susah tidur

hi.. macamana nak buat baby tidur lena..baby saya 7 bulan...siang tidur sekejap sekejap dalam setengah jam bangun dh....malam pula menangis bila ditidurkan walaupun sudah mengantuk sangat..this happened almost everyday....?

susah tidur
227 Các câu trả lời

Saya ada tgok utube, memang kena bgi bayi tidur siang lebih kurg 3 jam,bru malam dia akan ok.. Kne ajar dia.. Klu waktu siang tu, tarik lgsir, gelapkan bilik mcm dia tidur mlm..tepuk la dia..mlm pon, ajar dia msuk tidur pda waktu yg sama..klu bia dia main dan tak tdur pada waktu siang, dia akan penat smpai tak boleh nk tidur..

Mcm baby sy siang dia tidur sekejap2 tp okla... klu malam mmg lena.... Cara sy utk baby tidur lena malam 1)urut tapak kaki ,bahu,perut scr perlahan 2)tukar pampers 3) bagi susu 4) tutp lampu 5) buka zikir + "noise sound" Kalau uolls ada try download apps Storybook dekt situ ada mcm2 sound utk baby tidur .. mmg mnjadi ..cuba la... ❤

sama mcm anak sy sis..bila mlm ja byk sgt ragam sampaikan nk tdo pun atas lengan kita ja..susu botol x nak mlm2, bf jenuh la jgk sampai letih, burn out kdg2 tu sbb x Lena tdo kita pun..siang alhamdulillah Lena ja dia dlm buai..mlm2 bila dh sdh bf tu nk letak dlm buai trs nangis dia..aduhh mmg letih jg dia sorg..x mcm abg dgn kakak dia dl

Baby sy pon dah 7 bulan lebih .. siang mmg akan tido sekejap jer paling lama pon 1jam, pastu bangun main . lepas makan dinner n mandi dia mmg akan mengantuk klu jam5 tak tido tp klu jam 5 tido lepas mandi smua dia kan berjaga n main sampai kul 8-9mlm then baru sy tido kan dia.. bangun malam klu nk susu je.. pastu tido sampai subuh .

Sama laa anak saya pon, byk nk main waktu siang. Bila masuk waktu nap,kena dgr dulu dia bebel, jerit kdg2 tu menangis itu belum lagi dgn aksi akrobatik dia memusing dlm buaian. Kdg makan masa smpai setengah jam nk bagi dia nap waktu siang. Tapi malam Alhamdullillah, dia tido okay. Kena melayan dulu 15-10 minit pastu baru tido. ..

Sampai sekarang saya guna white noise bila baby tidur, masa 2 bulan lebih dia ada guna buai sampai baru-baru ni dia dah boleh tidur tanpa buai, anak saya 7 bulan juga. Sebelum tidur memang kena main sekejap dalam bilik gelap dengan dia, kadang2 lama juga 😂 bila dia dah merengek, saya ambil tepuk2 @ susukan, terus lena

skrg baby 7bln 16hari mmg dari kecik sya selalu lps susu letak dlm katil dia ckp slmt tidur tiap Kali dia ngantuk so mmg terbiasa MCM tu so dia alhamdulillah Tak merengek sbp DH biasa tido sndiri kdg2 sya tido ngan baby JUGA tapi mostly baby tido sndiri Tak nak bagi dia terlalu lekat Kat sya ssh tggl Kat org nnt bila kerja

Anak sy pon dh 7bulan , dari dia usia 3bulan kami (sy dan suami) ajar dia pling lewat pukul 10 masuk bilik tidur.suasana bilik sy tutup lampu, pasang lampu tidur dan buka zikir tidurkan anak.saya jgk sapu balm tasneem (calm time & sleep time) pada dia. Alhamdullilah skarang anak sy tidur dr lpas isyak smpai ke subuh.

Hi, cuba mandikan baby dengan air suam, anak sy dah biasa suhu 36, lepas mandi dia akan nk menyusu lepas tu akan tido.. Kalau x boleh, try dodoikan guna tangan or buaian..sbb diorg dah berubah bulan, ada benda2 baru yg dia nak..lepas baby mandi, sapukan minyak telon di dada dan belakang, biar dia rasa selesa ya

anak saya pernah jugak macam anak awak..dukung anak pujuk2..anak saya kalau lambat bagi susu merajuk..menanggis sungguh2.. dukung keluar dari tempat tidur mungkin iblis kacau dia..amalkan tepi telinga ank surah2 atau pun pasang ayat kursi ulang banyak kali dan sampai ke pagi ke..insyaallah tidur lena..