Salam mommies nak tanya ada tak dkt sini sama macam saya alahan tengok makanan pun nak muntah?

macam mana uolls handle alahan ni?

13 Các câu trả lời

saya msa 1st trimester dulu alahan masakan melayu hari2 nak makan western je .. kalau mkn nasi lauk auto muntah .. nk tgk pun dh kembang tekak smpai kurus😂... Tu gigih telan nasi terasa terseksa sgt2 rsa nk teriak pn ada.. Klau bihun or mee saya ok sgt2 kdang2 mkn oat meals mkn dgn susu janji kenyang

💆sapu minyak angin kt hidung. sy pun mcm puan. makan nasi 3sudu. ambik ikan rebus goreng. tu je mkanan 1st tri. ni nk msuk 2nd tri pun makan kuantiti sikit. tp lauk ikan jugak. cuma alahan dh kurang. tk steruk dulu pg sampai mlm muntah je

3y trước

😭tabole nak buat apa. ibu ni lain² ragam nya. org² skeliling sy pun mengandung tp tak alami apa yg sy alami. cuba cari minyak angin yg minyak urut. kalau cap kapak n meztika sy pun tk jalan. sy guna minyak angin yg urut. bau panas²

sama. makan buah even anggur pun, boleh muntah keluar balik jadi juice 🥲 i selalu try carik makanan yg betul2 fav, ok lah dapat telan walaupun lepas dah setel makan tu, mual balik tp at least isi perut 🥲

Tengok sekilas, jangan tenung. Kalau tenung & otak berfikir mmg akan auto muntah / loya. So sy just tengok sekilas, telan. Tak payah fikir tak sedap ke apa. Fikir nak sihatkan badan sendiri & janin je.

3y trước

betui yg penting baby dpat mkn

Saya. Semua makanan tengok rasa nak muntah. Saya try n error je. Setakat ni yg boleh terima cuma yg berkuah contoh macam bihun sup, bihun tomyam. Nasi saya tak lalu makan. Saya ganti je dgn bihun

sama mcm sy juga,tp sy makan apa yg sy tringin ja...klau xtringin jgn pndai2 nk sruh makan muntah terus...loya dtg trus...tp klau yg tringin tue sy mkn mst byk...

sy da 16 week..msih xleh msak..bau bwng baik msa tumis atau mkanan da siap hidang sy mmng xleh mkan..bnda ni xde ubat kna bnyak2 sbar..mkan roti,buah bnyak2

semua jenis makanan ke puan? bau boleh handle ke? kalau boleh cuba makan jenis sup ke. jgn x makan tau puan

3y trước

sy xble tgok ayam mentah..makan nasi pun dengan kicap kalau mkanan sejuk mmng tidak lalu nak mkan..nak yg masi berasap lg..

Saya. Tak muntah tp mual. Kembang tekak. Tengok video masakan pun jd kembang tekak 😂

3y trước

sma mcm sy juga...

Sama lah Kita skrg 16 weeks masih X lalu makan kalau ada yg X kena mmg muntah