Menangis sebab penat

Hi salam semua. Nak tnya. Pernah tak mommies menangis sebab dah penat dan letih sangat. Sebab kerja and then kerja rumah kena buat jgak, masak apa semua la. Saya dah start rasa penat sgt sampai nangis sorang2. Tak bgtau suami pun sebab tah dia tak paham pun. Nak explain kenapa penat tu lg letih. Hmm. #firstmom #ingintahu

23 Các câu trả lời

sy sis..kerja, balik umah kerja lagi..masak, kemas rumah..tak larat sbnarnya..emosi pon kekadang jd high..ada benda yg sy perlu pejamkan mata..buat2 tk nmpk..suami sy kuat bebel time sy mngdung...sy buat pekak jer..malas nk ambik port🤭penah sekali tk tahan sgt, sy balas kat suami "sape yg mngandung org ke abg, mulut da mcm ayam tk der bontot..bebel jer..rimas!"..terus suami diam..🤣sis jgn wat mcm sy plak..tu sbb sy geram sgt..kalau masak tu, sy mmg kena buat..yerla, ekonomi keras..kerja berdua pon kena jimat2..yg tu syg redha la..🤭tk larat sgt pon..sy wat nasi goreng je..bnyak bunyi sy sound lg nanti..🤣so far suami sy ok bab mkn..tk memilih..bab kemas umah jer dia cerewet..itu ini..tp sy keras kan ati..wat tk tau je..bnyk bunyi wat sndiri🤣time mngandung wekend bru kemas umah..so, tk ajar sis ikot pragai sy ya..cma sis maybe blh cool down sikit..wat do no je stgah2 pkara..klu suami tny bg tau je nanti wekend or cuti bru kmas umah sbb tk larat..dia paham ke, tk paham ke sis wat tk tau je la...sbb badan kita yg rasa, bkn badan dia..😁

awak kena bagitahu suami, berbincang dgn dia supaya buat kerja rumah sesama sbb pregnant nii kena banyakkn rehat and tak blh stress. kalau mcm sy suami tk layan sy mmng akan nangis dpn dia sy akan bagitahu sy penat atau tk larat alhamdullilah dia faham and dia bantu sy, time trimester pertama mmng teruk sgt ii alahn sampai nk pitam sy cpt penat masa tuu padahal suri rumah jee. sy bagitahu suami apa yg sy larat jeee sy buat ,masak mmng sy yg buat kadang kalau mmng tak tahan sgt bau masakkn tuu suami yg masakkn kemas rumah tuuu seminggu sekali jee. bkn mengada tapi mmng betul ii tak larat. sabar yee sis jangan stress ii awak jgn pendam sesorang kena bagitahu suami sbb awak berkerja and awak still buat kerja rumah,bagitahu suami awk suami buat kerja sesama and faham situasi awk. kalau tak larat ke apa cerita jee kt dia kadang suami nii tak faham kita sbb kita banyak pendam and dia nmpk kita ok je bila buat kerja sbb tuu kena drama air mata sikit bagi dia faham🤣

Saya pun 1st trimester tp nasib baik dpt laki yg memahami. Sbab saya pun ada sejarah keguguran. So suami mmg peka . Vacuum rumah mop rumah smua dia buat. Dia letak kain dlam washing machine basuh and angkat masuk dlam bakul letak depan tempat sidai so saya senang nak sidai (kadang kalau dia free dia sidai trus). Saya mmg suka masak so mmg slalu masak je la kat rumah dia pun mkan je ape yg saya masak. And seminggu skali dia panggil kakak indon tukang bersih rumah mai rumah bagi bersihkan rumah. Poo poo kucing pun laki yg uruskan. Groceries pun dia yg beli, saya tak prnah risau kalau dia beli groceries sbab dia mmg tau dari awal kawin lagi cara pilih smua tu (ikan ayam smua tu saya x prnah pilih mmg dia yg pilih). And most of the time mmg saya akan tido tak kira waktu, dia x kesah pun and x kacau. So ape2 pun suami mmg kena faham pompuan pregnant ni letih dia lain matcammm skit hehe

sy bru prgnnt first trimester pun dah pesan dgn suami. kalau sy tgh tido jgn kacaw sy. sy mmg penat. kalau tak penat sy mesti dah bangun layankan dia. kalau dia belum balik kerja sy dah pesan lauk tkde kat rumah, sy tak larat nak masak baru balik kerja penat. dia pun melencong cari makan sebelum smpai rumah. kadang tu dia bawak sy kluar makan sekali. bab rumah pun seminggu sekali baru kemas sebab kerja pack malam je baru rehat. suami tak pernah complain. pakaian tak basuh kumpul satu tmpt, bilik nampak kemas tak besepah sgt pun dah okay dah bagi dia. kalau mood dia rajin dia yg masak dan kemas. so apa apa pun kena slow talk dgn suami bgtahu keadaan awak skrg mcm mana. semoga dia faham dan nak bantu awak ringankan beban.

