Gbs waktu kehamilan

macam mana ya nak hilangkankan gbs ? sy 7bulan dah check ada .. ada tak mommies yang sama mcm sy dan apa mommies amalkan? #bantujawab #

7 Các câu trả lời

saya menghadapinya skrg. dah detect dlm sebulan yg lalu. so far saya rasa gbs tak boleh hilang. Dr pun tak bagi ubat/antibiotic apa pun lps detect sy ada gbs. berdasarkan observation sy, gbs boleh berkurangan sikit atau bertambah makin bnyk - ikot cara kita kawal dia. nak maintain dia kurang kena maintain good hygiene (cuci dgn air suam, kerap change pantiliner, jgn garu), kurangkan mknan & minuman manis, ambil yogurt dan jgn apply apa2 ubat/powder pula pada area v. yg penting, kita dh buat screening and dah tahu kewujudannya so nnt masa nak bersalin Dr akan bg antibiotic then kena pantau anak jika dia ada tnda2 jngkitan. hopefully urusan bersalin dipermudahkan dan ank kita tidak terjena jangkitan gbs.

Sy 28w detect gbs sekali pakej gdm. Doc bagi ubat makan 1 mggu kena habiskan. Pstu time warded nnt dorg akan on antibiotik kt kita. Kalau czer kurg risiko jangkitan tu kena ke baby. Kalau normal yg tinggi risiko. Tp apa2 pun kurgkn manis, jaga kebersihan, rajin2 buat sitz bath. In syaa Allah baby sihat je.

Gbs tak boleh hilang cuma boleh redakan je keputihan tu dgn ubat insert & jaga pemakanan avoid yg manis2

7d trước

Greek yogurt too

kurangkan manis. amal yogurt plain. sis g klinik nt dorang bg ubat insert ngn antibiotics juga

Takleh hilang. Bagitahu doktor bila checkup nanti dan make sure ada ditulis di buku pink

Ikut rawatan dan nasihat doktor ya.

makan greek yogurt