susah tidur

hi.. macamana nak buat baby tidur lena..baby saya 7 bulan...siang tidur sekejap sekejap dalam setengah jam bangun dh....malam pula menangis bila ditidurkan walaupun sudah mengantuk sangat..this happened almost everyday....?

susah tidur
227 Các câu trả lời

Ank sya 7 bulan jga skrg ni, siang hri mmg kurg tdo, sejam pn xsmpai...mlm lpas mghrb trus nk tdoe cuma dia akn jge merengek slpas pkul 10 dan antra pkul 1, 3, 6pgi... Skrg klau tepuk2 mmg xlyan, kna letak ats bahu tepuk2 kjp dan riba, dodoikn dia dgn ats riba, dia lena bru letak bwh.. Smbil dodoi tu bg susu botol, mmg perlukn krjsma dgn suami, suami tukang bncuhkn susu, ank xhsap byk pn...bt sikit je..

For Muslim. Seusia baby lahir smpai 7bulan. Sya dah biasakn buka ayat suci alquran or Kita bca. Tp yg ringkas buka ayat Kursi or zikir . Kedua bgi saya keadaan bilik, kemas tmpt tdo baby or sjukkn suhu bilik skit, ketiga. Time menyusu sya akan picit badan baby slow2.. last. Klu boleh Kita ajar baby waktu tido, klu pagi or Siang biar keadaan cerah skit, mlm sya akan gna lampu tdo yg sederhana..

Alhamdulillah sy dpt anak yg no 2 ni senang tido.tido kan die sambil menyusu mmg senang lena.siang mmg die tido x lama la sbb abg die suka kaco adik die tido.bila mlm mmg lena die tido.kdng² je die merengek nak susu.sy sumbat je n*n*n die mmg lelap blk.tapi 1 je yg buat sy pening pale.die susah sgt nak mkn skrg.da mcm² da msk.tetap x nak mkn.sampai da rasa give up 🙂‍↕️

anak saya start umur 6bulan ptg tdo sekejap je, 2 kali tdo tapi tak smpai 10minit dah terjaga, bila dh 7bulan ni mknn dia saya bagi 3 @ 4 kali makan, malam tdo pkul 8.30 malam tukar pampers siap2 bagi kenyang standby nak tdo, tutup lampu bilik bagi gelap dan sunyi golek2 dia akan kesat mata nak tdo .. psg zikir atau buat bunyi white noise utk baby tu , msti lena tdo ..

Alhamdulillah baby sy mmg jenis malam tdo lena. siang kat rumah pengasuh tdo buai. hujung minggu atau malam dgn sy tak guna buai. tips sy adalah pelukan ibu dgn baby. da siap bg baby makan, main, tukar pampers, dia akan auto ngantok & tdo. pelukan tu samada sy dalam keadaan duduk sambil tgk tv atau baring tdo bersama² baby 😊 tido kite pun kene cukup juga 😅

Anak sy pun sama. Bangun jam 6/7 pagi, lepas tu bagi makan jam 8.30am, lepas tu mandi dalam 9 lbh, lepas dia menyusu, n tido dalam jam 10, tdur sekejap dan mmg akan bangun, sy bawak main, pastu bagi lg tdur. Dalam jam 1/2 nak tdur lg, pastu jam 4 bgn, sy bagi makan, mandi dan bawak main. sharp 6.30pm dia dah menguap2 nak tido. Malam mmg awal tidur setiap hari.

anak saya masa umur 3 hingga 6bulan... die kalau mlm mesti merengek... bngun ja merengek.... x ape..... anggap itu kerja harian kite... lme2 die akan ok jgak tdonye..... insyallah.... ptg tu bgi jew die main puas2... bgi die penat.... mlm lena lah die tdo.. kalau x pon pasang lah ayat2 kat blik..... itu pengalaman saya jgak.. hihi

sama jgk macm anak sy..sblm ni ok je tido malam,start nk masuk 7 bln ni siang susah tido,klw tido pun sekejap je..mlm2 meragam,menangis2,menjerit klw nk bg tido..puas berdukung,letak buai xnak,letak bawah lagi kuat nangis..letih sngt..dh tukar pampers dah malapkan bilik still susah nk tido..tp once dah tido tu alhamdulillah smpy pagi..bngun susu je

Cam bby sy. Malam dia akan cari baba dia untuk tidur. Baba tidur kan atas bahu. Sambil zikir tepuk. Alhamdulillah dia tidur. Kalau ada masa dia nak mama tidurkan. Dia cari lah kita. Cuba lah kerjasama dgn suami. Mungkin dia nk ayah dia yg tidurkan. Yela. Siang ayah keluar pergi keje. Malam je masa yg dia ada. Cuba la..

saya mula2 mcm ni jgk ... lps tu sy ubah sblm tido sy bagi mkn n minum air kosong .. n lps makan x bgi tido terus ..letak posisi duduk dlu sekejap n menyusu terus tido . n x kerap jaga malam ..sblm ni kerap menangis mungkin sbb lapar .sblm tido pastikn pampers x penuh n salin baru .. tp lain baby lain ragamnya😂 cari ap yg buat dia x selesa