ye, pernah menangis sebab penat. saya selalu baca dan dengar orang cakap "communication is the key in marriage" . bila dah kahwin dan ada anak #sayafirstmomjuga baru la faham. puan cari masa sesuai untuk share dan luah kat husband dari hati ke hati. cakap direct sebab kadang-kadang lelaki ni tak faham bila berkias atau banyak maksud tersurat tersirat. puan jangan pendam nanti akan lebih stress, mental dan emosi kacau. selain bantu buat kerja rumah, if let say, contohnya husband ada masa me-time, puan pun kena ada masa me-time. dalam rumah tangga ni paling penting bertolak ansur, kena saling bekerjasama dan hanya ada istilah hal "kita", bukan hal "aku, aku," dan hal "kau, kau". semoga urusan puan sekeluarga dipermudahkan dan dikurniakan kesihatan yang baik selalu.

Sabar ya awak.. Kalau awak rasa tak larat tolong jangan paksa diri awak tau. Stress tak baik untuk baby Dan awak.. Kemas rumah tu awak boleh jaa 2 Hari sekali buat(takde anak kecik kan).. Kalau awak rasa larat, awak buat sikit².. Dan Saya rasa awak kena discuss dengan husband tentang keadaan awak.. Buat kerja rumah sama².. Dia cuci baju, awak sidai baju, awak masak, Dia kemas dapur, awak kemas rumah, Dia sapu, mop vacuum.. Saya dengan husband macam tu.. Cuba discuss time bedtime.. Masatu kan macam relax and tenang.. Semoga dipermudahkan urusan awak ya.. Saya pon kerja, kalau malam penat, memang kami makan luar atau bungkus jaa..

Kalau macam saya, saya bgtau dgn suami sy penat dan tk larat macam biasa kalau time mengandung ni, suami pn sblm ni Kalau sy tk mengandung pn dia akan cakap kalau bt kerja bwk bwk la rehat pula jgn terus je buat. Skrg lagi la dia cakap biar je rumah ni tkda siapa nak marah, tak larat jgn buat kalau tk larat masak pn akan bgtau dia. Selalu kalau masak lpas makan dia selalu ucap terima kasih bkn sbb apa sbb thu sy tk larat tp tetap masak utk dia. Jadi apa apa cuba sis cakap ja dengan suami..tak pn mas suami dkt rumah sis mnta tlg dia sama2 bt…

saya suri rumah, tapi time trimester 1 mabuk teruk sampai lembik penat. menangis suami pujuk. Saya ckp semua kat suami 4 bulan tak masak, basuh pinggan apa suami buat. So kena ckp klau ckp tk jalan nangis jea la depan dia. Jaga kesihatan mental waktu pregnant sbb mmg mudah emosi. Saya cuba jaga walaupun banyak kali menangis 😅 sabar yea sis, bagitahu dekat husband tu sbb biasa la anak first husb mybe tk faham lagi. kalau ada video tiktok ke pasal pregnant penat share kat dia.

1y trước

time pregnant nii kalau suami tak layan jgk cara lain dia kena buat drama air mata baru dia nk kesian😂

sy lah tu...anak sy bru setahun lbh bru nak lasak, suka lompat2 kt perut, kdg pukul sy...kerja rmh mmg lgsg sy xbt apatah lg msk...itu pun bila p cek kk, darah selalu rendah...msti nurse dan dr akn tnya awk letih ke...klu suami cuti tu, mmg sy amek kesempatan utk tdo je...kdg lapar pun sy tdo jgk.. bila anak suka bt sy, mmg sy nges mcm bdk2 kt anak...smpy anak pelik tgk sy....sy rsa tersgt lth dgn skrg dh 36w

slowtalk dengan husband sis kena bagi tau dia, suami ni kita kena cakap terus terang diorang tak kan faham kalau kita diam je, saya suri rumah, saya buat mana yg mampu je saya bagi tau dia doctor suruh saya banyak kan rehat tak boleh stress tak boleh buat kje penat² nanti effect kat baby dia faham selalu bantu saya buat kerja rumah, tugas saya masak je