan manusia. Inshaallah. Seain tu juga, suami puan juga perlu bersuara tentang ketidak setujuan atas tindakan ibunya tersebut. Dia sepatutnya bertegas demi anak zuriat yang telah puan lahirkan.

Saya xsetuju juga benda ni, tp anak2 saya 2 orang kena cmtu time baby. Laju je makcik2 masukkan gula. Saya xnk aibkan org tua so saya xmengamuk la. Sbb dia xbagi sesudu gula pun. Cuma calit kat jari dia. So saya pejam mata je la. Macam sis rumah mak mertua 1 rumah je kan. So pejam mata je la. Jgn berjalan ke rumah org tua lain, nanti dorg buat benda yg sama. Baby saya kebetulan haritu musim raya. Berjalan rumah nenek belah husband, terkena la😂

Tolong lah buat keras hati kalau melibatkan anak sendiri berhadapan dgn org tua ortodox ni.. kalau nak lebih sopan minggu ni balik bila dia nak buat sis cakap je dokter banyak kali dah pesan setiap kali check up jangan bagi bby makan apa2 selain susu sebab buah pinggang belum stabil lagi nak proses .. kalau jadi apa2 nanti takut dokter marah plak.. husband pon pandai2 lah mencelah sokong benda yg sama .. kena ada kerjasama laki bini😁