Hai salam nak tny ada tak mommy dkt sini masih alahan teruk 10 weeks . Mnum air pun muntah lagi

Muntah yang teruk

12 Các câu trả lời

kalau saya dpt tau alahan tu, saya tak boleh makan telur, mee, kicap yg berlebihan, pedas pun takleh. cuba puan elakkan makanan yg membuatkan puan muntah dan take note apa yg puan muntah/mual. air pulak minum yg buahan, pastu kurangkan manis dan jngn letak susu yg pekat. saya pun bru 11 weeks pregnant. tpi saya take note apa yg alahan, alhamdulillah saya dah kurang alahan dan jngn makan yg puan makan sebelum pregnant sebagai contoh puan dlu suka sngt makan tomyam, nnti puan akan rasa mual. saya pun ada perasan kalau makan bnda kita suka dlu, kita akan muntah balik. mcm dlu saya tak suka western food, laksa. skrg saya tiba2 suka semua tu. so cuba puan buat mcmtu, inshaa Allah, dengan izin Allah, Allah akan permudahkan urusan puan. saya doakan puan dan kandungan sentiasa sihat.

Saya 10 weeks nak masuk 11 weeks, masih ada alahan. Muntah jugak, lepastu tak selera makan nasi. Bau nasi tuu kadang buat tekak saya kembang dan loya. Bila telan boleh sesuap dua saja. Biasanya orang kata sampai habis trimester 1 je alahan ni. Harap macam tulah 🫠

sy sekarang 10w ,mcm biasa alahan memanjang .. doc dh bg ubt veloxin pn still sama xboleh lari dri mnth .. tumis ,nasi apa smua tu xleh bau .. kalau bau org menumis tu rasa macam sesak nafas

Saya 🥺 muntah dah kurang tapi mulut tak sedap langsung. Makan apa pun tak selera 😫 Kadang-kadang nak makan something tapi bila dah makan jadi tak lalu pulak. Terpaksa husband habiskan. Haha

12mo trước

Saya pun tekak pahit je , sy masuk 10wk mabuk kurang tp semua benda pahit 😭 tp bila time mabuk mmg satu hari muntah je

Saya minggu ke10 baru alahan teruk..bau makanan yg dimasak pun sudah rasa loya..air x blh minum rasa sangat2 tawar tapi terpaksa minum sebb air kencing kuning pekat..

hi momy.. same goes to me.. alhan teruk, berat bdn pn susut.. turun 6kg within 3weeks.. minum air seteguk pn muntah jg.. nasi lgsg xboleh nk makan.. kdg smpai stress

2x pregnnt 9 bulan mabuk muntah2 pregnnt kali ke 3, 12 week muntah2 dh xda cuma loya sedikit dengan makanan berkuah..simptom setiap kandungan xsama

ramai rupanya mcm saya. yg sy perasan, kdg kita salah makan pun boleh jd punca. contoh mcm mkn bnyk sgt santan. cuba kurangkan mknn bersantan.

Sy dari tau pregnant alahan sampai skrg dh nk masuk 12w pun still muntah lg. kdg kalo mkn tak sampai 5min mmg muntah habis.

saya pun alahan sampai skrg 10week, muntah jaa walaupun saya dah makan. Kalau tak makan lagi muntah teruk sbb perut angin.