Alahan Mengandung

1st trimester, Korang ada alahan mengandung? Kadang serik nak preggy bukan sbb apa pun, nak hadap alahan berbulan, sakit kepala, muntah² sampai luka tekak. Ada tanya doctor KK, takda ke cara nak kurangkan Alahan, hurmmm, mmg takda.. Korang macam mana handle? Saya alahan bau masakan, jadi dapat makan buah & sayur mcm salad ja.. Korang share la #alahanbau #alahanmakanan

Alahan MengandungGIF
6 Các câu trả lời

sama la sis, hari2x nges n mgadu kt husband ckp surrender ,tambah tak bole buat apa. tapi alhamdulillah alahan jadi time first trim je, masuk 2nd/3rd trim ada tapi on off da. berat pun naik sampai dulu kena g kk selang sehari. tapi kalau nak hadap kali kedua ,kalau bole tunggu anak besar sikit kot.

2y trước

Kan..anak 1st sy dah nak masuk 3tahun bulan 4 ni..mmg rindu nak preggy balik..cuma nak hadap alahan tu stress rasa..hormon sensitive makin naik, sikit² emo..dah mengadu kat husb, tapi sbb kita yang hadap kan, dia suh sabar jela..Allah nak bg hadiah kena sabar ujian dia..jadi sis makan apa je? Saya paling selesa kat taman/hutan..takda bau² masakan..tak loya langsung..tapi rumah flat mmg sana sini la bau masakan, tak leh elak

Sy alahan teruk. 3x pregnant 3x la jugak alahan teruk. Kalini paling teruk. Sy dah bagitahu husband ini anak bongsu. Dia kalau nak anak ramai sy siap kata pegi la kawin lain sy rela namun nak hadap alahan sekali lg mmg tak rela dah. Sekian betapa teruknya alahan sy

2y trước

Allah..sis alahan sampai hujung trimester ka? Betul sgt awk, sy pun bgtaw suami, tak tahan nak hadap alahan ni..dengan sakit belakang badan dah mula start. Sy preggy 1st & 2nd, rasa yg 2nd ni teruk sikit dari yg 1 sampai masuk air la sbb dehydrated..penat nak topup minum, dah loya minum air, akhirnya muntahkan balik..jadi sis makan apa je? mmg takda petua kan nak handle alahan

sy pun..asik menangis..emm😭😭😭..rasa hilang nikmat..tktau lah nk ckp mcm mna,berat pun turun hmpir 5kg dah..pregnant 1st ni,ada yg ckp 1st trimster je,lama nya rasa,tp mcm mna la kalau 2nd trim pun msih sama😭😭😭😭

2y trước

sy rasa yg buatkan kita muntah tu sbb asid perut berlebihan. sbb subuh tu bila nak breakfast, mesti muntah asid kuning. so siang mmg sy makan kerap tapi sikit. kadang termuntah jugak makan sikit pun, mcm perut dah memilih makanan apa je boleh makan 😭😭

saya pun sama masih dlm mud alahan.. tp pregnant kali ni ok sikitla alahan dr yg dulu.. dpt mkn ap yg sy rasa nk mkn je.. skrg sy mntk mkn jagung.. kenyang perut sbb xdpt mkn nasi sgt..

2y trước

sama la sy sis. kadang kalo makan benda yang tak rasa boleh makan, mmg muntah balik jadi nya..kadang dapat makan benda yg sama dalam 1 minggu ja. lepas tu kena tukar menu..dah la dapat makan yg kurang bau je..jenuh fikir nak makan apa..husb la byk korban cari makanan tertentu..ni makin kurus sy, makin risau dia

Saya dh lost 10kg dh...first trimester. . uhuu

2y trước

ye dear..buah² ni hampir semua sy dah try yunk..tembikai mmg best makan sejuk² plak..tapi tukar² buah sbb nak dapat khasiat lain² kan..tapi sebelum ni makan tembikai, lega masa sejuk. bila hilang sejuk, loya datang balik..tak tau la kenapa bau masakan tu tak hilang² dari hidung..pelik kan..masa normal takda terbau

sis sme mcm saye.. nasi pn sye kurg sentuh

2y trước

jadi awk makan apa dear utk bg tenaga? Mudah sgt nak muntah, batuk je muntah..kadang baring tak kena sikit, dah naik ke tekak makanan..